Hem / Møll

Møllmiddel

Møllmiddel mot møll, klesmøll, pelsmøll og matmøll. Møllfeller og rødseder er de mest effektive møllmidlene som motvirker problemet og dermed holder møllen på avstand. Rengjør alltid nøye før du bruker produktene for å oppnå maksimal effekt. Hvis det oppdages møll på kjøkkenet, er det sannsynligvis matmøll. På soverom er det sannsynligvis snakk om klesmøll. Kjøp derfor riktig møllfelle ut ifra hvilken type møll som skal bekjempes.

Populær akkurat nå

-20%
Verdipakke
-27%
Storpakning
-28%
-5%

Viser alle 33 resultater

-27%
Storpakning
Populær
Populær
-28%
Storpakning
-13%
-28%
-16%
Verdipakke
-20%
Verdipakke
-22%
-5%
-13%
-17%
Verdipakke
-6%
Verdipakke
-37%
-23%
-23%
-26%
Populær
Populær
-16%
-33%

Hurtigguide: Møllmiddel

Møll og andre sommerfugler bekjempes på samme måte – hold omgivelsene rene, vask klær og bruk møllfeller for å redusere bestanden. Den beste måten å bli kvitt møll på, er å kombinere direkte bekjempelse med møllmiddel og forebyggende tiltak.

Bekjemp møll med:

Mølfeller: Møllefeller avgir feromoner, noe som gjør at ulike typer møll og biller tiltrekkes av fellen. Når møllen går i fellen, setter de seg fast på den klebrige platen og dør. Det er den mest effektive måten å fange møll på og redusere møllbestanden innendørs på kort tid.

Rødseder: Rødseder som møllmiddel har en bevist effekt, og er en av de beste måtene å avskrekke insekter på. Dette er fordi møll og biller ikke liker lukten av rødseder. Ha rødsederolje i vinduskarmen, heng ringer av rødseder på kleshengere eller legg duftblokker i klesskapet. Treproduktene gir langtidsbeskyttelse, mens rødsederolje er mer konsentrert, og gir dermed en sterkere effekt i en kortere periode.

Lavendelpose: Lavendel har en lignende funksjon som rødseder, og holder dermed møll unna klesskap og kommoder. En fordel er at mange opplever duften som mer behagelig enn rødseder. Heng en pose med lavendel i skapet for å redusere risikoen for møllangrep.

Forebygg problemer med møll:

Matvarer i lukkede pakker: Møll kan livnære seg av mat eller tekstiler. Den vanligste typen møll er klesmøll og pelsmøll, som altså finnes i klesskap og lignende. Hvis det er snakk om matmøll, er det ekstra viktig å oppbevare mat i forseglede pakker, og å ikke la mat ligge fremme.

Vask klær: Hvis du kjøper brukte klær, bør de alltid vaskes på 60 grader før de legges i klesskapet. Dette for at eventuelle møll du har fått med på kjøpet ikke skal spres. Hvis du oppdager møll, er det viktig at alle plagg vaskes.

Rengjør nøye og oppbevar på en sikker måte: Rengjør ekstra nøye der møllene vanligvis forekommer. Hvis det oppdages møll, bør hele området støvsuges og tørkes rent. Vær spesielt nøye rundt lister og sprekker. For sikkerhets skyld kan insektspray brukes umiddelbart etter rengjøring. Heng deretter opp produkter med rødseder.

Pels og klær: For å beskytte pels og andre dyre klær om vinteren, anbefales vakuumforpakninger eller poser som garantert holder insektene unna.

Myggnetting: Svært ofte kommer møllen inn i huset via åpne vinduer. Monter derfor et myggnetting foran vinduene som er åpne. Dette kan kombineres med å legge rødseder i vinduskarmen.

Ulike møllmiddel

Møll er et av de vanligste skadedyrene i norske hjem. Det finnes mange forskjellige typer møll, hvorav nærmere 80 arter finnes i Norge. De kan ødelegge klær, mat og andre ting. De vanligste variantene er klesmøll, pelsmøll og matmøll. Hvis du noen gang har tatt ut et plagg fra klesskapet og oppdaget mystiske, små hull, er det sannsynligvis møll du har blitt rammet av. Her kan du lese mer om ulike møllmiddel for å bli kvitt møll.

1. Møllfeller

Ved å sette opp en møllfelle, kan du effektivt fange møllene. Møllfeller avgir sterke feromoner som tiltrekker seg ulike typer møll, men også biller. Fellen består av en limplate hvor de setter seg fast. Fellene er helt luktfrie for mennesker, og er svært effektive. De fleste møllfellene er miljøvennlige og har ingen sprøytemidler, så du trenger ikke å bekymre deg for helsen din. Alt du trenger å gjøre er å plassere møllfellen der du tror møllen er, for eksempel i klesskapet, linskapet eller kommoden. Du kan velge å legge ned eller henge opp fellen, men pass på at den er utenfor rekkevidde for barn. Fellene har vanligvis en virketid på 6–8 uker.

2. Rødseder

Rødseder har en bevist effekt som møllmiddel, og mange mener at det er en av de beste måtene å bli kvitt skadedyr på. Møll og biller misliker lukten av rødseder og vil derfor holde seg unna. Påfør rødsederolje på kleshengere, vinduskarmer, gulvlister, klesskapdører og andre steder hvor du oppbevarer klær. Heng ringer av rødseder på kleshengerne i klesskapet. Rødsederoljen avgir en konsentrert duft som gir effektiv beskyttelse i en kort periode. Mange liker duften, men noen gjør ikke det. Derfor kan det være lurt å teste produktene før de påføres i hele hjemmet.

3. Insektsspray

Insektsspray er en annen velprøvd måte å bli kvitt møll og sommerfugler på. Spray det på lister og i rom der møll og larver ofte blir funnet. Det er en luktfri bekjempingsmetode som effektivt dreper skadedyrene. Middelet virker umiddelbart og er svært effektivt.

4. Lavendelposer

Å legge lavendelposer i lin- og i klesskap, gjør ikke bare at klærne lukter godt. Det er også en bra måte å holde møll borte på. Lavendel fungerer på en liknende måte som rødsedertre, og reduserer dermed risikoen for møllangrep. Hvis du misliker duften av rødseder, er lavendel et godt alternativ, spesielt som et forebyggende tiltak.

5. Insektsnetting

Møll kan komme seg inn i hjemmet gjennom åpne vinduer og sprekker. Ved å sette opp insektsnetting, for eksempel en vanlig myggnetting, foran vinduene som brukes til lufting, kan man enkelt stenge møllen ute. Kombiner gjerne med rødsedertre for ekstra effekt.