Hem / Lus / Luseprodukter

Lus

Bruk lusemidler med dimetikon eller planteoljer for å bekjempe hodelus. Bruk alltid en lusekam hvis du har mistanke om lus. Kjem også håret etter behandlingen med lusemiddel for å kontrollere resultatet. For å beskytte seg mot lus, kan lusespray brukes daglig. Sprayen gir en effektiv beskyttelse i ca. 7 timer.  Se mer informasjon i guiden vår under produktene. 

Populær akkurat nå

-7%
Opprinnelig pris var: 149 kr.Nåværende pris er: 139 kr.
-13%
Opprinnelig pris var: 79 kr.Nåværende pris er: 69 kr.

Viser alle 8 resultater

-7%
Opprinnelig pris var: 149 kr.Nåværende pris er: 139 kr.
-13%
Opprinnelig pris var: 79 kr.Nåværende pris er: 69 kr.
New

Slik fungerer lusemiddelet

Hodelus forekommer først og fremst hos barn mellom 3 og 11 år, men kan også forekomme i andre aldersgrupper. Lusene lever i hodebunnen og oppdages som regel fordi det begynner å klø. Ved mistanke om lus, bør du alltid bruke lusekam – selv om det ikke klør. Hvis du oppdager lus og luseegg, bør du behandle med lusemiddel med en gang.

Bruk – bekjemping av hodelus

Kjem håret

Hvis håret er langt, må det først kjemmes ut med en vanlig hårbørste. Hvis det er flokete, er det betydelig vanskeligere å bruke lusekammen effektivt. 

Kjem med lusekam

Ved mistanke om lus, eller hvis det er lus i barnehagen/skolen, kan du bruke en lusekam til å søke gjennom håret. Kjem systematisk fra hodebunnen og utover. Kontroller kammen etter hver kjemming ved å stryke den mot et hvitt underlag. Da vil man tydelig se lusene. Beregn ca. 30 minutter til å gå gjennom et halvlangt hår. 

Behandle med lusemiddel – følg instruksjonene

Siden de ulike lusemidlene skal påføres og brukes på forskjellige måter, er det svært viktig å lese instruksjonene på forpakningen. For eksempel skal middelet enten påføres i tørt eller vått hår. Vask alltid middelet ut med vanlig sjampo. 

Kontroller med lusekam

Kontroller håret i dagene etter at behandlingen er fullført. Hvis du oppdager lus, må du bruke lusemiddel igjen (se punkt 3). 

Gjenbehandling

Selv om lusene synes å være borte etter 9–10 dager, skal de fleste lusemiddel benyttes enda en gang etter dette. Det finnes nemlig en risiko for at egg som har overlevd behandlingen, klekkes etter denne perioden. 

Kjem i 14 dager

Fortsett å bruke lusekam 1–2 ganger per uke i to uker etter gjenbehandlingen. Dette for å oppdage eventuelle nye lus. 

Velg riktig produkt

Innen medisintekniske produkter finnes det tre produkter å velge mellom.

  • Lusemiddel som inneholder dimetikon (Linicin Solution)
  • Lusemiddel som inneholder planteoljer (Linicin Shampoo)
  • Lusekam (LiceWorld Lusekam)

De aller fleste blir lusefrie med disse produktene. Det finnes også legemiddel på resept som kan brukes, men det bør alltid være et andrevalg. Dette er fordi lusene kan bli resistente mot reseptbelagte legemidler. 

Lokal behandling med produkter som inneholder dimetikon anbefales av FHI som førstevalg ved behandling av hodelus.

 Linicin Solution – 15 Min  

Lusemiddel som inneholder dimetikon. Det både kveler lusene og forhindrer at eggene utvikles. Middelet påføres på tørt hår og skylles bort etter 15 minutter. Bruk deretter vanlig sjampo for å få vekk alt middelet. Bruk igjen etter 9–10 dager. Skal aldri brukes forebyggende. Aldersgrense: 6 måneder. Innhold: dimetikon, tokoferylacetat (vitamin E), prunus dulcis (mandelolje), prunus armeniaca (aprikoskjerneolje). Les alltid instruksjonene på produktet før bruk!

Linicin® Solution «15 min» 100 ml

Linicn Schampoo – 10 Min  

Lusemiddel som er fritt for både allergener og insektsgift. Inneholder planteoljer. Kveler lus samtidig som utviklingen av luseegg forhindres. Påføres som en vanlig sjampo. La middelet virke i 10 minutter og skyll det ut. Skal aldri brukes forebyggende. Aldersgrense 2 år. Innhold: vann, kokamidopropylbetain, glycerillaurat, polyglyceryl-3-kaprat, dimetylglutarat, dimetyladipat, laurylglukosid og grapefruktekstrakt. Les alltid instruksjonene på produktet før bruk!

Linicin® Sjampo «10 min» 100 ml

Luskam

En lusekam har lange og tettsittende tenner. Kjem fra hodebunnen og utover for å oppdage lus og egg. Stryk kammen mot et hvitt underlag (f.eks. papir) etter hver kjemming. Da blir det lettere å se lusene. Det finnes også elektriske modeller som lager en liten lyd når lusene fester seg til kammen.

LiceWorld® Lusekam for langt/tykt har

Beskyttende produkter

  • Lusestrikk

Lusestrikken er en spesiell hårstrikk som er behandlet med et middel som gjør at lusene holder seg borte. Den kan derfor brukes forebyggende ved for eksempel skolestart, eller når det er bekreftet at det er lus i klassen. Effekten varer i inntil 100 vask.

  • Lusespray

Lusespray som brukes forebyggende. Kan for eksempel brukes hvis familiemedlemmer/klassekamerater har lus. Spray på tørt hår én gang om dagen. Det gir beskyttelse mot lus i 7 timer. Aldersgrense 2 år.

Tips for bedre resultat

  • Steriliser i kokende vann

Kammer steriliseres enklest i kokende vann. Du kan også legge dem i en pose/boks i fryseren. Behandle alle samtidig

Dersom flere i familien har lus, bør alle behandles samtidig. Bruk lusekam for kontroll

Bruk alltid lusekam i dagene etter at behandling er gjennomført for å kontrollere at lusene har forsvunnet. Etterbehandle hodebunnen

Noen opplever at hårbunnen blir svært tørr etter en behandling med lusemiddel. I så fall kan du bruke hodebunn-gel.

FAQ 

Kan lusemiddel brukes på barn under 2 år?

På flere produkter oppgis det at middelet ikke bør brukes på barn under 2 år. Dersom så små barn får lus, bør du henvende deg til helsestasjonen for råd.

Hva er Tenutex?

Tenutex er reseptbelagt, og har ikke markedsføringstillatelse i Norge. Man bør først og fremst kun bruke lusekam og lusemiddel for å bli kvitt problemet.

Kan gravide bruke lusemiddel?

I Sverige anbefales gravide å kontakte lege før et lusemiddel benyttes.