Lusekammer

Lusekammer brukes både for å oppdage luseangrep og for å fjerne lus og egg. Bruk kammen i «høyrisikosesonger», som for eksempel ved skole- og barnehagestart etter ferier. Hvis du oppdager lus i håret, kan du bruke en lusesjampo for en enda mer effektiv behandling.

Viser alle 4 resultater

-13%
69 kr

Slik kjemmer du etter lus – skritt for skritt

Når skal du bruke lusekam?

  • Høyrisikoperioder

Lus spres først og fremst i skoler/barnehager i begynnelsen av hvert semester. Dette skjer først og fremst gjennom fysisk kontakt mellom barn under lek. Dersom skolen informerer om at det er et pågående luseutbrudd, bør kammen brukes 1–2 ganger i uken for å oppdage lus. 

Etter behandling med lusemiddel

Hvis du har brukt lusesjampo, bør du også bruke en lusekam for å fjerne døde lus/egg, og for å kontrollere at behandlingen har gitt resultater.

Hvordan bruker man lusekam?

Med godt lys og et lyst håndkle

Kjem håret i et godt opplyst rom (badet er ofte bra). Hvis personen har langt hår, kan du legge et hvitt håndkle på skuldrene for å lettere oppdage lus som eventuelt faller ned fra kammen/håret. 

(Børst håret)

Hvis håret er langt og flokete, er det viktig å børste/kjemme det først. Ellers blir det vanskelig å bruke lusekammen. 

Lag skill og kjem ut

Er håret langt eller halvlangt – lag en midtskill. Kjem deretter med lusekammen fra hodebunnen til hårtuppene. Kontroller kammen mot et hvitt papir for lettere å se om lus eller egg har blitt fanget opp. 

Hvis du oppdager lus

Selv om lus og egg kan kjemmes vekk, er det sikrere å bruke lusesjampo. Dette middelet kveler lusene på under 10–15 minutter.

Hvilken modell passer for deg?

Klassiske lusekammer

Clinic lusekam er en standardmodell som passer de fleste. Den har lange, stive tenner og er lys i fargen slik at lusene lettere oppdages under kjemming. 

For tykt hår

LiceWorld lusekam passer for deg med langt og/eller tykt hår. Det som først og fremst karakteriserer kammen, er at tennene har avrundede spisser som gjør den lettere å bruke. 

Elektrisk lusekam

Elektriske lusekammer lager en lyd når lus setter seg fast i kammen. Dermed trenger du ikke holde kammen mot et papir etter hver kjemming.

Spørsmål og svar om lusekammer. 

Hva menes det med at kammen er CE-merket etter medisinsk standard?

CE-merkingen betyr at produktet fyller visse spesifikke krav til for eksempel materiale og funksjon. Merkingen benyttes innen flere forskjellige områder, som for eksempel elektronikk og medisinske produkter. Det er altså en sikkerhetsmerking som viser at produktet innehar en høy standard.

Hvem får lettest hodelus?

Det er først og fremst barn i barnehage og barneskolen som får hodelus. Men det forekommer også i andre aldere. Det kan for eksempel skje når et barn har fått lus, og det sprer seg til andre i familien.

Finnes det midler som beskytter mot lus?

Ja, Linicin Prevent Spray beskytter i minst 7 timer. Middelet er uten farge og lukt som kan oppfattes av mennesker. Derimot vil lusene merke en lukt som de helst vil unngå.