Hem / Rødseder

Rødseder

Rødseder brukes blant annet for å bekjempe skadedyr som møll, pelsbiller og sølvkre. En effektiv måte å effektivt «skremme» bort disse insektene på, er med duften som rødsederprodukter avgir. Her går vi gjennom hvordan rødseder fungerer, hvor det bør brukes og hvilke produkter som finnes på markedet.

Populær akkurat nå

-23%
Verdipakke
Opprinnelig pris var: 599 kr.Nåværende pris er: 459 kr.
-22%
Verdipakke
Opprinnelig pris var: 535 kr.Nåværende pris er: 419 kr.
-5%
Opprinnelig pris var: 199 kr.Nåværende pris er: 189 kr.

Viser alle 14 resultater

-23%
Verdipakke
Opprinnelig pris var: 599 kr.Nåværende pris er: 459 kr.
-5%
Opprinnelig pris var: 199 kr.Nåværende pris er: 189 kr.
-22%
Verdipakke
Opprinnelig pris var: 535 kr.Nåværende pris er: 419 kr.
-12%
Verdipakke
Opprinnelig pris var: 339 kr.Nåværende pris er: 299 kr.
-23%
Opprinnelig pris var: 129 kr.Nåværende pris er: 99 kr.
-23%
Opprinnelig pris var: 129 kr.Nåværende pris er: 99 kr.
-22%
Verdipakke
Opprinnelig pris var: 509 kr.Nåværende pris er: 399 kr.

Hva er rødseder?

Rødseder, eller virginia-einer, er et treslag som vokser i store deler av verden, men som opprinnelig kommer fra Nord-Amerika. Den brukes til finere virke, og til produkter hvor man utnytter rødsederoljens unike egenskaper. Det latinske navnet er Juniperus virginiana.

Det at treet avgir olje er ikke unikt – det finnes mange typer bartreoljer. Det spesielle med rødseder er at den inneholder spesielle monoterpener som for eksempel møll og sølvkre unngår.

Rødseder er også kjent for sin duft, noe som er grunnen til at oljen brukes til både smakssetting og som duftingrediens.

Funksjon og oppbevaring

Rødseder er en helt naturlig, kjemikaliefri måte å bli kvitt skadedyr som møll og sølvkre på. Dette er skadedyr som hovedsakelig forbindes med små hull i tekstiler og klær, men som også kan skade tapet og annet i hjemmet.

Duften som produkter av rødseder utskiller er ikke likt av disse insektene, og det gjør at de finner seg andre steder å være. Det fungerer altså ikke som et bekjempingsmiddel som dreper insektene. Med rødseder kan du i stedet sørge for at insektene ikke kommer seg inn i kommoder, skap og visse rom.

Du kan velge forskjellige rødsederprodukter avhengig av hvilken funksjon du ønsker. Om våren, når mange vinduer står åpne, kan du stryke rødsederolje rundt vinduskarmen for å redusere antall møll som flyr inn. Du kan også henge en pose med rødsederkuler i klesskapet for å hindre at møllen kommer inn blant klærne osv.

Siden rødsedertre utskiller olje, bør ikke treprodukter av rødseder oppbevares i kontakt med klær eller andre materialer som lett kan misfarges. Det kan skje hvis klærne kommer i direkte kontakt med treproduktene over lengre tid. Konsentrert olje på flaske bør også oppbevares utilgjengelig for barn, siden det er farlig å få det i luftveiene.

Rødseder – produktene

Hvilke produkter av rødseder som gir best effekt, er avhengig av hvordan de skal brukes.

Treblokk av rødseder

Treblokker av rødseder brukes hovedsakelig på steder hvor du ønsker en langvarig beskyttelse mot insekter. Det kan være i kjelleren hvor du oppbevarer klær om vinteren, eller i klesskapet.

Fordelen med treblokker er at rødsederoljen utskilles sakte og over lang tid. Dermed gir den en langvarig beskyttelse. Når duften er betydelig redusert,er det bare å slipe ned blokken med sandpapir, så vil effekten øke igjen. Man kan også ha rødsederolje på blokken for å skape en enda sterkere duft.

Rødsederspray

Fordelen med rødsederspray er at den har en direkte og kraftig effekt. Duften er sterkere enn den fra treblokken. Men effekten vil reduseres raskere med tiden. Derfor kan det være nødvendig å bruke mer spray på stedet som skal beskyttes når duften begynner å avta.

En annen fordel med spray er at det kan brukes hvor som helst uten at det tar opp ekstra plass. Spray på vinduskarmene om våren for at insektene ikke skal komme seg inn. Men husk at oljen (akkurat som alle produkter av rødseder) kan gi misfarginger.

Rødseder i tøypose/kleshenger

Hvis rødseder brukes i klesskap, kott eller kommoder, er produkter i en tynn tøypose et praktisk alternativ. Du kan selvfølgelig beskytte klærne mot rødsederkubene og -kulene med avispapir eller et annet materiale, men det er viktig at det ikke blir så tett at duften ikke når ut til møllen og de andre insektene som ikke tåler rødseder.

Et alternativ er å kjøpe ringer som skal tres over kleshengerhodet. Men pass på at de ikke kommer i direkte kontakt med klærne.

Tilleggsprodukter

Rødsederens funksjon er å holde borte møll, sølvkre, pelsbiller m.m. Men hvis man allerede har fått disse insektene inn i hjemmet, er det en risiko for at de bare forflytter seg til et annet rom eller sted hvor det ikke er rødseder. Det kan derfor være en fordel å supplere med feromonbaserte feller som dreper og reduserer populasjonen.

Disse fellen inneholder feromoner som lokker til seg møll, sølvkre og andre insekter. De setter seg så fast på limarket på fellen og dør. Når det gjelder møll, er det imidlertid kun hannene som lokkes i fellen og dør. Men på den måten reduseres både populasjonen og muligheten til reproduksjon.

Et annet supplerende tiltak er å oppbevare klær og andre tekstiler i vakuumposer ved langtidsoppbevaring.

Tre spørsmål om rødseder

Det finnes mange forskjellige typer rødsederoljer – hvilken gir best effekt?

Hvis du vil holde møll, sølvkre og andre små insekter borte, anbefaler vi at du kjøper rødsederolje fra en forhandler av bekjempingsprodukter mot nettopp insekter. Da kan du være sikker på at produktene holder høy kvalitet.

Det viktigste er at oljen har et høyt innhold av terpenene alfa-pinen og beta-pinen. I en test utført av en forhandler av bekjempingsprodukter (Stick.se), viste det seg at forskjellen var svært stor mellom de forskjellige merkene på det svenske markedet. Det beste merket var Red No1.

Er det farlig å få i seg rødseder?

Treprodukter av rødseder lukter godt, og kan friste barn til å «smake» på dem. Men det er ingen sterk konsentrasjon av olje på disse treproduktene, så de er ikke skadelige. De skal likevel ikke brukes som leketøy.

Ved kontakt kan huden bli noe irritert, men irritasjonen forsvinner relativt rask med såpe og vann.

Det produktet som derimot kan være farlig, er konsentrert olje eller spray. Hvis en person drikker oljen eller puster inn større mengder, bør du kontakte Giftinformasjonen med en gang. Ha da flasken tilgjengelig, slik at du kan fortelle hvilke stoffer som befinner seg i oljen som personen har fått i seg.

Rødseder er med andre ord ikke direkte farlig for barn eller dyr. Men oppbevar alltid flasker med konsentrert olje utilgjengelig for dem.

Når skal rødseder brukes?

Mange kjøper inn produkter av rødseder når de oppdager møll eller sølvkre hjemme. Men hvis du pleier å ha problemer med disse insektene hver sommer, anbefales først og fremst forebyggende tiltak. Kjøp inn og plasser ut rødseder tidlig på våren. Dette kan du gjøre både i klesskap og ved vinduene du pleier å åpne for lufting. Dermed kan du unngå at insektene flyr inn og etablerer seg.

Rødseder kan også brukes for å få bort pelsbiller og møll etter at problemet har oppstått. Kombiner det da gjerne med en møllfelle eller sølvkrefelle for å kvitte deg med problemet raskere. Husk at fellene lokker til seg insekter, mens rødseder skremmer dem vekk. Fellen skal altså ikke plasseres på samme sted som rødsederen.