Rottefeller

Rotter er ikke bare ubehagelige og skremmende, de kan også bære på en rekke smittsomme sykdommer. Hvis du ser rotter i huset, bør du derfor handle umiddelbart og bekjempe dem med rottefeller. Husk også at det er viktig med forebyggende tiltak, slik at rottene ikke kommer seg inn i huset.

Populära råttfällor

-11%
-13%
-25%

Viser alle 19 resultater

-22%
-38%
Populær
-34%
-13%
-19%
-28%
-25%
-13%
-25%
-17%
-24%
-16%
-11%

Hurtigguide: Velg riktig rottefelle

En enkel slagfelle eller en effektiv elektrisk rottefelle? Her går vi gjennom fordeler og ulemper med de ulike modellene, slik at du enkelt kan velge den rottefellen som passer best for dine behov.

1. Levende fangst – mest dyrevennlig

Hvis du ønsker å fange rotten i live, bør du velge denne typen rottefelle. Disse er bygget som et bur, hvorpå åtet legges i buret. Rottene går inn i fellen når de prøver å komme seg til åtet, men kommer seg ikke ut etterpå. Hvis du vil fange dyr levende, er det viktig å huske at fellen skal ses til to ganger om dagen.

Passer for deg som: Ikke ser noen grunn til å drepe rottene bare fordi de er på «feil sted». I dette tilfellet kan du bruke disse fellene og flytte rottene langt hjemmefra i stedet.

2. Slagfelle – den billigste rottefellen

Den enkleste og billigste rottefellen er slagfellen. Spenn slagbøylen bakover og fyll på med åte. Når rotten spiser eller drar i åtet, løsner fellen, og bøylen vil slå/klemme i hjel rotten. Dette har lenge vært den vanligste muse- og rottefellen. Men til innendørsbruk blir elektriske rottefeller stadig mer populære. Dette er fordi disse har flere fordeler. Se nedenfor under «Elektrisk rottefelle»

Passer for deg som: Slagfeller passer for deg som ønsker en eller flere billige rottefeller. Husk å kjøpe en som er beregnet for nettopp rotter og ikke bare for mus. Det viktige er at fellen er stor og kraftig nok til å kunne drepe en rotte. Slagfeller passer også for deg som ønsker å fange rotter utendørs. Her er det nemlig ikke mulig å bruke elektriske rottefeller, ettersom disse risikerer kortslutning.

3. Elektriske rottefeller – anbefales for innendørs problemer

Som alle andre rottefeller, lokkes rottene inn i fellen med forskjellige typer åte. Når rotten går inn i fellen, utsettes den for et elektrisk støt som dreper den i løpet av få sekunder. Noen modeller gir ekstra elektriske støt i et par minutter for å være helt sikker på att rotta er død. Når rotten er fanget, vil en indikator vise at det er en rotte i fellen.

Det finnes elektriske rottefeller som går på kraftige oppladbare batterier, og feller som kobles til 230V-uttak.

Passer for deg som: Det er flere fordeler med en elektrisk rottefelle sammenlignet med den litt enklere slagfellen. Rotten avlives med større sikkerhet, og du kan tømme fellen uten å måtte ta på rotten. Med en slagfelle risikerer man at rotten setter seg, uten å dø. Fellen har ofte en indikasjon som varsler fangst, noe som er praktisk hvis fellen brukes i mørkere områder. De er også lettere å sette den opp uten å risikere å bli slått over fingrene (som med slagfellen).

Elektriske rottefeller skal imidlertid aldri brukes i kjølerom eller utendørs. I dette tilfellet er det fare for at fuktighet fører til at fellen kortslutter. Utendørs er det bedre med en slagfelle eller karbondioksidfeller. De bør heller ikke plasseres der barn får tilgang til fellen.

Også med wifi: Når det gjelder elektriske musefeller kan du også finne modeller som er koblet til wifi, og som dermed kan kommunisere med hverandre og varsle via en app om den har fanget en rotte. En fleksibel løsning dersom du skal sette ut mange rottefeller, og ikke vil gå og sjekke disse daglig.

4. Karbondioksidfeller – det store artilleriet

Karbondioksidfeller for rotter og mus er de største og mest fleksible fellene. Men dette gjenspeiles også i prisen. Derfor pleier karbondioksidfeller hovedsakelig å brukes ved store problemer med rotter eller til profesjonelt bruk. Regn med at prisen ligger litt over 2000 NOK.

Rotten vil kjenne lukten av åtet, og krype inn i fellen. Ved hjelp av en karbondioksidpatron skapes det et hardt trykk/slag mot rotta, som dermed dør. Rotten faller ut av fellen, noe som betyr at rovdyr kan se den og ta den som mat. Siden fellen også gjenlades automatisk, kan flere rotter bli drept av denne fellen uten at du må tømme eller sette den opp på nytt regelmessig.

En helautomatisk rottefelle, til bruk utendørs eller i kalde områder, som kan drepe opptil 24 rotter før patronen må skiftes.

Passer for deg som: Karbondioksidfellene har sin styrke ved at de er automatiserte. Selv om fellen kan brukes innendørs, har den først og fremst sin fordel til utendørsbruk. Dette på større områder, i hager og andre steder hvor rovdyr (for eksempel fugler) kan komme og ta med seg de drepte rottene.

OBS! Siden dette er en kraftig felle, kreves det en beskyttelsestunnel for å skape større sikkerhet. Det svenske Naturvårdsverket har satt en rekke krav for disse tunellene (se Naturvårdsverkets hemsida). Årsaken er at andre dyr ikke skal utsettes for skade.

Et eksempel er en tunnel, som er plasseres nederst på fellen, som har pigger. Denne gjør at større dyr ikke kan gå i fellen. Mens både rotter og mus ikke vil ha noen problemer.

Förebyggande åtgärder

Vid problem med råttor bör man även arbeta preventivt samt aktivt. Preventiva åtgärder minskar bland annat råttornas möjlighet att ta sig in huset medan aktiv bekämpning kan ske med råttfällor.

  • Täta springor och utrymmen: Försök att identifiera var råttorna tar sig in. Täta sprickor och hål som underlättar för dem att ta sig in i byggnaden, sprickor kan lätt tätas med vanlig tätningsmassa. Det finns även speciell tätningsmassa för just råttbekämpning. Den är inte giftiga utan dess effekt bygger på att ytan blir hård medan det innanför finns mjukare material, det gör att råttorna inte lockas gnaga på materialet. Ventilationshål kan säkras med finmaskigt nät.
  • Håll livsmedel borta: Använd återförslutningsbara burkar och se till att skåpsdörrar på skafferier alltid stängs igen. Se till att inte livsmedel står framme över natten och sopa upp smulor. Mata inte heller andra djur i närheten av hemmet. Fågelmat och annan djurmat kan dra till sig råttorna som knappast kan anses vara kräsna på vad de äter.
  • Håll soporna borta: Hushållssopor och komposterbart material kan locka till sig råttor. Se till att sopkärlen är väl tillslutna samt att eventuell kompost placeras långt från bostaden. Ett alternativ kan vara att välja sluten kompost som därmed inte skadedjur kan ta sig in i.
  • Se över avlopp: Råttor trivs överlag i avloppsystem som både ger skydd och värme. Det kan även bli en väg in i bostäder vilket gör att man bör se över avloppen om det kommer in råttor. Det är viktigt att kontrollera att det är galler på öppna golvbrunnar, att ledningarna är täta, att vattenlåsen verkligen innehåller vatten samt att det inte finns avloppsledningar som är oanvända.
  • Se över källare och vind: Det är vanligt med flyttkartonger och banankartonger på vindar och källare. Men dessa bjuder in till mysigt boende för råttorna som snabbt gnager hål i dem. Lyft upp dessa på hyllor och ha enbart lådor av hårdplast på golvet.
  • Sök efter spåren: Ställ råttfällan där råttorna uppenbarligen rör sig. Sök efter spillning, tunnlar, tuggspår eller märken kring lister (då de ofta går nära väggar).
  • Undvik doftspår: Ha gärna handskar när du hanterar råttfällan. Risken finns annars att du avsätter doftspår på fällan som avskräcker råttorna att komma nära.
  • Ta hjälp: Kvarstår problemet med råttor även efter en tid med råttfällor och preventiva åtgärder? Kontakta företag som arbetar med skadedjursbekämpning. Börja alltid med att kontakta ditt försäkringsbolag för att höra vad som täcks av försäkringen.

Forebyggende tiltak

Hvis man har rotteproblemer, bør man også jobbe aktivt med forebyggende tiltak. Forebyggende tiltak reduserer blant annet rottenes mulighet til å komme inn i huset, mens aktiv bekjempelse kan skje med rottefeller.

Tett sprekker og hulrom: Prøv å identifisere hvor rottene kommer seg inn. Tett sprekker og hull som gjør det lettere for dem å komme inn i bygget. Sprekker kan enkelt tettes med vanlig fugemasse. Det finnes også en spesiell fugemasse som er laget spesifikt for rottebekjemping. Denne er ikke giftig, men effekten går ut på at overflaten blir hard, mens det er mykere materialer inni, noe som gjør at rottene ikke blir fristet til å gnage på materialet. Ventilasjonshull kan sikres med tett netting.

Hold mat borte: Bruk bokser med lokk og sørg for at skapdører på kjøkkenet alltid lukkes igjen. Pass på at maten ikke blir stående ute over natten og fei opp smuler. Ikke mate andre dyr i nærheten av hjemmet. Fuglemat og annen dyremat kan tiltrekke seg rotter. Disse er nemlig lite kresne på hva de spiser.

Hold søppel borte: Husholdningsavfall og kompost kan tiltrekke seg rotter. Sørg for at dunkene er tett lukket og at eventuell kompost legges langt fra huset. Et alternativ kan være å velge lukket kompost som skadedyr ikke kommer inn i.

Se gjennom avløp: Rotter trives generelt godt i avløpssystemer, ettersom disse både gir beskyttelse og varme. Det kan også gi dem en vei inn til boliger. Derfor bør man se gjennom avløpene dersom det har kommet rotter inn i huset. Det er viktig å sjekke at det er gitter på åpne gulvsluk, at rørene er tette, at vannlåsene virkelig inneholder vann og at det ikke finnes ubrukte avløpsrør.

Se gjennom kjellere og loft: Det er vanlig å ha flytteesker og banankasser på loft og i kjellere. Men disse utgjør et koselig reir for rottene, som raskt vil gnage hull i dem. Løft disse opp på hyller, og ha kun harde plastbokser på gulvet.

Søk etter spor: Sett rottefellen der rottene åpenbart beveger seg. Se etter avføring, tunneler, tyggespor eller merker rundt lister (da de ofte går nært veggene).

Unngå duftspor: Bruk hansker når du håndterer rottefellen. Ellers er det en risiko for at du setter igjen duftspor på fellen, noe som skremmer rottene fra å nærme seg.

Få hjelp: Vedvarer problemet med rotter selv etter en periode med rottefeller og forebyggende tiltak? Ta kontakt med et firma som driver med skadedyrbekjempelse. Start alltid med å kontakte forsikringsselskapet ditt for å finne ut hva som dekkes av forsikringen.

Bruk rottefeller som en proff

I filmer har du sikkert sett hvordan folk fyller rottefeller med et stykke ost. Før du vet ordet av det, har rotten gått i fellen. Men så enkelt er det ikke i virkeligheten.

Å fange en rotte krever list – disse dyrene er nemlig smarte og smidige. Her får du våre beste tips til hvordan du fanger rottene!

Slik skal rottefellen plasseres

Det finnes mange forskjellige typer rottefeller – og noen er av høyere kvalitet enn andre. Uansett om du velger en dyrere eller en billigere variant, er plasseringen av rottefellen en av de viktigste aspektene for at du skal lykkes.

Forsøk å plassere rottefellen mellom rottens hjem og stedet hvor de finner mat. Dette øker sjansen for at rotten går i fellen. Hvis du ikke har mulighet til dette, er det best å plassere fellen så nært rottereiret som mulig.

Å plassere en felle midt i rommet eller midt i et skap er sjelden en hit. Utnytt heller de såkalte musetråkkene og plasser fellen nært en vegg, som ofte er der rottene liker å løpe. Ved å plassere to rottefeller «rygg mot rygg» i musetråkket, øker du sjansen ytterligere.

Bruk et teståte for å se hvor rottene beveger seg mest, og plasser fellen der.

Håndter rottefellen riktig

Hvis et åte ikke er interessant nok, er det ikke uvanlig for rotta å gi opp og finne seg noen andre godsaker i stedet. Her er det viktig å velge noe som rotter ikke kan si nei til.

Det kan f.eks. være peanøttsmør, profesjonelt åte, dumlesjokolade, melkesjokolade eller noe annet som er søtt og klissete. Ved å bruke noe som ikke er i helt fast formen, reduserer du risikoen for at rotten klarer å fjerne åtet uten at fellen utløses.

Skjul duftsporene dine

Rotter har veldig god luktesans, og derfor bør du også passe på å bruke hansker når du plasserer åtet og fellen. Ellers er det stor risiko for at du setter igjen duftspor som rotta kjenner igjen, og dermed vil de unngå fellen.

Eliminer all konkurranse til rottefellen

Åtet du har lagt i fellen må være det mest interessante å få tak i. Det betyr at all konkurranse må bort. Dette kan føre til noen midlertidige endringer i hverdagen din, f.eks. at du i en periode må kaste søppel et annet sted og oppbevare tørrvarer på høye steder.

Vær tålmodig – å fange en rotte tar tid

Tålmodighet er kanskje det siste man har når man vet at det er rotter i hjemmet. Men siden rottenes oppførsel styres av vaner, kan det ta litt tid før fellene gjør jobben sin skikkelig. Rottene må først få teften av åtet, lære hvor maten er og deretter utvikle en vane for å komme seg dit. Du må regne med at dette tar opptil 3–6 uker.

Utleier og kommunens ansvar

Hvis du er leietaker, bør du alltid kontakte utleier dersom du oppdager rotter. Du kan selvfølgelig sette opp en rottefelle, men det er viktig at utleier får vite om problemet, slik at de kan iverksette forebyggende tiltak før problemet blir for stort.

Hvis du bor i et borettslag, skal du kontakte styret til borettslaget. I tillegg til at du kan få råd om hvordan rottene kan bekjempes, kan det også finnes forsikringer som gjør at borettslaget kan hyre inn profesjonelle skadedyrbekjempere.

Hvis du bor i en enebolig, har du selv ansvaret for rottebekjempingen. Kommunen har imidlertid ansvar for rottebekjempelse i alle rør frem til dit du kobles på systemet. Dersom du for eksempel har problemer med rotter i avløpssystemet, er det en stor fordel å melde fra om dette til kommunen.

Ofte stilte spørsmål

Hva er det beste åtet for rottefeller?

Proteinrike produkter tiltrekker seg rotter. Det kan for eksempel være kjøtt, bacon eller fett. Ost fungerer ikke så bra som mange tror. Hvis fellen er ute, bør du velge noe som ikke lett blåser bort eller faller av i regnet. Hva er den mest effektive rottefellen? Karbondioksidfellen er den mest effektive, ettersom den kan drepe over 20 rotter uten å måtte settes opp på nytt (for utendørsbruk). Det er imidlertid en dyr felle for de som kun har problemer innendørs. For innendørsbruk anbefales en elektrisk rottefelle foran slagfellen. Dette er fordi rotten helt sikkert blir drept, og fordi håndteringen av de døde rottene er enklere enn med en slagfelle. Noen ganger kan den mest effektive måten være å kombinere en rotteskremmer med en rottefelle.

Betyg på artikeln: