Juvelbiller » Den ultimate guiden

Praktbaggar

Det er rundt 40 arter av juvelbiller i Norge – det er rundt 15 000 arter i verden. De er kanskje mest kjent for sine vakre tegninger og metalliske skinnende og skimrende farger, men også fordi alle de Norske artene utvikler seg i tre, og at noen arter kan angripe konstruksjonsvirke.

Her går vi gjennom enkle fakta om biller, hvordan de kan se ut, deres livssyklus og hvordan du kan legge merke til angrep i trekonstruksjoner.

Kort om biller

De største og vakreste billene lever i tropiske land, men også i Norge har vi rundt 40 arter, blant annet blåbille, en metallisk skimrende blågrønn art som lever naturlig i trestammer og røtter av bartrær, gjerne på soleksponerte steder. Billen forekommer opp Nord-Norge Hunnen legger egg i barken og når larven klekkes, gnager den seg mot ytre del av splinten hvor den gnager brede, flate, svingete ganger. Larvegangene er fylt med gnagermel som ligger i buer på tvers av larvegangene.

Noen ganger finner larvene veien inn i hus og lager i likhet med husgeita ganger i bartre og 5–6 millimeter spisse ovale flyvehull. Billens angrep skader ikke konstruksjonens bæreevne, men skaden er mer av estetisk karakter.

Utseende

Flotte biller kan ha vakre tegninger, være metallisk skimrende i blågrønne farger til svart og brunt. Størrelsen kan variere mellom 12–20 millimeter. Den er langstrakt, lett buet med en avsmalnende kroppsform bakover. Halsskjoldet er bredt og hodet senket ned i skjoldet. Pannen er vertikal med korte skårede pannerygger, og skallet er fast og hardt i ofte metalliske skinnende farger. Larven har bred og flat mellomkropp, og lang og smal bakkropp.

Livssyklus

Hunnen legger eggene i juni, som i løpet av et par uker utvikler seg til larver. Larvene overvintrer og forpupper seg mellom skorpebark og splintved. Den fullvoksne billen tar seg ut gjennom et ovalt flyvehull. Juvelbiller har en 2-årig livssyklus.

Motvirke

Det er ingen stor grunn til å bekymre seg for juvelbiller, da deres oppførsel ikke skader bæreevnen til strukturer. Det kan imidlertid være vanskelig for en lekmann å avgjøre om det er et flyvehull fra en juvelbille eller en husbukk, og da kan det være behov for inspeksjon fra en profesjonell aktør.

 Forebyggende behandling

  • Sørg for å inspisere trekonstruksjoner i bygninger ofte.
Klikk for å se flere produkter

Vurder guiden:

4.2/5 - (35 votes)