Insektsspray

Med insektsspray kan insekter bekjempes både direkte og langsiktig. Spray på insektene eller på de stedene hvor de pleier å forekomme i hjemmet. Spray er også den beste måten å få bort insekter fra potteplanter på.

Viser det ene resultatet


Hurtigguide: Funksjon og bruk

Insektsspray kan brukes for å bekjempe insekter på et mindre område. Det kan være veps på terrassen, fluer i vinduet eller bananfluer på kjøkkenet. Følg instruksjonene på flasken, og velg riktig spray for best effekt.

Fordeler med insektsspray

 • Direkte- og langtidsvirkende
 • Direkte- og langtidsvirkende
 • Effektiv bekjempelse av insekter på potteplanter
 • Det finnes flere miljøvennlige alternativer

Les instruksjonene

Les alltid instruksjonene som står på flasken før bruk. Det finnes store forskjeller mellom de ulike sprayene som man kan velge mellom. Dette gjelder på hvilken avstand sprayen skal brukes, hvilke insekter som skal bekjempes og hvor lenge giften er aktiv.

Direkte bekjempelse – spray på insektene

Sprayen kan brukes til direkte bekjempelse av de insektene som oppdages. Den kan sprayes direkte i luften på flygende insekter, eller på overflaten hvor de sitter. Resultatet blir uansett at de dør raskt.

Langsiktig beskyttelse – spray der de pleier å forekomme

Du kan også bruke insektsspray på de stedene hvor insektene pleier å forekomme. Mange sprayer har langtidsvirkning, og gir effekt i ca. en måned. Dersom insektene kommer til stedene som er sprayet, kommer de til å få gift på seg, og dermed dø.

Suppler med insektsfeller

Insektsspray kan brukes for å bekjempe insekter på et spesifikt sted i boligen, for eksempel i vinduskarmen. Men sprayen lokker ikke til seg insektene. Suppler derfor med feller som kan bidra ytterligere til å bekjempe insektene. Velg for eksempel hengende limfeller (fluer), møllfeller (møll) eller bananfluefeller (bananfluer).

 • Velg riktig insektsspray
 • Velg et miljøvennlig alternativ
 • Vi anbefaler alltid de miljøvennlige alternativene, ettersom det finnes et stort utvalg av gode alternativer. Disse sprayene består ofte av pyretrin fremstilt fra krysantemumblomsten.
 • Velg ut ifra hvilke insekter som skal bekjempes
De fleste insektssprayer kan bekjempe knott, fluer, klegg og bananfluer. Men det finnes også sprayer som er spesielt utviklet for veps og lignende. Sjekk at sprayen bekjemper de insektene du har problemer med.

Hvor langtidsvirkende er sprayen?

 • Hvis sprayen skal brukes som langtidsvirkende beskyttelse, bør du sjekke om sprayen har denne typen beskyttelse. Noen sprayer gir aktiv beskyttelse i ett døgn – andre opptil en måned.
 • Bekjemp insekter på potteplanter
 • Har potteplantene innendørs blitt angrepet av insekter? Kjøp en insektsspray som oppgir at den kan brukes på planter. Middelet kan være effektivt for planter både innendørs og utendørs.
 • Miljøvennlig betyr ikke ikke-giftig!

Selv om en insektsspray er miljøvennlig, betyr ikke det at den er helt ufarlig for mennesker og dyr. På flere produkter oppgis det at produktet skal oppbevares utilgjengelig for barn, og at helsevesen (113) skal kontaktes ved inntak. Bruk derfor aldri sprayen slik at barn eller dyr kan få det i seg ved et uhell. Oppbevar flasken slik at barnet ikke risikerer å leke med den. Ved spørsmål eller inntak kan du kontakte Giftinformasjonen direkte på 22 59 13 00, eller ringe 113.

Ofte stilte spørsmål om insektsspray

Kan insektssprayen brukes på kjæledyr som beskyttelse?

Nei, kjøp heller mygg- og insektsmiddel eller andre beskyttelsesmidler for å beskytte kjæledyrene mot insekter.

Hvordan dreper sprayen insektene?

Det finnes to ulike typer. Den ene er et middel som er basert på såpe og fettsyrer som «kapsler inn» insektene slik at de kveles til døde. Det andre er et middel med pyretriner som skaper en «knock-down»-effekt, noe som raskt dreper insektene etter at de har blitt utsatt for middelet.

Hvilke insekter kan bekjempes?

De fleste produkter bekjemper flygende insekter. Altså alt fra fluer og veps til møll og melbiller.