Tuemaur » Den ultimate guiden

Formica, stormaur, rød skogsmaur, tuemaur … At kjært barn har mange navn ser vi i dette tilfellet av det vitenskapelige navnet Formica, og gjennom en rekke navn på ulike arter av tuemaur. At slekten tilhører den enormt store maurfamilien er nok ganske åpenbart, men det er kanskje ikke like opplagt at familien inngår i en orden av insekter.

Hurtigguide

  • Tuemauren inngår i maurfamilien og en orden av insekter
  • Mange arter lever i velorganiserte samfunn
  • Tuemauren anses å være et ufarlig og harmløst insekt
  • Dronningene kan leve i nærmere tjue år
  • Tuemaur livnærer seg hovedsakelig på bladlus
  • Har du tuemaur på tomten, kan du grave opp reiret
  • Har du tuemaur innendørs, er myrr og insektsspray effektive mottiltak

Fakta om tuemaur

Det faktum at tuemaur inngår i en orden av insekter, vil si at de gjennomgår en fullstendig forvandling som kalles metamorfose. Det betyr også at de inngår i samme orden som omtrent 8000 andre insekter, noe som gjør den orden til en av Sveriges rikeste.

Tuemauren er en del av en mangfoldig familie med omtrent 14 000 arter, hvorav de fleste finnes i tropene. Akkurat som majoriteten av alle maurarter, lever de et velorganisert liv der samfunnet består av arbeidere, soldater, droner (fertile hanner) og dronninger (fertile hunner).

Tuemaur eller skogsmaur?

Man regner med at det finnes omtrent en billion (!) maurindivider og ca. 45 millioner (!) maurtuer bare i Sverige. Et titalls av disse artene er kjente arter av tuemaur. Det er en art som generelt sett er ufarlig og harmløs, både på fast eiendom og annen eiendom. Men hvis de for eksempel kommer til bak paneler eller i en sprekk, kan de dra både barnåler og andre ting dit som egentlig burde forbli ute i naturen.

At tuemaur noen ganger kalles skogsmaur skyldes at de to artene lever likt, nemlig i store maurtuer der de er en del av et større maursamfunn.

Mange arter av tuemaur lever dels av å melke bladlus på sukker og dels av å spise sommerfugllarver og lignende insekter. Tuemaurene er i sin tur et populært bytte for grønnspetter (hakkespetter) og bjørner som lett plyndrer en maurtue og tømmer den for innhold. Det finnes også biller som spiser både mauregg og larver.

Utseende

Både tremaur (Formica Aquilonia) og røde skogsmaur (Formica rufa) kalles vanligvis for tuemaur og kan være vanskelige å se forskjell på. Begge artene har kraftige kjever og kan bite, akk begge kan sprøyte maursyre ved et angrep eller en trussel.

Det er også de som mener at tuemauren og hestemauren er like. For å se forskjellen mellom disse artene, kan du prøve å huske at tuemaur har røde flekker på hodet mens hestemaur har et helt svart hode.

Hestemauren er også mindre aggressiv enn tuemauren, noe du kan se dersom du prøver å holde ut hånden litt unna maurens hode. Du vet det er en tuemaur dersom den prøver å angripe ved å stå på bakbeina, mens hestemauren knapt bryr seg og sannsynligvis kryper videre.

Reproduksjon

Maurdronninger lever ofte i opptil tjue år og har i prinsippet bare reproduksjon å tenke på. Dronningene er også vant til å sameksistere med andre dronninger, da det kan være nær hundre dronninger i en og samme maurtue.

Maurtuens arbeidsmaur er alltid hunner som har i oppgave å bygge opp og forsvare maurtua mot inntrengere. De må også ta vare på både dronninger og egg, larver og pupper, samt skaffe mat og ta seg av rengjøring. Ganske likt menneskeslektens husmødre, altså!

Parringsritualet foregår vanligvis i forbindelse med sverming, men kan også foregå i selve maurtuen. Maurene som er fremtidige dronninger søker seg til tuen rett etter paring, da de har et lag med sperm i en form for «beholder» som finnes inni bakre del av kroppen. Det er et slags forråd som dronningen tar av når hun senere skal legge eggene sine.

Hannlarvene klekkes en gang i løpet av juni og juli, og lever av både plantebasert og animalsk mat som arbeidsmaurene har samlet inn. Som voksne spiser maur søt avføring fra bladlus (såkalt honningdugg).  

Levemåte

Tuemaurene danner samfunn med tre ulike typer individer: hanner, hunner (dronninger) og arbeidere (ikke-fertile hunner). Maurene bygger store tuer av barnåler, små kvister og barkbiter. Når de jakter på et byttedyr, hugger de byttet ved hjelp av de kraftige kjevene mens de spruter maursyre inn i byttet.

Mange tuemaur trives best i blandingsskog der det er både bjørk, furu og gran, noe som betyr bladlus. Og en årsak til at du ofte ser karavaner av maur langs trestammene og opp til lusene som sitter i kronen.

Når det gjelder skogsmaur, bygger de vanligvis kjegleformede maurtuer som kan vokse opptil 2–3 meter i høyden. Dersom tua derimot er bygget på rett og åpen bakke er den vanligvis flat eller skålformet, en byggemåte som vanligvis tilskrives engmauren.  

Reirene til tuemaurene er vanligvis okkuperte reir som en gang ble bygget av såkalte slavemaur, men de kan også komme av avhoppinger fra et allerede eksisterende maursamfunn. I sistnevnte tilfelle kan tuemaurene skape store klynger av maur og dermed samfunn.

Atferd

Det er ikke uvanlig at det er full aktivitet i en maurtue allerede i mars, da det ofte bygges maurtuer sør for en trestamme eller stubbe. På denne måten er det ingenting som skygger for tuen, noe som gjør at maurene kan varme seg i de første vårstrålene etter den lange vinterdvalen.

En maurtue strekker seg vanligvis langt under bakkeoverflaten, noe som betyr at vi mennesker bare kan se en liten del av tuen. Et maursamfunn kan bestå av flere tuer (oftest blant tremaur) og i ett og samme samfunn kan det være nærmere 1 million (!) individer. Røde skogsmaur bygger i stedet en eneste stor tue som noen ganger kan bli opptil 2 meter høy.

Tuens arbeidere er konstant aktive og tar seg til og fra maurtuen på stier som fører dem til matrike steder, som bladluskolonier og lignende. Ikke sjelden ligger disse stedene så langt unna som 100 meter, og for å lykkes med kunsten å bære litt større byttedyr tilbake til tuen hjelper maurene hverandre.

Tuemauren som skadedyr

Tuemauren, eller skogsmauren, lever naturlig i store maursamfunn og gjør dermed sjelden skade på verken fast eiendom eller andre eiendommer. Skulle du oppleve en «maurinvasjon», som vanligvis skjer om våren, er det etter all sannsynlighet fordi maurene har problemer med å finne mat i naturen. I så tilfelle er den minste smule, helst litt søt, nok til at invasjonen blir et faktum.

Bli kvitt tuemaur og maur generelt

En av våre vanligste maurarter, svartmaur, er harmløs da den verken sprer sykdom eller biter. Den kan imidlertid oppfattes som en sanitær plage når den oppdages inne i et bolighus.

Selv den store hestemauren kan ta seg inn i et hus og bosette seg i fuktig eller råteskadet treverk, der det er varmt og behagelig for maurene. Dersom hestemaur får plass til å etablere seg innendørs, kan de også angripe friskt treverk etter en stund. Dette kan forårsake omfattende skader på hus samt terrasser og andre overflater.

Akkurat om svartmaur søker hestemaur seg gjerne til sukker, men siden sistnevnte hovedsakelig er aktive om natten er det ofte vanskeligere å «fange dem i handlingen». Du kan derimot legge en felle med noen søtsaker som, dersom de er borte om morgenen, etter all sannsynlighet har hatt besøk av nettopp hestemaur. På den måten kan du i det minste utelukke noen arter.

Uansett hva slags maur det er problemer med er det ting du kan gjøre for å bli kvitt dem, både for forebyggende og langsiktige formål. Vi anbefaler også noen husmortriks for de som ønsker å unngå insektmidler og feller, selv om det finnes mange skånsomme nå for tiden. Noen av dem finner du her.

Husmortriks

Å blande et par dråper oppvaskmiddel med vanlig vann er et velprøvd triks, både mot bananfluer (da tilsetter du også eddik) og mot maur. Oppvaskmiddel virker dehydrerende, noe maurene ikke takler.

Det er også spesifikke krydderplanter som tuemaur (og andre maur) helst unngår, og som fungerer å ha både innendørs og utendørs: mynte, lavendel og timian. Dette er tre urter med en veldig sterk aroma som maurene ikke liker i det hele tatt.

Forebyggende tiltak

  • Utendørs
  • Hold utkikk etter maurreir på og rundt tomten din
  • Finn maurenes turstier for å finne reiret (tuen)
  • Grav bort eventuelle reir (tuer)
  • På en terrasse/altan –strø ut et tynt lag myrra og fukt forsiktig med en sprayflaske (vanlig vann)
  • Sørg for å feie bort alle smuler og matrester umiddelbart Innendørs
  • I en vinterhage – strø ut et tynt lag (en streng) av myrra
  • Hold ekstra kontroll langs lister, under tepper og møbler
  • Fjern alle rester, tørk bort smuler og søl umiddelbart
  • Ikke la søtsaker stå framme (juice, søtsaker, kjeks, brus)
  • Støvsug umiddelbart opp døde maur

Ofte stilte spørsmål om Tuemauren

Er det lov å ødelegge en maurtue?

Det er lov å ødelegge en maurtue, for eksempel grave den opp, dersom reiret og maurene plager deg. Du bør imidlertid være forsiktig med å ødelegge en maurtue med mindre det er absolutt nødvendig, da maur ikke bare blir sett på som skadedyr. Som de fleste andre skadeinsekter har også de en viktig rolle i økosystemet vårt.

Finnes det giftige maurarter i Sverige?

Så vidt det er kjent finnes det bare en giftig maurart og den forekommer i Australia og Ny-Caledonia. Bulldogmaur, eller oksemaur som den noen ganger kalles, kan bli så stor som 2,5 centimeter lang og har en giftbrodd den kan stikke med.

Vi har fått et stort hull i maurtuen vår på tomten. Har du en anelse om hvordan det skjedde?

Etter all sannsynlighet er det en grønnspett, det vil si en hakkespett som har vært på farten. Grønnspetter er nemlig «kjent» for å grave i maurtuer hvor de spiser intetanende maur som har funnet veien inn i tuen for å gå i vinterdvale.

Klikk for å se flere produkter

Vurder guiden:

4.2/5 - (35 votes)