Maurbokser

Maurbokser er en hygienisk og effektiv måte å bekjempe maur på, spesielt innendørs. Man kan vanligvis se resultater av bekjempelsen etter én til to uker, og fullt resultat oppnås etter tre uker. Ved bekjempelse av maur utendørs anbefales heller et maurmiddel i pulver- eller væskeform. Under produktene viser vi tips til hvordan maurboksene bør brukes for at man skal oppnå best mulig effekt. Følg alltid instruksjonene på produktet, og hold boksene unna barn og kjæledyr.

Viser alle 2 resultater

-23%

Slik fungerer maurbokser

Alle maurbokser fungerer ganske likt, uavhengig av merke. De aktiveres og plasseres der maurene vanligvis befinner seg. Maurene lokkes inn i boksen av et lokkemiddel, og bringer deretter mat og gift med seg tilbake til resten av maurkolonien. Dermed vil giften spre seg til «kilden» av problemet, og maurene vil reduseres i antall.

Tiden det tar før maurboksene gir effekt, varierer avhengig av hvor raskt maurene finner boksene. I tillegg tar det litt tid før giften gir full effekt. Resultatet begynner vanligvis å vises etter én til to uker. Etter tre uker bør man se et tydelig resultat – ellers kan boksene være plassert på feil sted.

Maurboks eller maurmiddel?

Maurbokser brukes i hovedsak innendørs og rundt husets grunnmur i tilfeller der det er tydelig hvor maurene er, for eksempel at man ser en tydelig maursti. En fordel er at giften er inni boksen, og at boksen dermed lett holder giften samlet på ett og samme sted.

Maurmiddel brukes hovedsakelig utendørs for å bekjempe maur på uteplasser, i blomsterbed eller ved steinganger. I dette tilfellet strøs middelet på overflaten der maurene vanligvis befinner seg. Ved bekjempelse av maur utendørs, er det hovedsakelig middel i pulverform som brukes.

  • Maurmiddel i pulverform – brukes hovedsakelig utendørs, for eksempel på stein.
  • Myrr til utvanning – middel i flytende form som gjør det lettere å få tilgang til «utilgjengelige» kolonier.
  • Maurbokser – brukes hovedsakelig innendørs, ved maurstier.
  • Maurspray – brukes både innendørs og utendørs. Bekjemper også andre insekter.
  • Maurpenn – brukes til å bekjempe maur med presisjon, for eksempel ved vinduer, terskler eller i et spiskammer. Tegn en strek som maurene ikke klarer å passere.

Giftfritt alternativ

Hvis du ønsker et helt giftfritt alternativ, kan du velge kiselgur. Det er et naturprodukt som er ufarlig for både mennesker og kjæledyr. Middelet strøs ut der maurene befinner seg, eller på maurstier, og bekjemper en rekke insekter som maur, pelsbiller og saksedyr.

Insektene vil tørke ut når de kommer i kontakt med kiselgur, noe som innebærer at de raskt vil dø ut. I motsetning til maurbokser, bekjemper kiselgur kun maurene som kommer i direkte kontakt med middelet – ikke dronningen og resten av maurkolonien.

  • Les mer om kiselgur
  • Få best mulig effekt
  • Lokk med honning/søtsaker

Ved å påføre en veldig liten mengde honning eller sirup ved inngangen til maurboksen, vil maurene lettere bli tiltrukket av den. Men det må ikke være så mye at maurene nøyer seg med å spise honningen utenfor boksen, og tar med seg dette tilbake til resten av kolonien.

Plasser på rett sted

Maurbokser gir best effekt dersom de plasseres på steder der maur ofte befinner seg, eller på tydelige maurstier. Det viktige er at maurene kommer så nært boksen at de merker lokkemiddelet og blir lokket inn. Maurbokser som brukes utendørs (i nærhet til huset), bør plasseres på et flatt og tørt underlag.

Ikke vask bort maurstiene. Da kan maurene lage en ny vei. Plasser heller boksene på disse stedene.

  • Kombiner med flere bokser

Det er ikke uvanlig at flere maurkolonier kommer inn i huset samtidig. Selv om giften fra maurboksene blir tatt med tilbake til kolonien av noen maur, vil ikke kampen være over. Plasser ut bokser på alle maurstier, og på flere steder i hjemmet.

  • Reduser mat i nærheten

Grunnen til at maurene blir lokket inn i boksen, er at de leter etter mat. Hvis det finnes andre smuler eller matflekker i nærheten, vil maurene først og fremst oppsøke disse. Sjansen for at de går inn i en boks på jakt etter mat, blir dermed mindre. Pass derfor på at du vasker omgivelsene, og ikke har andre matvarer liggende fremme.

  • Beskytt med stoppmiddel

For at problemet ikke skal oppstå igjen, kan du bruke et såkalt stoppmiddel. Ved å strø ut middelet i en ca. 10 cm bred stripe, skapes en stopplinje som maurene ikke kan passere. Middelet kan for eksempel brukes som beskyttelse ved husets grunnmur, eller for å stoppe maurene fra å lage maurstier på spesielle steder.

6 tips ved bruk av maurbokser

Har du blitt rammet av maur innendørs? Da er det lurt å plassere maurbokser på strategiske steder rundt om i huset. Fordelen med maurbokser er at de dreper hele maurkolonien, og ikke bare enkeltmaur, ettersom maurene som kommer inn i boksen tar med seg forgiftet mat tilbake til resten av kolonien. Det er imidlertid mye man bør tenke på for å lykkes med maurboksene. Her får du våre seks beste tips for å bli kvitt maurene en gang for alle ved hjelp av maurbokser.

1. Plasser maurboksen på rett sted

Rett plassering er nøkkelen til suksess når det gjelder maurbokser. For at boksen skal ha ønsket effekt, er det viktig at maurene finner den lett. Derfor bør du starte med å studere hvor og hvordan maurene beveger seg. Hold utkikk etter såkalte maurstier, altså maur som går på rekke etter hverandre. Maurboksen skal plasseres midt i maurstien slik at maurene går rett i fella. Vanligvis holder det ikke med en enkelt maurboks. Du bør plassere ut 3–4 maurbokser.

2. Minimer andre fristelser rundt maurboksen

Maurbokser inneholder et åte med et lokkemiddel som tiltrekker seg maurene. Åtet er giftig, og kan drepe maurkolonien når maurene frakter lokkemiddelet med seg tilbake. For å oppnå best mulig effekt, bør du minimere andre fristelser i nærheten av maurboksen, da dette kan stjele oppmerksomheten fra maurboksen. Maurene vil velge den maten som er lettest tilgjengelig, noe som gjør at det er en risiko for at maurboksen blir nedprioritert. Sørg derfor for å vaske bort søtsaker, søl og fruktrester rundt maurboksen.

3. Plasser ut ekstra lokkemiddel ved inngangene til maurboksen

For å gjøre det lettere for maurene å finne veien inn i maurboksen, kan du plassere ut litt ekstra lokkemiddel ved inngangene til boksen. Forsøk å smøre litt honning eller noe annet søtt på inngangene for å lokke maurene inn. Det faktiske lokkemiddelet inne i boksen kan være litt vanskelig å finne for maurene siden det er innkapslet. Siden lokkemiddelet er giftig, er det stengt inne i boksen for å hindre at barn og kjæledyr skal få tilgang til det.

4. Følg etter maurene

Noen ganger kan man faktisk ha flere maurangrep pågående samtidig. Da er det viktig at man følger maurstiene for å få en bedre forståelse av hvor maurene kommer fra. Du kan kanskje utslette én maursti, men så dukker det opp en ny etter kort tid. Da kan det være lurt å flytte rundt på maurboksene eller kjøpe flere. Maurene er mest aktive om dagen. Da bør du benytte anledningen til å følge etter dem for å se hvor mange maurkolonier det dreier seg om.

5. Ikke vask bort maurstien

Hvis du har fått inn noen enslige maur, kan du få dem bort ved å vaske området de befinner seg på. Når du vasker, forsvinner maurenes duftstoffer, noe som reduserer risikoen for at nye maur finner veien dit. Forhåpentligvis forsvinner maurene etter rengjøringen.

Har du derimot har maurstier med mange maur, er det ingen vits i å vaske dem bort. Da er det bedre å plassere ut maurbokser midt i maurstien. Maurene forflytter seg i grupper og følger duftstoffene som andre maur har lagt ut i maurstiene. Det er med andre ord en stor sjanse for at maurene følger i samme spor dersom du ikke tar hånd om maurstiene. Dermed vet du akkurat hvor du skal stille ut maurboksene, noe som igjen øker sjansen for at du lykkes med å lokke maurene inn i boksen.

Hvis du bare vasker bort duftstoffene i maurstiene, vil maurene finne nye veier, og du må bruke tid på å finne de nye stiene deres.

6. Etter bruk

Har du ikke oppnådd det resultatet du ønsket med maurboksen din? Du trenger ikke gi opp ennå, det er flere metoder du kan prøve hvis tipsene ovenfor ikke fungerer.

Først og fremst bør du være tålmodig. Det tar vanligvis 1–2 uker, noen ganger enda lenger tid, før maurboksen har noen effekt. Først må maurene finne veien inn i boksen, og deretter må de frakte nok giftig lokkemiddel inn i maurkolonien til å utslette den.

Hvis du har ventet et par uker uten resultater, bør du prøve å plassere maurboksen et annet sted.

Hvis det ikke fungerer, kan du plassere ut flere maurbokser.

Sist, men ikke minst, er det viktig å ta riktig hånd om maurboksen etter at du har brukt den. Lever maurboksen inn til en miljøstasjon etter bruk. En maurboks bør aldri kastes i husholdningsavfallet, ettersom det kan være skadelig for miljøet.

FAQ – maurbokser

Hvilke maur kan bekjempes med maurbokser?

Det er hovedsakelig svarte jordmaur som tar seg inn i hus. Det er også disse som bekjempes med maurbokser.

Hvor lenge må de brukes?

Hvis problemet fortsatt er tilstede etter tre uker, bør et annet middel tas i bruk. Et problem kan være at boksene er plassert på feil steder. Skulle problemet med maur vedvare til tross for flere forsøk med maurbokser, bør du kontakte et firma som driver med skadedyrbekjempelse.

Hvordan skal boksene sorteres som avfall?

På emballasjen står det generelt hvordan boksene skal sorteres. Det er vanlig at de ikke skal kastes i vanlig husholdningsavfall, men at de skal leveres inn til en miljøstasjon.