Plantevepser » Den ultimate guiden

Plantevepser er en av to underordener som er en del av insektordenen vepser. Det er en enormt stor orden som omfatter rundt 150 000 arter, hvorav den minste måler rundt 0,2 millimeter, noe som gjør dem svært vanskelige å oppdage med det blotte øye. 

I Norge er det cirka 700 kjente vepsearter som sammen med stikkveps, bier og maur er en del av den varierte og artsrike vepsefamilien.

Fakta om plantevepser

Vepsene kjennetegnes av et bredt hode og en bred bakkropp. Noen arter (unntatt plantevepsen) har også en tydelig markert midje, som er en egenskap de blant annet deler med stikkveps. 

Det er også her det vitenskapelige navnet, Symphyta, (fra det latinske ordet for vokst sammen) får sin naturlige forklaring: Det refererer ganske enkelt til den avsmalnende overgangen mellom rygg- og mellomkroppen som mange arter vepåserhar. En egenskap som forøvrig har gitt opphav til uttrykket «vepsemidje» (som viser til en smal, markert midje). 

For å kjenne igjen en planteveps kan du også se etter doble vingerpar og lange, smale antenner.

Planteveps som skadedyr

Ettersom planteveps utgjør en stor gruppe innenfor insektfamilien, er det både skadelige og nyttige insekter blant artene. De artene som oftest regnes som nyttedyr inkluderer bier og humler (les vår guide om humler). 

De virkelige skadedyrene er i hovedsak blant plantevepsene , som ikke sjelden fester seg til en bestemt plante eller blomst og deretter bare angriper akkurat den sorten. At hunnene også legger egg på plantenes blader gjør at de mer eller mindre spises allerede i larvestadiet. Det er først i voksen alder at plantevepsen flyr bort for å lete etter pollen og nektar som de kan spise. 

Mange vepseearter, som roseskuddvepsen, rosebladvepsen og stor rosebladveps, angriper spesifikt roser, noe som gjør at larvene også spiser blomster, blader og knopper før de vokser og «trekker ut».  

Sammenkrøllede roseblader er et sikkert tegn på at rosebladvepsen har kommet. Hvis oversiden av bladene er tynn og gjennomsiktig, er det i stedet den store rosebladvepsen som har vært i bevegelse. 

Når det gjelder skader på frukt, er disse vanligvis forårsaket av eple- eller plommeboreren. Du kan spesifikt se etter ringformede, sorte hull (nesten som arr), som er et typisk tegn på at eplevepsens larver har vært der og gnaget. 

Dessverre er det ikke så enkelt at vepsene eller larvene forsvinner når eplene faller til bakken, men de følger heller eplet hvor de så spinner en kokong som de blir liggende i over vinteren.

Bli kvitt planteveps

Det vi har lært er at larvene er glupske og at mange planteveps er vertsspesifikke. Noen få larver kan ødelegge hele bestander og kan deretter bli værende i vertsplanten for å overvintre. Heldigvis rekker plantevepsen bare å «produsere» en generasjon per år, men det kan være nok for den som fikk besøk i hagen. 

Heldigvis finnes det triks for å beskytte deg mot angrep, og heldigvis forsvinner mange vepser av seg selv etter en sesong eller to. Ta en titt på tipsene våre i listen under for å være på den sikre siden, spesielt hvis du har roser og frukttrær hjemme på tomten!

Tips for å beskytte deg mot angrep

Klipp av infiserte roseskudd og kast dem på komposten

Sjekk rosebladene ofte og fjern alle «opprullede» blader • Tiltrekk fugler til deg med vannbad og lignende (de liker å spise larver) • Hvis dine roser, frukttrær og lignende har vært angrepet før – være ute i god tid tid • Hvis du finner larver – legg dem i en bøtte (med litt vann) og plasser dem i nærheten av et fuglerede eller vannbad

  • Fang larvene og ta dem med ut i skogen
  • Plukk av egg, pupper og andre synlige spor så ofte du kan

Med en fiberduk hindrer du flygende insekter i å legge eggene sine i blomstene og plantene dine. 

Å bygge en dyrkingstunnel utstyrt med insektnett eller fiberduk er en annen effektiv måte å beskytte avlingene dine på. Den hindrer flygende insekter i å legge egg i grønnsakshagen, rosebedet eller i den nyplantede klematisen. Bare husk å sjekke at plantene som dekkes virkelig tåler varmen som genereres under et nett. 

Det kan også være smart å plante ut et par begjærlig planter etter at skadedyrene er ferdige med å sverme (på sensommeren) når de ikke lenger legger egg. På denne måten vil vepsene forhåpentligvis bli tiltrukket av de nyplantede plantene, mens egglegging ikke vil forekomme. Det betyr at du kan flytte plantene til komposten eller plante dem ute i skogen mens vepsene har vinterhvilen. 

Biologisk bekjemping

Det er også mulighet for å bekjempe veps biologisk ved å bruke spesifikke spray og feromonfeller. Disse skal da hindre svermende vepser fra å legge eggene sine i frukttrær og plantasjer av ulike slag. 

Metoden med nematoder er også effektiv mot ulike typer larver, inkludert de av planteveps.  Det finnes også såkalte limringer som kan settes på trærne som skadedyrene liker å angripe og som hindrer dem i å klatre i treet.

Vanlige spørsmål om plantevepser

Bør du kvitte deg med larver som du finner i hagen?

Dette er vanligvis forskjellige arter av sommerfugllarver som vanligvis finnes i private hager. Flertallet av disse er å klassifisere som nyttedyr da de etter hvert vil utvikle seg til uvurderlige sommerfugler, som sitron- og neslesommerfugl . Vår anbefaling er derfor at du først bør prøve å finne ut hvilken type larver du har funnet, og at du deretter gjør tiltak dersom de viser seg å være larver fra et skadedyr.

Jeg har hørt at veps liker å spise roser. Er det sant og i så fall – hvordan kan jeg forhindre det?

Roser er ofte svært hardt rammet av blant annet rosebladveps, hvis larver gjerne napper i bladene til roseplanten. Det finnes også arter som fullstendig ødelegger blomstringen, noe som betyr at du bør klippe av eventuelle skudd som har blitt svarte og ta bort blader som har krøllet seg sammen. Å bruke fiberduk kan hjelpe, og det samme kan lokke vepsene bort med andre, attraktive planter som du planter som lokkemiddel og deretter kaster. Du kan også sette opp vannbad i nærheten av rosevekstområdet for å tiltrekke seg fugler av alle slag – de spiser gjerne små fete larver.

Hvordan ser du forskjellen mellom en vepselarve og en sommerfugllarve?

Vepselarven og sommerfugllarven ligner på mange måter, men det er en klar forskjell i antall bein. Vepselarvene har minst fem par bukføtter (noen ganger syv), noe som skiller seg fra sommerfugllarvenes maksimale fire.

Klikk for å se flere produkter

Vurder guiden:

4.2/5 - (25 votes)