Myggstikk

Myggbett

De fleste er vel enige om at myggstikk er en av sommerens største plager. Ikke nok med at myggstikk klør, det er også vanlig å være oversensitiv, eller rett og slett allergisk, mot myggstikk. 

Derfor har vi samlet våre beste tips og råd når det gjelder mygg generelt, og spesielt myggstikk. Forhåpentligvis kommer de til nytte i den kommende myggsesongen!

Fakta om mygg

Det stemmer ikke at mygg biter Det er heller sånn at de stikker hull på huden ved hjelp av en liten «snabel», som de deretter suger opp blodet med. På den måten kan fullvoksne mygg produsere nye egg, som på sin side blir fullvoksne mygg, som igjen suger blod …

Det faktum at en eneste mygg kan produsere opptil 350 egg i løpet av et eneste stikk, gjør at reproduksjonen går raskt.  Dette er også forklaringen på at mange opplever at det nesten «svermer av mygg» – noe det faktisk kan gjøre. 

Det er også et faktum at mygg angriper personer som har en spesiell duft, selv om årsaken til dette fortsatt ikke er helt kartlagt. En teori er at disse personene utsondrer karbondioksid i litt større mengde enn personer som blir mer sjeldent angrepet.

Ikke alle kjenner til at det finnes forskjellige typer mygg, men dette gjør at mygg oppfører seg på forskjellige måter når de angriper. Hvis du møter på en mygg som sirkulerer noen runder før den «slår til», har du sannsynligvis med en skogmygg å gjøre, spesielt hvis angrepet skjer om kvelden eller tidlig i gryningen. 

Hvis du derimot blir angrepet på en mer aggressiv måte, og helst da i fullt dagslys, har du sannsynligvis blitt utsatt for en såkalt stikkmygg. Derfor er det viktig å beskytte seg mot mygg selv i dagslys, noe som blant annet er mulig ved hjelp av myggspray.

Tips for å lindre kløe

For den som er åpen for en såkalt hjemmekur, sies det at en blanding av eget spytt, knust magnecyl og vanlig vann være en effektiv behandlingsmetode mot kløe. Blandingen smøres direkte på myggstikket og skal sitte på til det slutter å virke. 

En annen huskur som sies å forebygge og lindre både kløe og hevelse, er bløtlagte agurkskiver. Tynt skårne agurkskiver legges helt enkelt over myggstikket for å kjøle ned og lindre, som igjen hindrer personen i å klø – noe som bør forhindres så langt det er mulig!

Hvis du heller vil prøve litt mer «tradisjonelle metoder», er forskjellige typer kjølende balsam og/eller hydrokortisonsalver å anbefale. Disse strykes på i et tynt lag direkte på myggstikket og kan lindre kløen i opptil et par timer. 

Ved allergiske reaksjoner

For personer som er allergiske mot myggstikk, er hevelse, rødhet, kløe og verk vanlige symptomer. Det er symptomer som i noen tilfeller forårsaker søvnmangel, som igjen kan ha en negativ innvirkning på den generelle helsetilstanden.

Vi vet at det kan være vanskelig å ikke klø når det er på sitt verste, men risikoen for at stikket både blir mer sårt og infisert er da overhengende. Hvis dette skjer, forlenges ikke bare helingsprosessen; risikoen for alvorlige følger som blodforgiftning øker også. 

For den som er overfølsom eller allergisk mot myggstikk, anbefales vanlige allergimedisiner, såkalte antihistaminer, som man får kjøpt reseptfritt på apoteket.

Beskytt deg mot mygg

Hvis du skal være utendørs, bør du unngå steder nær vann (vannløp, sjøer, dammer osv.) Du bør også beskytte deg litt ekstra i forbindelse med skumringen ettersom mange mygg er mest aktive da. Prøv å dekke så store deler av kroppen som mulig med klær, og smør, spray eller rull på myggmiddel på de delene som ikke kan dekkes.

Hjemme i hagen din kan du motvirke at myggene reproduserer seg, gjennom å tømme ut vann som gjerne samles opp i potter, trillebårer, takrenner og lignende. 

Å rydde vekk kratt og buskas kan også hjelpe til med å holde myggen på avstand, ettersom de får mer problemer med å finne le når det blåser. Det samme gjelder for myggnetting (flue- og myggnetting) som gjerne kan settes opp på dører og vinduer (gjerne de som ofte står oppe om sommeren). 

Til uteplassen, balkongen, camping- eller fisketuren anbefales en bærbar myggfanger som kan skape myggfrie soner på opptil tjueto kvadratmeter. 

Kuriosa

Det finnes mygg som gir farlige myggstikk, men disse myggene lever i andre deler av verden (Afrika, Sør-Amerika) Mange av disse myggene regnes med i den verste kategorien skadedyr da de sprer sykdommer, som i noen tilfeller kan være livstruende (som for eksempel malaria). 

Det kan kanskje være en trøst at det ikke finnes direkte livstruende mygg i Norge, selv om en allergisk reaksjon kan være nokså alvorlig. Generelt klør og svir et myggstikk i et par dager for deretter å forsvinne helt på egen hånd. Det er akkurat i den perioden det klør som mest, at du gjør best i å la det være (det er forhåpentligvis da du får nytte av tipsene våre).

Klikk for å se flere produkter

Vurder guiden:

4.3/5 - (28 votes)