Mygg » Ultimate Guiden

mygga

Mygg är ett återkommande problem under sommarmånaderna. Eftersom de hittas utomhus kan man inte göra speciellt mycket för att minimera dess förekomst. Däremot så finns det mycket man kan göra för att minska problemet och deras förekomst i närheten av dig. I denna guiden går vi igenom allt om mygg!

Hurtigguide

  • Begrens: Bruk myggnetting foran vindu, dører, teltåpningen, barnevognen osv. 
  • Fang: Fang myggen med en myggfanger til innendørs eller utendørs bruk
  • Motvirk: Lag en myggfri sone med et mygglys. 
  • Beskytt: Ha alltid myggmiddel for hånden om sommeren
  • Ved bitt. Mygglotion (for eksempel MyggA På Bettet) demper kløe

Det er ingen morsom opplevelse å få den koselige campingturen eller grillkvelden på terrassen ødelagt av en hær med stikkende mygg. Men heldigvis finnes det effektive metoder for å bli kvitt de giftige, bevingede plageåndene. Her finner du myggmiddel, avskrekkende utstyr, feller og insektsnett som beskytter deg og holder myggen ute fra hjemmet ditt.

Myggen lever i sommermånedene og er insekter som skaper irritasjon for mange mennesker. Det finnes ca. 2500 forskjellige arter stikkmygg i verden. I Norge er 38 av disse artene kjent. Selv om myggestikk som oftest er ufarlige, har det vært noen få tilfeller der sykdom har spredt seg med myggen.

I Norge stikker ikke mygg bare mennesker, men også dyr. Myggen velger den som står nærmest og er mest tilgjengelig. Myggarter andre steder i verden kan være mye mer kresne. Der kan det være at myggen bare oppsøker et spesielt dyr eller en spesiell art.

Myggen holder seg som regel i det området den ble klekt. Den forflytter seg sjelden over større distanser. Dette er noe som blir tydelige hvis man har lyktes med å bekjempe mygg fra et område. Det er sjelden det kommer nye mygg i løpet av samme sesong. Dette har en logisk forklaring: Myggen flytter seg ikke fra ett området til et annet, men den holder seg i ett og samme område.

Forskjellige typer mygg

Av de ca. 40 stiggmyggartene som finnes i Norge, er de to vanligste skogmygg og oversvømmelsesmygg.

Skogmygg

Skogmyggen er vanligere enn oversvømmelsesmygg

Skogmyggen tar seg god tid før den stikker, så det er gode sjanser for at mennesket rekker å reagere før stikket skjer. Myggen går nemlig rundt på huden før den stikker

Når mørket faller på, trives skogmyggen som best, og den utnytter muligheten til å lete etter byttet sitt

Det er normalt for denne arten å legge egg én gang per år

Oversvømmelsesmyggen

Skogmyggen er kanskje vanligere, men oversvømmelsesmyggen er mer aggressiv

Den legger egg flere ganger per år, noe som gjør at myggen ofte kommer igjen

Oversvømmelsesmyggen er aktiv hele døgnet, både om dagen og natten

Som navnet avslører, trives myggen best i våtmark og nedbør

Den angriper og stikker byttet sitt plutselig, og stikkene klør vanligvis veldig

Hvem liker myggen best å stikke?

Det finnes mange forskjellige studier om hvem myggen egentlig foretrekker å stikke. At ikke myggen forflytter seg over større avstander, er alle enige om. Men hvem myggen egentlig foretrekker i området sitt, finnes det forskjellige forskningsresultater på.

Myggen lokaliserer seg hjelp av antennene sine. Disse kjenner lukt og varme på svært store avstander. Fordi myggen foretrekker varme, kan det konstateres at mennesker med høyere kroppstemperatur er et mer attraktivt bytte for myggen enn mennesker med lav kroppstemperatur.

Basert på dette, er det gitt at gravide kvinner har stor risiko for å få et myggstikk eller to i løpet av sommeren, siden kroppstemperaturen er høyere under en graviditet. På samme måte kan personer som svetter og anstrenger seg regne med å få et myggstikk på kroppen. Karbondioksid er også noe som frister, og noe som myggen kan merke på opptil 30 meter avstand.

Forebyggende tiltak

På enkelte geografiske steder kan det være vanskelig å unngå myggen helt. Men det er mulig å unngå en del mygg ved å iverksette noen gjennomtenkte tiltak i forkant. Siden myggstikk og myggens tilstedeværelse er et irritasjonsmoment for mange, er det lurt å forsøke å forebygge så langt det er mulig.

Det finnes myggbeskyttelse man kan ta på seg for å unngå at myggen kommer for nært. Det finnes også myggmiddel som gjør at myggen ikke tiltrekkes av den som bruker middelet. Det er lurt å feste en myggnetting over barnevogner for å redusere risikoen for at barn blir stukket.

Mygg tiltrekkes av mørke farger, så ved å ha på seg lyse klær, kan man unngå noen myggstikk.

Hvis du har gressplen, bør denne klippes så kort som mulig for å unngå at myggen skal trives i høyt, varmt gress.

Myggspray

Myggsprayen påføres utsatte steder på kroppen

Slik unngår du mygg og myggestikk

I samme spor som de praktiske forebyggende tipsene finnes det flere små ting man kan gjøre for å unngå myggen så mye som mulig.

Når du stadig er i bevegelse, vil ikke myggen tiltrekkes av deg like lett. Hvis du vil sitte i ro, finnes i dag spesielle mygglys som gjør at myggen søker til disse i stedet for til deg. Et godt tips til sommerkveldene på terrassen.

Myggfeller og myggmiddel, som nevnt over, er også et godt tips for områder som har mye mygg, hvor de mindre tipsene ikke er like effektive. For mange kan myggfeller være en verdifull investering hvis man har større problemer med disse insektene.

For å unngå skogmyggen som kommer når mørket faller på, er løse, dekkende klær anbefalte plagg. Med dekkende klær og sko hindrer man myggen i å komme nær huden, og kroppen spares for mange myggstikk.

Å lindre kløe fra myggstikk

Om sommeren kan det være vanskelig å unngå myggstikk fullstendig. I noen områder kan det være lettere enn andre, men å komme ut for et kløende myggstikk er noe som hører sommeren til for mange. Noen myggstikk klør mer enn andre, for eksempel stikk fra oversvømmelsesmyggen som er mer plagsomme enn stikk fra andre mygg. Her kommer noen tips til lindring som er verdt å prøve hvis du får slike kløende stikk:

Desinfeksjonsmiddel med kjølende effekt kan lindre kløe effektivt

Kulde på bittet lindrer. Vann eller en isbit lindrer i øyeblikket, og er i tillegg lett tilgjengelig

I følge et kjerringråd kan lime eller sitron lindre kløen

Kortisonsalve kan smøres på stikkene

Man bør uansett unngå å klø på stikket. Det kan gi arr og i verste fall infeksjoner.

Viktig når du er på reise

Selv om de fleste mygg er ufarlige, så finnes det mygg som kan spre sykdommer. Malaria er et eksempel. Ved å forebygge og være bevisst blir man oppmerksom på myggen på en annen måte, og man kan forsøke å unngå den så mye som mulig.

Ved å ha på seg dekkende klær (vi anbefaler dekkende klær som også er svale) reduserer man risikoen for at myggen skal komme nær huden. Det er ekstra lurt å forsterke med myggmiddel når man er på utenlandsreiser. Avslutningsvis er det lurt å bruke vifter, siden disse holder myggen borte og ikke gir dem mulighet til å komme i nærheten av deg.

Mer fakta om mygg

Et interessant faktum er at det kun er mygghunnene som stikker mennesker og dyr – aldri hannene. Grunnen til dette er at hunnene trenger det varme blodet for at eggene i kroppen skal kunne utvikles.

Hannen lever bare av plantesaft. Dette gir dem det sukkeret de trenger. Energien fra et påfyll av plantesaft gjør myggen i stand til å fly opptil fem mil. Også hunnen lever til en viss grad av plantesaft i tillegg til dyre- og menneskeblodet fra stikkene.

Mygg

Slipp mygg på 5 smarte måter 

Er du lei av å få sommerkveldene ødelagt av plagsomme mygg? Da bør du prøve våre fem beste tips mot mygg. De er både effektive og dessuten helt gratis.

1. Klesvalget ditt

Klærne dine spiller en stor rolle i å holde myggen borte. Det beste er å velge lyse, heldekkende klær som ikke sitter for tett. Myggen kan nemlig bare stikke på bar hud, eller på overflater der tynne klesplagg strammer. Mygg liker kontraster og mørke farger. Derfor bør du velge lyse klær.

2. Grill mer

Hvem hadde trodd at grillen er en skikkelig effektiv beskyttelse mot myggen? Myggen liker ikke grillrøyk fordi den gjør at de ikke kan se ordentlig. Dessuten liker de ikke lukten og holder seg derfor på avstand. Med andre ord er det bare å tenne grillen og holde seg i nærheten av røyken for å slippe myggen.

3. Sterke dufter

Sterke dufter er noe mygg misliker. Så ta på deg litt mer parfyme enn vanlig, sett fram blomster og duftlys, og bruk rikelig med krydder. Hvitløk, persille, rosmarin og lavendel er spesielt effektivt mot mygg. Prøv deg fram for å se hva som passer for deg og selskapet ditt.

Det er også viktig å huske at enkelte søte dufter, for eksempel blomster og parfyme, kan lokke til seg veps i stedet. Den eneste sterke duften som mygg faktisk liker, er svette. Pass derfor på å bruke rene sko og klær om kvelden.

4. Tid og sted

Unngå å være ute når myggen er som mest aktiv på døgnet, og hold deg borte fra steder med mye mygg. Myggen trives aller best når solen står opp og i skumringen. Hvis du vil unngå de største myggansamlingene, er dette tider du bør holde deg innendørs.

Mange vil gjerne være ute i skumringen. Da kan det være lurt å benytte seg av noen av våre andre tips. Steder med mye mygg karakteriseres av skygge, fukt og lite vind.

5. Unngå alkohol

Hvis du drikker alkohol, blir du mer attraktiv for myggen. Det gjelder først og fremst hvis du drikker øl, siden myggen liker ølduften.

Når du er beruset, øker blodsirkulasjonen og mengden karbondioksid i utpustet. Dessverre er dette noe myggen liker, og derfor øker risikoen for myggstikk når du drikker alkohol.

Du reduserer risikoen for mygg ved å drikke mindre alkohol, eller ved å ikke drikke i det hele tatt.

Derfor blir det ekstra mye mygg

En såkalt «myggsommer» er en sommer med ekstra mye mygg. Hva er det egentlig som gjør at det blir så mye mygg enkelte år? Her finner du svaret på spørsmålet.

Eggene kan vente i årevis

Myggegg kan ligge og vente i flere år før de klekkes. De kan altså vente på de perfekte forutsetningene før de klekkes.

Vinter- og vårvær avgjør

En vinter med mye snø gjør at det kan bli mye smeltevann, og til og med oversvømmelser når varmen kommer. Mygg liker områder med mye vann, og dette gir gode forutsetninger for klekking av eggene. En tørr, varm vår har på andre siden motsatt effektiv, siden det betyr færre vanndammer. Mye vind reduserer også risikoen for mygg.

Med andre ord øker følgende vær risikoen for myggsommer:

Kald vinter med mye snø.

En fuktig vår med mye regn, men lite vind.

4 utrolige fakta om mygg

Mygg er forferdelig irriterende og kan ødelegge en hvilken som helst hyggelig sommerkveld. Men du vil sannsynligvis ikke kalle dem for farlige insekter.

Sammenlignet med andre dyr er ikke myggen spesielt mye å heve øyenbrynene for. Men sannheten er at myggestikk ikke bare klør – de kan også spre sykdommer som kan gi alvorlige komplikasjoner.

Her er 4 unike og interessante fakta om den irriterende og blodsugende myggen!

1. Én mygg – 300 egg

Bare én hunnmygg er nok til å kunne produsere 300 egg. Da mener vi ikke 300 egg i løpet av livet, men 300 egg hver gang hun legger egg. Totalt har man estimert at hunnmygger legger ca. 1000–3000 egg i løpet av sin levetid, som er på ca. to uker. Mygg levde side om side med dinosaurene

Mygg har eksistert helt siden dinosaurene herjet jorden, noe som betyr at disse insektene er over 400 millioner år gamle. Blomsternektar er mat for myggen

Trodde du at myggen lever av mennesker? Da tar du feil. Myggens mat består nemlig hovedsakelig av blomsternektar. Det er bare hunnmyggen som suger blod for å få i seg ekstra mye protein i forbindelse med eggproduksjon.

2. Myggen dreper 2,7 millioner mennesker årlig

Norske mygg er ikke så farlige, men enkelte familier innen denne insektordenen er blant de farligste i verden. Det er ikke myggestikket i seg selv om kan forårsake dødsfall, men eventuelle virus og sykdommer som myggen kan spre.

3. Myggen er et viktig bytte

Myggen fungerer som mat og er et viktig bytte for mange forskjellige dyrearter. Uten myggen ville mange dyrearter være fortapt.

4. Andre dyr er også av interesse

Det er ikke bare mennesker som blir angrepet av mygg. Mange myggarter suger også blod fra små- og storfe, fugler, reptiler og amfibier. Mosquitokysten (Miskitokysten) fikk ikke navnet sitt fra mygg

Mosquitokysten er et område ved Det karibiske hav som fikk navnet sitt ved en feil. Området fikk nemlig navnet sitt på grunn av en klassisk feilstaving.

Det er lett å tro at det er det spanske ordet for «liten flue» som er opphavet, men det er altså ikke tilfellet. I England kalles de for eksempel for gnats, mens grekerne kaller myggen for konopus.

Hvorfor stikker myggen noen mer enn andre?

Hvordan har det seg at noen klarer seg gjennom sommeren omtrent uten et eneste myggestikk, mens andre blir stukket massevis av ganger? Ånden, kroppsvarmen og duften din er noe av det som har betydning for om du slipper unna eller ikke.

Allergisk mot myggestikk?

De aller fleste som blir bitt av mygg får opphøyde røde prikker som klør. Men noen kan få sterkere reaksjoner. Å være overfølsom eller allergisk mot myggestikk er i dag relativt vanlig. Det er ikke selve stikket, men kjemikaliene som myggen sprøyter inn man da reagerer på.

Hvis du opplever sterke reaksjoner etter myggestikk, for eksempel ekstrem kløe, eller hvis stikkene sprer seg på egen hånd, kan du lide av myggstikkallergi. Stikkene kan også bli veldig store, hovne og føles varme.

Årsak til kløe fra myggestikk

I forbindelse med at en mygg stikker deg, sprøyter den også inn kjemikalier gjennom spyttet sitt. Disse kjemikaliene sørger for at blodet ditt ikke størkner, og at myggen kan suge seg ferdig i ro og fred. Kjemikaliene kan raskt få immunforsvaret i kroppen din til å reagere, noe som bidrar til at stikket begynner å klø. Ved en allergisk reaksjon på myggens spytt blir reaksjonen betydelig sterkere.

Symptom på myggestikk

Det vanligste symptomet på at du har fått et myggestikk er at huden hovner opp og blir rød ved området der myggen har stukket. Kløen kan oppstå med en gang og vedvare i noen dager. Det kan være vanskelig å avgjøre om stikket kommer fra mygg eller knott siden symptomene er de samme.

Mange opplever det som ubehagelig å få myggestikk i nærheten av øynene eller i ansiktet, men det er ikke mer alvorlig enn å bli stukket et annet sted.

Hva kan jeg gjøre selv?

Det eneste du kan gjøre for å bli kvitt et myggestikk er å vente til det går over. Men det finnes hjelpemidler du kan bruke for å lindre den verste kløen. Her kan det fungere fint med kjølebalsam eller kaldt vann. Men alsolsprit og alsolgel kan også ha god effekt. Fordelen med sistnevnte er at alkoholen i alsolspriten eller gelen hjelper bittet med å tørke ut raskere.

Behandling ved myggestikk

Du behøver ikke oppsøke lege hvis du har blitt stukket av mygg og opplever en normal reaksjon. Hvis du derimot føler smerte, får hevelser og rødhet som øker kraftig, kan du kontakte legevakten. Dette gjelder også deg som får en sterk reaksjon etter å ha fått flere stikk samtidig.

Spørsmål og svar

Hva kjennetegner myggmidler for barn?

Myggmidler inneholder ofte stoffet DEET. Produkter med en høy prosentandel av DEET bør ikke brukes på barn. Dette fordi det er et sterkt bekjempelsesstoff. Også produkter med lave DEET-nivåer kan ha en aldersgrense, ettersom de kan inneholde andre sterke stoffer. For små barn anbefales først og fremst myggnetting og annen myggbeskyttelse.

Suger alle myggarter blod?

Det finnes over 2000 forskjellige myggarter i Norge. Det er bare noen få som stikker og biter, og som står bak de kløende myggstikkene.

Hva er den beste måten å bekjempe mygg på?

Myggen bør bekjempes allerede om våren for å holde bestanden nede. Det gjør man med en myggfanger (finnes både til innendørs og utendørs bruk). Det betyr derimot ikke at problemet forsvinner helt, men det kan bli mindre enn hvis man ikke bruker slike feller.

Kan mygg spre sykdommer?

Mygg kan spre sykdommer som harepest (tularemi) og bærplukkersyke. Dette er derimot uvanlig, og forekomsten av sykdomsspredning varierer i landet.

Når bør jeg søke legehjelp?

Det er veldig sjelden at myggstikk resulterer i at noen må søke legehjelp. Hvis det oppstår hevelser som verker (ikke bare klør) selv et par dager etter stikket, kan man bestille time hos lege. Det anses ikke som akutt, og hvis smerte oppstår i helgen, kan man kontakte legen etter helgen.

Klikk for å se flere produkter

Vurder guiden:

4.3/5 - (25 votes)