Melbiller » Ultimate Guiden

mjolbagge

Melbiller dukker vanligvis opp i spiskammeret eller andre steder hvor man oppbevarer mel, pasta, havregryn og andre kornprodukter. Den vanligste måten å få problemer med melbiller på, er ved at vi tar dem med oss hjem via maten vi kjøper i butikken. Deretter sprer de seg videre i huset.

I matindustrien er melbiller et stort problem – både i Norge og i resten av verden. Melbiller spres nemlig til både forhandlere og forbrukere før problemene oppdages.

Melbillen lever også naturlig i Norge. Den kan dessuten fly, noe som gjør at den også kan komme inn i husene våre om sommeren. Dette er imidlertid ikke så vanlig. Melbiller trives i miljøer med høy luftfuktighet. De kan forflytte seg over store avstander, og sprer seg dermed lett.

Hvis du flytter inn i et gammelt hus, kan det være at det allerede finnes melbiller i huset. Dette gjør at et angrep kan bryte ut ganske raskt.

Ofte oppdager vi ikke problemer med melbiller før de har rukket å spre seg ganske mye. For å bli kvitt melbiller må du gjøre en veldig grundig og omfattende rengjøring.

Hurtigguide: Melbiller

  1. Rengjøring: Hold kjøkkenet og kjøkkenskapene rene. Fremfor alt bør mel og andre kornprodukter unngås. 
  2. Beskytt: Oppbevar maten i lukkede plast-/metallbeholdere i stedet for i de originale papirposene. 
  3. Oppdag: Melbiller oppdages tidlig ved hjelp av giftfrie limfeller som man kan ha liggende i kjøkkenskapet. 
  4. Bekjemp: Limfeller, kiselgur og insektmiddel er effektive midler for å bekjempe melbiller. 
  5. Begrens: Melbiller trives i høy luftfuktighet. Reduser nivået med en avfukter. 

Fakta om melbiller

Melbiller finnes naturlig i Norge, men også rundt om i hele verden. De er veldig effektive når det gjelder reproduksjon, fordi hunnen kan legge flere egg hver dag. Melbiller er dermed vanlige, og de sprer seg raskt og enkelt. De er også veldig flinke til å ta seg inn i godt forseglede matemballasjer.

Melbillenes mat består av ulike typer tørrvarer som mel, korn, pasta, gryn, krydder og frø. De legger også eggene sine i disse matvarene.

Melbillene skiller ut et sterkt illeluktende sekret som misfarger maten og gir den en gråaktig farge. Det er vanligvis denne lukten som får oss til å oppdage utbruddet i maten vår.

Melbillene er rørformede og svarte, rødbrune eller kastanjebrune i fargen. De har to tydelige antenner, og lengden kan variere ut ifra hvilken art det er snakk om. Den kan enten være 3–4 mm eller 10–18 mm lang.

Eggene er veldig små og enten hvite eller gjennomsiktige. De kan derfor være svært vanskelige å se med det blotte øye. Ut fra eggene kommer det larver som deretter blir til små biller. Larvene er gulaktige og litt gjennomsiktige med to svarte prikker i den ene enden.

Gjennomsnittlig levetid for melbiller er ca. 1 år, men de kan leve i opptil 3 år.

I Norge finnes det fire vanlige typer melbiller: stor melbille, kastanjebrun melbille, rismelbille og brunsvart melbille.

Den store melbillen lever naturlig i norsk natur, vanligvis i fuglereir eller i råtne trær. Den har vinger den kan fly med, og kan derfor komme inn i hjemmene våre i de varme sommermånedene. En voksen stor melbille er ca. 10–18 mm lang. Når billen er nyklekket, er fargen lysebrun, men fargen blir deretter mørkere og når den er voksen er fargen svart eller mørk rødbrun. Den store melbillen gjør imidlertid sjelden noen store skader innendørs. Det er sjelden den vi finner i kjøkkenskapet.

Både rismelbille og kastanjebrun melbille lever i høyere temperaturer og kommer derfor oftest hit ved import av ulike matvarer. Begge disse melbillene er ca 3–4 mm lange og ser veldig like ut. Den kastanjebrune melbillen har imidlertid tykkere antenner og trives i et par grader varmere temperaturer, noe som gjør den vanlig i tropiske land. Når temperaturen blir høy nok, flyr den kastanjebrune melbillen.

Den brunsvarte melbillen har også kommet til Norge fra varmere land. Den trenger også høyere temperaturer og overlever dermed ikke utendørs her i Norge. I stedet lever melbillene hele livet sitt innendørs i oppvarmede hus.

Hvordan vet jeg om jeg har fått besøk av melbiller?

Melbillene finnes som oftest blant mel, havregryn, pasta og andre tørrvarer i kjøkkenskapet ditt. Har noen av matvarene dine fått en gråaktig farge og begynt å mugne, eller merker du en ubehagelig og skarp lukt? Da kan du være ganske sikker på at du har fått besøk av melbiller. Sjekk i så fall maten din nøye. Du vil sannsynligvis finne både melbiller og larvene deres. Hvis angrepet er på et tidlig stadium, er det ikke alltid det finnes voksne melbiller der, men kun larver.

Insekter som lett kan forveksles

Det finnes flere andre biller som ligner på melbillene, som også lever av mat, og som dermed kan forveksles med melbiller. For å skille dem fra hverandre kan du se på kroppsform og størrelse. Biller som melbillen kan forveksles med, er blant annet flatbiller, brødbiller og tobakksbiller.

Hvis du kun har funnet larver, og ikke melbiller, kan det også være matmøll som har angrepet maten din.

Hvordan kan jeg forebygge problemer med melbiller?

Rengjør og hold rent: Sørg for å holde kjøkkenskapet og kjøkkenet rent, og sørg særlig for å fjerne eventuelle rester fra mel og kornprodukter.

Luftfuktighet: Unngå høy luftfuktighet der du oppbevarer maten din. Melbillen trives der det er fuktig.

Kontroller: Sjekk kjøkkenskapet og maten din fra tid til annen. Da er sjansen større for at du rekker å oppdage eventuelle melbiller før angrepet har blitt stort. Kast gamle matvarer.

Limfelle: Ved å bruke en limfelle i kjøkkenskapet kan du tidlig finne ut om du har fått besøk av melbiller.

Oppbevar maten i lukkede beholdere: Melbillene kan faktisk komme inn i maten din selv om du bruker relativt tette beholdere eller poseklemmer. For å beskytte maten mot melbiller er det derfor nødvendig med helt lufttette beholdere laget av glass eller metall. For eksempel glasskrukker med gummiring i lokket. Hell mel, pasta og kornprodukter i disse karene og oppbevar dem i et tørt, kjølig og rent kjøkkenskap eller en annen egnet plass.

Dessverre kan melbiller også følge med i en helt nyinnkjøpt matvare. Det kan dreie seg om et fåtall larver som er vanskelige å oppdage, men de kan formere seg raskt. Men hvis du sørger for å iverksette de forebyggende tiltakene, har du fortsatt gode muligheter til å stoppe billeangrepet på et tidlig tidspunkt.

Spørsmål og svar om melbiller

Er melbillen farlig?

Melbiller er ikke direkte farlige for oss mennesker. De biter ikke og er ikke farlige å svelge om du tilfeldigvis skulle gjøre det. De kan imidlertid spre usunne bakterier til maten vår.

Hvordan blir jeg kvitt melbillene?

Hvis du blir rammet av melbiller, bør du starte med å tømme alle skuffer og skap og rengjøre dem grundig. Støvsug alle rom og vær ekstra nøye i fuger, sprekker og hull der eggene ofte gjemmer seg. Kast støvsugerposen når du er ferdig. Det tryggeste er å legge støvsugerposen i en plastpose og deretter legge den i fryseren noen dager før du kaster den i søppelbøtta. Du bør også legge infiserte matvarer i plastposer i fryseren før du kaster dem. Alternativt kan du varme dem til minst 55 grader i 1–2 timer. Tørk deretter alle overflater med en våt klut, og gjerne gulv og benkeplater også. Undersøk alle matvarene nøye før du legger dem tilbake i kjøkkenskapet

Klikk for å se flere produkter

Vurder guiden:

4.2/5 - (29 votes)