Loftsfluer » Den ultimate guiden

Loftsfluer, hvis vitenskapelige navn er Pollenia, tilhører familien av spyfluer, som igjen er en del av den omfattende slekten av fluer. Når vi snakker om fluer generelt, vet vi at det finnes rundt hundre tusen arter på verdensbasis. Det er rundt tusen kjente arter av spesielt spyfluearten, hvorav rundt femti forekommer i Norge. 

Fakta om loftsfluer » Den ultimate guiden

Loftsfluer tilhører ikke bare familien av spyfluer, men også til klassen insekter og ordenen tovinger. Noe som er typisk for spesielt tovinger er at de kun har ett par vinger (som skiller seg fra flere andre insektordener) og at disse sitter midt på kroppen. De har også et stort hode med en munn som er tilpasset suging (og noen ganger stikk).  Ytterligere egenskaper ved tovinger er at de gjennomgår en fullstendig metamorfose. 

Ulike arter innenfor samme slekt

Det finnes en rekke ulike arter innenfor samme slekt, men det loftsfluer er kjent for (og hvor navnet kommer fra) er at de liker å overvintre på ulike typer loftsrom. Eksempler på andre arter er den tovingede arten som først ble beskrevet av Giovanni Antonio Scopoli tilbake på 1760-tallet og som bærer det vitenskapelige navnet Pollenia amentaria. Arten er en del av slekten loftsfluer, som i Norge er en reproduktiv flueart. 

Ytterligere eksempler på arter som har blitt omtalt er Pollenia rudis (slutten av 1700-tallet) og Pollenia sandaraca (1980-tallet). Disse artene inngår selvsagt også i loftsflue-slekten og dermed i spyflue-slekten. 

Selv om det er mange arter, er ikke loftsfluens oppførsel veldig forskjellig. De dukker vanligvis opp om høsten når de liker å lete innendørs for å finne et sted å slå seg ned for vinteren.  

Loftsfluer utgjør ingen fare for verken mennesker eller andre dyr. De forårsaker heller ingen direkte skade verken innendørs eller utendørs, selv om de kan oppleves som ubehagelige når de ofte kommer i stort antall. De er også vanskelige å bekjempe da fluenes larver lever i jord utendørs, hvor de lever av meitemark som også lever i jorden. Det beste er å prøve å sikre at loftsfluene ikke kommer inn til å begynne med.

Utseende

Loftsfluer er omtrent 6–10 millimeter lange. De er utstyrt med en robust kroppsstruktur som er delvis dekket av hår og matt grå i fargen. Mange tror at loftsfluer ser helt like ut som spyfluer, men det er faktisk ganske stor forskjell, nemlig at loftsfluer mangler den ellers typiske metalliske glansen fordi kroppsfargen er matt. 

Det som også kjennetegner loftsfluen er dens små, gulaktige ryggbust og dens gjennomsiktige vingepar som sitter midt på kroppen. Det kan imidlertid være vanskelig å skille hannene

fra hunnene når begge kjønn går i dvale, selv om det er et triks med det: å se veldig nøye på øynene da hannenes øyne er litt større enn hunnenes. 

Livsstil og adferd

I motsetning til mange andre spyfluer kan loftsflua enten finne mat eller formere seg innendørs i vanlige bolighus. I sommermånedene lever loftsfluene av nektar som finnes i hagene og parkene våre, mens de benytter anledningen til å legge eggene sine i jord rik på meitemark. 

Det er først når det blir litt kaldere ute at loftsfluene leter innendørs for å finne et passende sted å tilbringe vinteren. Det er vanlig at fluer finner et smutthull i fasaden for å komme seg inn, selv om loftsfluer ser ganske dårlig og ofte overser selv tydelige sprekker. 

Ikke sjelden får det samme huset besøk hver vinter, og gjerne hus som ligger høyt. For å vite sikkert at det er nettopp loftsfluer, kan du lete etter de karakteristiske gullgule hårene på kroppen. Loftsfluer lever også på en annen måte enn spyfluer gjør fordi de ikke hjemsøker matvarer. Dermed ser man nesten ikke snurten av loftsfluene før de nyklekkede larvene våkner til live og dukker opp i store grupper.  

Reproduksjon

Loftsfluer legger eggene sine i jorda der larvene parasitterer meitemark. Reproduksjonen skjer ekstremt raskt da en enkelt hunn kan legge opptil tusen egg i løpet av en og samme sesong. Det faktum at noen arter bare trenger rundt ti dager på å produsere nye kjønnsmodne fluer, bidrar selvsagt enda mer til den raske reproduksjonshastigheten. 

Som voksne søker fluene egnede overvintringsplasser innendørs, for eksempel huler i trær eller kjølige, hyggelige loftsplasser. De vises vanligvis i klynger, gjerne ved siden av en solrik vegg eller et varmt, lunt hjørne. De kan også krype ut av dvalemodusen hvis dvalestedet er midlertidig oppvarmet og forstyrrer dvalemodusen. Vanligvis skjer dette i feriehus som åpner opp for sommeren og gjør at den sløve loftsflua oppfører seg litt klønete.

Loftsfluen som skadedyr

En positiv ting med loftsfluer er at larvene lever og vokser til voksne utendørs, så de vil ikke formere seg eller begynne å leve innendørs i leiligheten eller huset ditt. De kan imidlertid komme inn, og hovedsakelig om sommeren, når de gjerne sitter i store klynger i vinduskarmen. 

Fluene utgjør verken fare eller skade på mennesker, andre dyr eller eiendom. Fordi de ofte opptrer i store klynger, kan de heller forårsake ubehag og vilje til å bekjempe. Føler du ubehag eller har problemer med loftsfluer innendørs, finnes det måter å forebygge det på ved å gjøre tiltak som hindrer fluene i å komme inn i hjemmet.

Bli kvitt loftsfluer

Å fullstendig hindre fluer i å komme inn er nesten umulig, selv om det finnes en rekke beskyttelsestiltak du kan gjøre med enkle midler. En slik er å feste insektnett over ventiler og rundt vinduer og kabelinnføringer. 

Et annet veldig enkelt forebyggende tiltak er å kaste fruktavfall i gjenlukkbare poser, men også å holde fruktfatet fri for overmoden og råtten frukt. Hvis fluene ikke finner mat, kan de ikke formere seg, noe som betyr at de raskt dør ut og du blir kvitt problemet. 

Det finnes også andre midler å bruke for de som ønsker å bli kvitt loftsfluer, hvorav fluefeller og insektmidler er blant de vanligste. Her bør du tenke på innholdet og velge det som har minst negativ innvirkning på miljøet.  

For de som er utstyrt med tålmodighet og tør å ha litt is i magen, kan venting også være en god metode. Faktum er at loftsfluer ofte dør på en helt naturlig måte, noe som vanligvis skjer i forbindelse med vinterdvalen når de er godt gjemt i en sprekk inne i veggen.  Når de dør, blir de ettertraktet mat for andre typer skadeinsekter (for eksempel pelsfluer), noe s om gjør at den tålmodige har mulighet til å kvitte seg med loftsfluer på en hundre prosent naturlig måte. 

Tips om forebyggende tiltak

  • Tette sprekker i vegger og tak
  • Støvsug både levende og døde fluer
  • Sørg for ventiler og vinduer med myggnetting
  • Kast støvsugerposen etter rengjøring
  • Senk innetemperaturen slik at fluene helst holder seg ute 
  • Tips om feller og midler
  • Fluespray: insektmiddel beregnet på fluelarver og voksne fluer
  • Fluepenner: hindrer fluer i å komme inn gjennom vinduer og dører
  • Klistrete feller: klissete papirstrimler som effektivt tiltrekker fluer

Vanlige spørsmål om loftsflua

Hvorfor kommer det så mange fluer på en gang?

I ekstra varmt vær kan fluene begynne å legge egg litt tidligere enn vanlig, og dermed legge til rette for flere generasjoner i en og samme sesong. At en og samme hunn har kapasitet til å legge mellom fem hundre og opptil tusen egg i løpet av en sesong er også en medvirkende årsak.

Hvilke andre insekter spiser fluer?

Hva gjør fluene når de gnir bena mot hverandre?

Fordi fluer ikke vasker seg med verken såpe eller vann, skjer vaskingen i stedet ved hjelp av forbena. Når fluene gnir forbena mot hverandre fjerner de skitt samt bakterier og soppsporer som lett fester seg til kroppen.

Klikk for å se flere produkter

Vurder guiden:

4.3/5 - (26 votes)