Slik fungerer edderkoppfellen
En edderkoppfelle (også kalt insektsfelle) er en limfelle som plasseres der edderkoppene ofte forekommer. Når edderkoppene kryper over overflaten, kommer de til å bli sittende i limet til de dør. Disse limfellene er ikke laget for å fange en spesiell type insekter, men fanger alle småkryp og insekter som går over fellen. For eksempel sølvkre, edderkopper, maur og saksedyr. Fellen kan både brukes for å bekjempe disse insektene og som en indikator – dvs. for å oppdage eventuelle insekter eller edderkopper i hjemmet. Fellen fungerer bra for bekjemping av enkeltedderkopper. Hvis det derimot er snakk om større populasjoner, anbefales bekjempelse med for eksempel insektsspray. Montering og bruk
Sett ut
Sett ut edderkoppfellene på et sted hvor edderkopper eller insekter ofte befinner seg. De kan også festes i taket eller på en vegg med tegnestifter eller dobbeltsidig teip hvis du ønsker det. Sjekk imidlertid at det ikke blir merker først. Det kan også være lurt å feste fellen med en liten teipbit om man setter dem ut på gulvet. På grunn av den lette vekta, er det lett for å forstyrre fellene hvis noe kommer borti dem. Fellene består som oftest av sammenleggbar papp der ett av papparkene har lim på seg. Pass derfor på at limet kommer riktig vei.
Fjern beskyttelsesplasten
Når fellen har blitt plassert, kan du fjerne beskyttelsesplasten.
Kombiner med flere feller
Bruk gjerne flere feller (selges ofte i flerpakninger) for å effektivt bekjempe edderkopper og insekter. Disse fellene kan dessuten brukes til å oppdage om det finnes insekter eller edderkopper i boligen, og hvor de enklest kan fanges.
Bytt ut – livslengde
Det vil stå på pakningen hvor mange uker edderkoppfellen er aktiv. Bytt da ut hele fellen (eller bare limarket, avhengig av modellen) og sett den ut igjen. Det kan også være nødvendig å bytte fellen hvis det er mange insekter som har blitt fanget – altså at fellen er full.
Tilleggsprodukter
Avhengig av hvor, og i hvilken grad edderkoppene forekommer, kan ulike bekjempingsprodukter være de beste. Disse produktene kan også kombineres for et mer effektivt resultat. Insektsspray
Insektsspray kan brukes for å bekjempe de fleste insekter og småkryp. Det finnes sprayer som kan brukes for å bekjempe edderkopper på planter, og det finnes sprayer som kan brukes i andre deler av hjemmet. Sprayen inneholder en gift som gjør at edderkoppene eller insektene dør innen kort tid. Den kan vanligvis sprayes direkte på edderkoppene eller insektene, eller der de forekommer, slik at de får giften på seg senere. Les alltid instruksjonene på produktet! Edderkoppskremmer
Edderkoppskremmeren settes i en stikkontakt innendørs, og gir fra seg en ultralyd som edderkoppene misliker, men som mennesker ikke kan høre. Lyden spres lettest på åpne gulvflater. For å beskytte flere rom kan det derfor være nødvendig med flere skremmere. Rødseder
Rødseder er ikke godt likt av edderkopper, møll, sølvkre og en rekke andre småkryp og insekter. Rødsederolje kan strykes over lister og terskler, mens en treblokk (i ulike varianter) kan legges i garderober og i kriker og kroker for å holde insektene på avstand. Kiselgur
MyrNIX kiselgur er et KRAV-godkjent bekjempingsmiddel mot insekter. Produktet består 100 % av kiselgur (steinmel) og strøs ut i linjer der insektene befinner seg. Når insektene passerer over pulveret, vil vokslaget bli skadet, og insektet kommer til å «tørke ut» og dø. Siden det er luktfritt, kan det brukes på kjøkken og i matboder hvor verken spray eller rødseder passer så bra. Insektsfeller (UV-feller)
Insektsdrepere er den mest effektive måten å bekjempe flyvende insekter på. Ved å minimere bestanden av disse, kommer også bestanden av edderkopper til å automatisk reduseres. Dette skjer fordi edderkoppene søker seg til steder hvor det finnes godt med føde.
Spørsmål og svar om edderkoppfeller
De fleste limfeller fungerer på liknende vis. Det eneste som skiller dem, er om de har et lokkemiddel for å lokke til seg spesifikke insekter. Et eksempel på dette er sølvkrefeller, som bruker feromoner som lokkemiddel. Uansett kommer edderkoppene som kryper over fellen til å sette seg fast og dø.
Nei, fellene har bare en limoverflate og er ikke giftig. Det kan imidlertid være lurt å plassere dem der barn og dyr ikke kommer borti dem, ettersom de lett kan forstyrres.
Edderkopper søker seg frem til steder hvor finnes insekter å spise, ettersom det er dette de lever av. Andre småkryp og flygende insekter søker seg også til føde. Ved å holde det tørt og rent, i tillegg til å bruke produkter som holder insekter og småkryp unna (for eksempel rødseder), bør problemet bli mindre.
Ja, det er en del kjerringråd som kan fungere effektivt for å få bort edderkopper. For eksempel sies det at eddik, sitron og peppermynte skal fungere bra. Men det viktigste er å holde det rent.
Hvis du har forsøkt å fjerne edderkoppene i flere måneder uten resultat, bør du kontakte et saneringsfirma som spesialiserer seg innen insektsbekjemping. Fungerer alle limfeller mot edderkopper?
Må fellene holdes unna barn og dyr?
Hvorfor kommer det edderkopper inn i boligen?
Finnes det noen kjerringråd for å få bort edderkopper?
Vi har enda ikke klart å få bort edderkoppene og insektene, hva gjør vi nå?