Humler » Den ultimate guiden

Humla er et insekt som tilhører langtungebiefamilien, som igjen tilhører ordenen humler og overfamilien bier. Noen arter i denne familien danner biekolonier, men ellers er flertallet solitære insekter. Blant artene som er sosiale og danner samfunn er humlene.

Hurtigguide Humler

  • Humla er et insekt som tilhører langtungebiefamilien
  • Det er omtrent 40 kjente humlearter i Sverige
  • Humler kan fly i (nesten) all slags vær
  • En humle pollinerer (ganske mye) hver blomst den besøker
  • Humler er viktige pollinatorer og er dermed å betrakte som nyttedyr
  • Plagsomme humlebol krever vanligvis sanering
  • Humleartene som danner samfunn lever ofte mange i ett og samme bol

Fakta om humler

Humler forekommer hovedsakelig i de nordlige delene av kloden med rundt førti kjente arter i Sverige. De vanligste artene inkluderer blant annet hushumle, enghumle, åkerhumle og hagehumle.

Mange humler trives i blomsterrike miljøer, som enger, parker og hager. I disse miljøene har de en ekstra viktig rolle som pollinatorer, ikke minst av frukt og bær. Dette bidrar ikke bare til økt antall humler men også til større høstinger, som skjer uten at det går ut over bygninger og eiendommer. Humler bør dermed ses og behandles som nyttedyr fremfor skadedyr, noe som betyr at de bør få være i fred.

Humlens vitenskapelige navn er Bombus, som minner mer om det engelske ordet for det populære nytteinsektet «bumblebee».

Utseende

Som med mange andre arter, blir visse mønstre lettere å gjenkjenne jo lengre tid som går og jo mer man studerer et spesifikt insekt. Når det gjelder humler, har de forskjellige størrelser og forskjellige former avhengig av art. Det er også slik at ulike arter trives i ulike miljøer, så hvis du lærer litt om det, blir det lettere å vite hvilken art du har foran deg.

Det som generelt er karakteristisk for humler er deres flerfargede oransje-brune felt som dekker store deler av midt- og bakkroppen. Pelsen er ofte litt «ruglete» og kan endre farge, spesielt på bakbena. Noen arter (som enghumla) har en «gul krage» som strekker seg over halsområdet ut til vingene.

I tillegg til de nevnte egenskapene (som derfor er generelle), er det også mulig å bestemme arten av humler til en viss grad innen hvilken dato det er. Hvordan?  Vel, siden ulike arter dukker opp til ulike tider av sesongen, er det slått fast at både mørke og lyse humler dukker opp en gang rundt midten av april, noe som også gjelder eng-, hage- og åkerhumler.

Reproduksjon

Hvert år, når humlene først titter frem, er det alltid dronningen som er først på banen. Den enkle forklaringen er at bare humledronninger går i dvale. Dronningen parer seg kun én gang, noe som hos noen arter kan ta opptil 40 minutter eller lenger, avhengig av om hannen allerede har parret seg (noe som kan skje flere ganger i samme sesong).

Parringen finner sted på sensommeren og etter parring dør hannene, mens dronningene graver seg ned i bakken for å dvale. I løpet av tiden dronningene ligger i dvale, lagres sædcellene i en slags «ball» til det er tid for hunnene å våkne opp igjen.

Eggene (vanligvis ti) som er spart på, blir så befruktet med den lagrede sæden, hvoretter dronningen ruger i et par dager før eggene klekkes.

Livsstil

Humler er både effektive og viktige som naturens pollinatorer. Ettersom humlene har en kropp dekket med hår, fester mye pollen seg til kroppen og føres dermed videre fra blomst til blomst.

Humlene finner næring fra ulike slags blomster, og det proteinrike pollenet er også larvenes viktigste næring. Det er spesielt om våren at dronningen trenger å spise mye pollen slik at hun kan utvikle egg og begynne å lete etter et passende bol.

I blomstenes nektar er sukker den viktigste energikilden, og hvis humlene av en eller annen grunn skulle være uten dette sukkerinntaket, ville pollineringen lide alvorlig. De trenger også et høyt energinivå for å holde høy temperatur i bolet, men også for å kunne produsere voks – noe som blir muliggjort av humlenes egenproduserte varme.

Uten pollinering av humler ville landets avlinger, frukt- og bæravlinger blitt betydelig mye mindre.

Oppførsel

Avhengig av art avgjør humlenes tunger, og spesielt lengden på den, hvilke planter den respektive arten får nektaren fra. Det er dronningen som først våkner til de første varme solstrålene, hvorpå hun begynner jakten på et passende sted å bo.

Et forlatt musehi, en gresstue, et hulrom eller et hult tre er bare noen få eksempler på steder hvor humler bygger bol. Når dronningen har funnet et sted å bygge bolet sitt, starter hun en egen koloni som et stykke ut i sesongen kan bestå av hundrevis av humler.

Gi humlene en hjelpende hånd

De som er litt ekstra observante har kanskje lagt merke til at humler liker å fly rett over bakken, spesielt tidlig om våren. Det er da humledronningen er ute og leter etter et passende sted å bo, som gjerne kan ligge i et hulrom.  

For å hjelpe humlene i dette søket, kan du ta en leirkrukke som du setter opp ned over et hulrom (for eksempel et musehull). Tilsett gjerne litt gress eller mose også, som humlene kan grave seg ned i og gjemme seg i om nødvendig.

Det er også greit å la (minst en liten) del av plenen og eventuell beplantning være litt gjengrodd for å lokke kløveren til å blomstre (kløver er en skikkelig «humlemagnet»).

Et annet enkelt triks er å plante blomster i varierende farger, og gjerne varianter som blomstrer i ulike deler av sesongen, men til ulike tider. På denne måten bidrar du til å forlenge blomstringssesongen, noe som igjen øker humlenes muligheter til å finne mat også på slutten av sesongen.

Tips for å tiltrekke humler

For de som liker humler og vil se dem i hagen sin, finnes det en rekke blomster, krydder og planter som er spesielt gode å plante.

I alfabetisk rekkefølge:

Revebjelle, isop, kløver, løvegap, løvetann, mynte, oregano, rallarrose, salvie, stormhatt, timian, kornblomst og erter.

Det er også mulig å bygge sitt eget humlereir med relativt enkle midler:

  • Velg et solrikt sted
  • Grav et hull dypt nok til at 1/3 av potten er synlig over bakken
  • Fyll bunnen av potten med lekakuler eller grus
  • Fyll med gress eller mose
  • Sett krukken godt i grusen med bunnen opp
  • Legg stein over hullet slik at humlene kan søke ly (ikke mer enn de kan komme inn)

Tips for å bli kvitt humler

At humler er viktige pollinatorer gjør at profesjonelle skadedyrbekjempere som Anticimex vanligvis anbefaler at humlene får være i fred. Sanering av et humlebol krever for eksempel at reiret er plassert på et åpenbart plagsomt sted, som inne i, alternativt rett ved et bolighus.

  • Hvis du har blitt stukket
  • Prøv å fjerne brodden
  • Lindre smerte, kløe og svie med kjølende balsam, salve eller gel
  • Behandle allergi med antihistaminer
  • Unngå å «plukke» og klø så mye som mulig for å unngå at området blir infisert

Vanlige spørsmål om humler

Kan humler angripe?

Humler er ikke akkurat kjent for å være aggressive, men det betyr ikke at de aldri forsvarer seg. Det er imidlertid en myte at humler brenner fordi de faktisk er bier, noe som betyr at de stikker. Dronninger, som denne guiden fokuserer på, kan stikke med brodd hvis de blir provosert, men det skal mye til for at de skal føle seg truet.

Kan humlestikk være farlig?

Er det sant at humler også produserer voks?

Ja, det er sant. Ved hjelp av honning, som både bier og humler produserer av den søte saften fra planter (f.eks. nektar), piper, - drue- og fruktsukker i kombinasjon med deres egne kroppsenzymer.

Klikk for å se flere produkter

Vurder guiden:

4.2/5 - (25 votes)