Hold matboden fri for skadedyr

Skafferi

Mange kjøkken har et spesielt oppbevaringsrom for matvarer som må oppbevares kjølig og mørkt for holde seg. I et eldre bolighus er ofte matboden plasseres inntil en yttervegg der det er tilstrekkelig kjølig.

Eldre matboder kan noen ganger være på størrelse med en walk-in-garderobe, mens matboder i mer moderne hjem er mer en naturlig del av kjøkkeninnredningen. Gjerne i form av et høyskap hvis hyller kan dreies og trekkes ut.

Forebygge og planlegge

Det er ikke helt uvanlig å drømme om en stor matbod med mye oppbevaringsplass hvor det hjemmelagde syltetøyet, marmeladen og saften kan oppbevares, sammen med kornprodukter som müsli, mel og havregryn, samt tørrvarer, frukt og annet snacks.

Uansett hva slags matbod du har i hjemmet, må du tømme det med jevne mellomrom, dels for å rengjøre alle overflater, dels for å gå gjennom all emballasje for å sikre at de ikke har blitt angrepet av skadedyr.

Spesielt tørrvarer som mel, gryn, skorper og brød er attraktiv mat for en rekke ulike skadedyr, eller matbod-ødeleggere som de også kan kalles i denne sammenhengen. De gjør skade, selv om insektene i seg selv sjelden er helsefarlige, men når de angriper matemballasje forurenser de innholdet med avføring og lignende, noe som gjør at det må kastes.

Rent, tørt og fremfor alt ulike redskap og målebeger er det som gjelder for de som vil redusere risikoen for spredning av allerede eksisterende insekter og egg.

Vanlige matbod-ødeleggere

Brødbiller

Voksne brødbiller er rundt 2–4 millimeter, de kan fly og har kapasitet til å gnage seg gjennom alt fra papp til plast og metall. Hver hunn legger rundt hundre egg i løpet av livet, og det er nettopp larvene som er de store skadedyrene.

Kjennetegn

  • Brødbillen er liten av vekst og svart eller brunsvart i fargen
  • Larver graver tunneler i matvarer som brød, pasta og tørket frukt
  • Larvene forblir vanligvis i de samme pakkene til de er fullvoksne
  • Spiser helst pasta, dyrefôr, knekkebrød, nøtter, tørre krydder og tørket frukt
  • Etterlater seg små hulrom

Melbiller

En annen bille som er vanlig å finne i matboden er melbillen. Denne billen er også brunsvart og liten, noe som gjør at den kan være vanskelig å skille fra brødbillen.

Det tydeligste tegnet på at det er melbiller og ikke brødbiller du har blitt rammet av, er den parafinaktige lukten som disse billene sprer i matboden. Til og med melbillens larver, som er gule og bare noen få millimeter store, legger seg i melposer eller lignende tørrvarer hvor de lever av innholdet til de er fullvoksne biller.

Kjennetegn

  • Melbillen er liten av vekst og brun-svart i fargen
  • Små gule larver som lever av mel, gryn, frø og lignende tørrvarer
  • Voksne melbiller er vanskelig å bli kvitt da de kan overleve uten mat i flere måneder av gangen
  • Melbiller sender en parafinlignende lukt som sprer seg i matboden
  • Infisert mat blir gråaktig i fargen og mugner lettere enn vanlig

Fruktfluer

Vi har nok alle vært rammet av svermer av fruktfluer som i varme sommerdager nærmest tar over både fruktfatet og restene på kjøkkenet. Fruktflua er ikke fullt så vanlig som brød- og melbillen i matboden, selv om den gjerne gumler på frukt og grønnsaker som står fremme både i matboden og på kjøkkenbordet. Spesielt smakfullt blir det hvis frukten har begynt å råtne litt.

Selv om fruktflua er liten av vekst, blir den kjønnsmoden etter åtte dager. En enkelt flue kan legge opptil 500 egg, noe som bidrar til rekordrask reproduksjon og en følelse av at de kommer ut av ingenting.

Kjennetegn

  • Spiser helst overmoden (eller råtten) frukt og mat- og drikkerester
  • Finnes ofte i søppelsekker, gjenvinningskasser, fruktskåler, vasker og matbod
  • Tåler ikke varmt vann eller feller med vann, vaskemiddel og eddik

Møll

Møll er et annet vanlig skadedyr i matboden. De vanligste og mest utbredte artene inkluderer melmøll og tørrfruktmøll (også kalt indisk melmøll), som også er de artene som gjerne angriper produkter som mel, gryn, sjokolade, nøtter og tørket frukt.

Kjennetegn

  • En voksen møll er cirka 1–2 centimeter lang og er ofte god til å fly
  • Melmøllen er grå i fargen med et mørkt tverrbånd på vingeparet
  • Tørrfruktmøllen er kobberfarget med et kremfarget tverrbånd på vingeparet
  • Larvene er kremhvite eller lysegrønne
  • Spiser helst mel, gryn, nøtter, tørket frukt, sjokolade og tørket krydder

Tips om forebyggende tiltak

De vanligste skadedyrene man finner i matboden er ulike typer biller, og melbillen er den vanligste. Som navnet tilsier foretrekker melbillen produkter som mel og gryn, og når du tar med disse produktene hjem fra butikken, kan den allerede finnes i emballasjen, der den også legger eggene sine.

På grunn av dette er det svært viktig å oppbevare tørrvarene dine i tette, lukkede pakker. Glasskrukker bør steriliseres før bruk. Du bør også unngå å legge våte skjeer og målebeger direkte inn i emballasjen da det lett dannes kondens.

Er det noe skadedyr elsker mer enn noe annet, så er det fuktige miljøer, fordi de er ekstra gunstige for insektenes reproduksjon.

Hvis du følger våre tips og råd, har du gode muligheter til å forhindre fremveksten av skadelige insekter på egen hånd. For best resultat bør du holde utkikk både på kjøkkenet og i matboden, og det skader ikke å også ta en titt i vinterhagen, drivhuset eller på balkongen med jevne mellomrom.

Ved angrep i matboden bør du

  • Tøm hele matboden for mat og andre produkter
  • Rengjør alle overflater med en fuktig klut vridd opp i varmt vann blandet med noen dråper oppvaskmiddel og sitronsaft
  • Vær ekstra nøye med å tørke lister og dørhåndtak og vask gulvet
  • Frys ned infisert mat og kast dem deretter sammen med husholdningsavfallet, helst så nært tømmedag som mulig
  • Pass på at alle pakninger er tette slik at verken fuktighet eller insekter kan trenge inn
  • For å forhindre angrep i matboden bør du
  • Tøm og rengjør matboden regelmessig og i henhold til prosedyrene nevnt ovenfor
  • Åpne poser, bokser og annen emballasje og undersøk innholdet før du plasserer det i matboden
  • Bruk støvsugerens forskjellige dyser for å få tilgang til både store flater og trange kriker og kroker
  • Plasser poser med møllkuler av sedertre i matboden (unngå insektspray i direkte kontakt med mat)
Klikk for å se flere produkter

Vurder guiden:

4.2/5 - (35 votes)