Gresshopper, sirisser og vortebitere » Den ultimate guiden

syrsa

Rettvinger er er middels til mellomstore insekter, mer kjent som gresshopper, sirisser og vortebitere. Det er vanligvis i naturen vi møter disse «lekende» og hoppende insektene med sine lange og sterke bakbein. De regnes ikke som skadedyr, og det er bare hussiriss som også lever innendørs som blir reknet som skadedyr.

Nedenfor går vi gjennom hva rettvinger er, hvordan du kan gå frem hvis du oppdager hussirisser innendørs og hvordan du kan kjenne igjen forskjellige gresshoppelignende insekter og skille dem fra hussirisser.

Hurtigguide

Rengjør: Rydd bort ting som hussiriss kan anse som mat.

Forebygge: Senk om mulig temperaturen slik at den holder seg maksimalt 20 grader.

Kort om rettvinger

I Norge finnes det nesten 30 forskjellige arter av gresshopper, som er delt inn i gresshopper, vortebitere og sirisser. Felles for dem alle er de lange bakbena med kraftige lår og den store salformede ryggskjoldet. Alle har antenner, men lengden og tykkelsen på antennene kan variere. Rettvinger er typiske midt- og sensommerdyr. Deres nærmeste slektninger er saksedyr og kakerlakker.

Gresshopper

hopper opp til en meter. De er aktive om dagen og er for det meste planteetere. Ved å stryke baklårene mot fortykkede vingeribber oppstår en høyfrekvent lyd. Dette kalles stridulasjon. Det er hovedsakelig hanner som stridulerer. Dette er for å forsvare territorium og tiltrekke hunner. Selv hunnen kan stridulere svakt, vanligvis i forbindelse med paring.

Vortebitere

Gnir vingebaser mot hverandre mens de stridulerer. De er aktive både dag, kveld og natt og er rovdyr, men spiser også planter. Navnet vortebiter kommer fra Linné, som på 1600-tallet la merke til at allmuen på Gotland brukte vortebiteren til å fjerne vorter.

I Norge kjenner vi til to arter sirisser; jordsiriss og hussiriss. Sirisser er altetere. De stridulerer på samme måte som vortebiteren, ved å gni vingebasene mot hverandre. Jordsirissen finnes bare i det sørsvenske landskapet.

Hussiriss

Opprinnelig fra Nord-Afrika og tåler ikke utetemperaturer. Den kom til Europa allerede i antikken. På den tiden var bakerier typiske tilholdssted for hussirissen. I dag trekker den også til private boliger, og da gjerne fyrrom, varmekanaler eller lignende rom hvor det er konstant varme, men også søppelstasjoner som tilbyr både varme og mat. Hussirissen spiser organiske materialer og gjerne myke ting som grønnsaker, frukt, melprodukter og kjøtt, men det sterke munnpartiet kan også bite hull i både tekstiler og plast.

Utseende

Rettvinger varierer i både størrelse og farge. Fordi de gjennomgår ufullstendig metamorfose, (født som en nymfe og gjennomgår myting etterhvert som de vokser) kan nymfen være bare noen få millimeter mens jordsirissen kan nå en kroppsstørrelse på 50 millimeter. Fargene varierer også mellom grønn, brun, lilla og gul. Ved å studere antennene og eggleggingsrørene kan du se forskjellen mellom de ulike artene, og gjennom deres varierte måter å produsere lyder på kan du også høre forskjellen.

Hussirissen er gulbrun med svarte markeringer på skjoldet og en kroppslengde på 16–20 millimeter.

Livssyklus

Alle rettvinger legger egg via hunnens eggleggingsrør I løpet av sommeren og høsten parrer de seg og legger eggene som overvintrer til våren etter når nymfene klekkes. I løpet av sommeren vokser nymfen og videreutvikler vinger og eggleggingsrør gjennom myting. Livssyklusen er ett år, bortsett fra jordsirissen, som har en toårig livssyklus og overvintrer som nymfe.

Forebygge

Det er ingen direkte grunn til å forebygge mot rettvinger da de er en del av naturen og verken skader bygninger, mat eller noe annet. Det er kun hussirissen som kan oppfattes som et problem og skadedyr. Det mest plagsomme i det private hjemmet kan være den stridulerende lyden av hussirissen som høres om kvelden og natten. Start med å finne utviklingsstedet. Siden hussirissen trenger varme (nymfene når aldri voksenstadiet hvis temperaturen er under 20 grader), kan problemene fikses ved å senke temperaturen og fjerne det som kan være mat til sirissen.

 Forebyggende behandling

  • Hvis mulig, hold innetemperaturen på 20 grader
  • Rydd bort ting som kan være mat for hussirissen.
Klikk for å se flere produkter

Vurder guiden:

4.2/5 - (34 votes)