Fruktflue » Den ultimate guiden

fruktfluga

Fruktfluen («fruit fly» på engelsk) tilhører familien Ephydroidea og er i slekt med bananfluer. Fruktfluer er små og hissige og finnes som regel i nærheten av frukt, spesielt overmoden. Levetiden deres er veldig kort, men ettersom de forplanter seg desto raskere, kan man lett få følelsen av at de aldri forsvinner.

Hurtigguide Fruktflue

  • Fruktfluen er en direkte oversetting av det engelske ordet «fruit fly»
  • Navnet fruktflue kommer av at fluene som regel finnes der hvor det er frukt
  • En fruktflue lever i cirka en måned
  • Fruktfluens larver utvikles i overmodne frukter
  • For å bli kvitt fruktfluer gjelder det å holde det rent på oppvaskbenken og på kjøkkenet for øvrig
  • Det finnes både feller og midler som er effektive mot fruktfluer

Fakta om fruktfluer

Ordspråket «kjært barn har mange navn» stemmer vel på fruktfluen, som også kalles eddikflue eller bananflue. Det handler om ulike arter av sørgemygg som lever av overmoden frukt, og larvene deres utvikles i organiske materialer (som gjær eller overmoden frukt).

Fruktfluen regnes som et skadeinsekt, ettersom de forårsaker problemer i mange hjem, spesielt på varme sommerdager. Men fruktfluen er også et forskningsmål og har blant annet vært til hjelp i forskning om genetikk og hjernens funksjoner.

I en vanlig husholdning er fruktfluene mest kjente for å «dukke opp fra intet», og plutselig er de overalt. Årsaken er at de legger eggene sine i gjær eller råtten frukt, spesielt i hundemånedene da fruktfluene trives aller best.

En eneste liten fruktflue forøker seg ekstremt raskt, men lever kun i rundt 30 dager. De lever av mikroorganismer som finnes i frukt, og som brytes ned slik at proteiner og sukker frigjøres. Det betyr at det ikke er selve fruktkjøttet de vil ha, noe som kanskje er litt overraskende.

Utseende

Et typisk særtrekk hos disse fluene er at de er kjønnnsdysmorfe. Det betyr at hunnene og hannene ser forskjellige ut når det gjelder kroppsstørrelse, farger og andre detaljer i utseende. Selv lyder og oppførsel kan være forskjellige i dyrearter med kjønnsdysformi.

Hos ville fruktfluer er øynene vanligvis mursteinsrøde, og kroppen hovedsakelig gulbrun. Hunnene, som blir rundt 2–3 millimeter, er litt større enn hannene som også skiller seg fra hunnene gjennom den mørke flekken de vanligvis har på bakre del av kroppen.

Når det gjelder eggene, er de veldig små, avlange og hvite. I hvert egg går det to utskudd som brukes for å gi den kommende larven luft. Årsaken til dette er at eggene som regel «ligger begravde» til det er på tide med klekking, noe som skjer i løpet av et drøyt døgn etter at hunnen har lagt eggene sine.

Reproduksjon

Fruktfluens livssyklus består av en fullstendig metamorfose: Den klekkes som egg hvor den blir til en larve som må forpuppes for at larven skal kunne utvikles til en fullstendig fruktflue.

En og samme hun kan legge cirka 400 egg, og hun legger dem som regel fem om gangen. Når hunnen legger eggene sine, gjør hun det i materialer som larvene kan leve av, som gjær, råtten eller overmoden frukt. Hun kan også velge å legge egg i et sluk eller i en tomflaske.

Det tar åtte dager for larven å utvikle seg til en fullvoksen flue, Hver hun har kapasitet til å legge hundrevis av egg, og derfor bør du gjøre forebyggende tiltak så fort som mulig hvis du oppdager at du har fruktfluer.

Oppførsel

Fruktfluer finnes naturlig rundt omkring oss, ikke minst ute i naturen. Det er først når de tar seg inn i hjemmene våre at de oppdages, ettersom de er så små. De tar seg inn fordi de trives i varme, fuktige miljøer, og der det finnes rikelig med tilgang på mat.

Du har sannsynligvis opplevd følelsen av at fruktfluene liksom kommer fra intet, og at de, først mot slutten av sommeren, plutselig finnes overalt. De kommer først og fremst inn om sommeren fordi hagefrukten modner da, noe som gjør det lett for fluene å ta seg inn via frukten du har plukket i hagen eller kjøpt i butikken. 

Heldigvis forårsaker disse fluene ingen kjente fysiske skader på hverken mennesker eller husdyr. Derimot kan de være ganske plagsomme når de svermer rundt frukt og annet søtt som vanligvis finnes på kjøkkenet. Likevel finnes det en del tiltak du kan gjøre på egen hånd, både for å forebygge forekomsten av fruktfluer og bli kvitt allerede eksisterende fluer.

Fruktfluen som skadedyr

Fruktfluer forøker seg raskt i romtempererte omgivelser, gjerne i nærheten av matrester og lignende. Den som vil bli kvitt fruktfluer, kan med enkle midler lage en felle som består av vann, et par dråper oppvaskmiddel og en skvett eddik. Det viktigste er å ikke ta mer enn et par dråper med oppvaskmiddel ettersom middelet bidrar til å skape den overflatespenningen som skal til for at fluene drukner. 

Når du har blitt kvitt fluene, kan både egg og larver være igjen, spesielt på fuktige steder hvor hannene gjerne legger eggene sine. Du bør kontrollere søppelbøtten og rommet mellom søppelposen og beholderens innside, vannlås og avløp. Uansett om du finner egg eller larver, bør du rengjøre søppelbøtten, avløpet og vannlåsen med kokende varmt vann.

Bli kvitt fruktfluer

Små, svarte prikker på lamper, hyller og bokser betyr sannsynligvis at det er fruktfluer i nærheten. Selv om det kan oppleves som ubehagelig å tørke fluebæsj, er det ikke noe farlig. Men fluenes avføring inneholder en slags bakterie som kalles eddiksyrebakterier, og bør derfor fjernes så raskt som mulig – noe som er enkelt ved hjelp av litt varmt vann og noen dråper oppvaskmiddel. 

Forebyggende tiltak

Det finnes en rekke enkle tiltak du kan gjøre på egen hånd, både som forebygging og for å bli kvitt eksisterende fluer.

  • Fjern overmoden frukt og annet matavfall
  • Vask og støvsug regelmessig
  • Kast fruktavfall i lukkede søppelposer
  • Gå ut med søpla hver dag
  • Rengjør og fjern tomme flasker og bokser
  • Oppbevar de rengjorte flaskene og boksene i en godt forseglet pose
  • Fjern eller vask skittent porselen med en gang
  • Ta vare på matrester eller kast dem i matavfallet

Hjemmelagde feller

  • Fyll en liten skål eller et glass med vann, en skvett eddik og et par dråper oppvaskmiddel
  • Etterlat litt vin i en flaske eller et glass og la det stå et par timer
  • Kok opp vann og hell det i kjøkkenvasken
  • Bruk kun helt lukkede avfallsbeholdere og søppelkurver

Andre metoder

Om sommeren, og spesielt i juli og august, kan du oppbevare frukt og grønnsaker i kjøleskapet for å minimere risikoen for å få fruktfluer inn i hjemmet ditt. Selv om fluene, mot formodning, skulle komme seg inn i kjøleskapet ditt, kommer de ikke til å overleve kulden der inne.

Om sommeren drikker vi ofte kalde og litt søtere drikker, for eksempel saft, juice, vin, øl og sider. Derfor er det fint å ha for vane å skylle ut av tomme flasker og bokser, og legge dem bort eller pante dem så fort som mulig. Hvis du vil spare på innholdet, bør du forsegle flasken eller boksen så godt det lar seg gjøre, slik at fruktfluene får problemer med å komme seg til innholdet.

Det er selvfølgelig mulig å kjøpe ferdige fruktfluefeller som inneholder lokkemiddel, og supplere med et insektsmiddel som ikke kan sprayes direkte på frukt eller andre matvarer.

Spørsmål og svar

Hjelper det virkelig med litt eddik for å bli kvitt fruktfluer?

Feller med vann, eddik og noen dråper oppvaskmiddel er effektive og kan fange massevis av fruktfluer på en dag. Det er viktig å kun bruke noen dråper oppvaskmiddel, og å bytte ut blandingen ofte.

Hvorfor kommer fruktfluene bare om sommeren?

Fruktfluer liker varme og fuktighet, og da er det naturlig at de først og fremst kommer om sommeren. Det er også da frukttrærne våre bærer frukt, og en periode da vi plukker eller kjøper ekstra mye frukt og bær som lokker fluene til seg.

Hvordan blir man kvitt fruktfluer?

Man kan lage egne feller ved hjelp av vann, eddik og oppvaskmiddel. Det går også an å kjøpe ferdige feller og vanlig insektspray. Det viktigste er å ikke spraye middelet rett på frukt eller andre matvarer, og å ikke gi opp.

Klikk for å se flere produkter

Vurder guiden:

4.2/5 - (25 votes)