Edderkopper » Ultimate Guiden

spindel

Høsten fører ofte med seg en stor økning av antallet edderkopper innendørs. Plutselig dukker de opp fra ingensteds. Det er jo mange av oss som lider av edderkoppskrekk, og da er det ingen morsom opplevelse å plutselig stå øye til øye med en edderkopp i sitt eget hjem.

Alle de norske edderkoppene er imidlertid helt ufarlige for mennesker, så egentlig er det ingen grunn til å være redd. Edderkoppen klassifiseres heller ikke som skadedyr. Det er faktisk et nyttedyr som bekjemper ulike skadedyr. De spiser for eksempel fluer og sølvkre. Men til tross for at edderkoppene faktisk hjelper til med å holde det rent i hjemmene våre, oppleves de for mange som ekle, og de fleste vil overhodet ikke ha huset sitt fullt av edderkopper.

Hurtigguide

Rengjør: Edderkopper lever først og fremst av andre insekter. Hvis du minimerer mengden føde, vil de søke seg til andre steder.

Fang: Edderkopper fanges enklest med insektfeller (limfeller). Disse legges ut på steder hvor edderkopper og insekter pleier å oppholde seg.  

Motvirk: Edderkoppskremmere lager en høyfrekvent lyd som mennesker ikke hører, men som edderkoppene opplever som ubehagelig. 

Drep: Insektsspray kan brukes direkte på edderkoppene for å ta livet av dem. Mange sprayer har også en langsiktig virkning og kan brukes for beskyttelse.

Fakta om edderkopper

Det finnes rundt 42 000 forskjellige edderkopparter rundt om i verden, hvorav 200 arter er skadelige for mennesker på grunn av sterk gift. Men i Norge har vi kun ufarlige edderkopper. Det finnes rundt 562 forskjellige edderkopparter i Norge. Felles for alle edderkopper er at de har en forkropp og en bakkropp. På forkroppen sitter de åtte beinene i tillegg til munn og øyne.

Edderkoppens oppgave i økosystemet er å holde antallet skadedyr som mygg og fluer nede. Edderkoppen er også en viktig næringskilde for andre dyr, som for eksempel frosker, øgler, padder og fugler.

Alle edderkopper er rovdyr og kan spinne tråder. Trådene kan brukes til å lage et spindelvev som fanger insekter. Mange edderkopper bruker imidlertid ikke spindelvevet til å fange byttedyr. De bruker det til å bygge reir, klatre i, surre inn bytte i og lage eggsekker. Mange edderkopper jakter heller på byttet sitt, eller smyger seg fram og hopper på det.

Hvor edderkoppene trives, er avhengig av hvilken art det dreier seg om, men felles for alle er at de foretrekker fuktige steder – og naturligvis steder hvor de kan finne byttedyr. De unngår gjerne steder hvor mennesker ofte er.

Den vanligste edderkoppen innendørs i Norge er husedderkoppen. Det er først og fremst fordi de kan være svært store. Kroppen kan bli inntil 18 mm og beinene kan være inntil dobbelt så lange som kroppen. Husedderkoppen finnes i to varianter. Den minste lever kun innendørs, mens den største også kan leve ute, men bor da nært huset, som for eksempel på terrassen eller i grunnmuren. På sensommeren og høsten begynner hannene å vandre rundt for å finne en hunn, og det er da man pleier å få øye på dem. Ellers holder de seg mest på gjemmestedene sine. Husedderkoppen kan faktisk bite, men selv om du kjenner det, er det helt ufarlig. Hvis du er overfølsom mot vepsestikk, kan det bli rødt der du er bitt. 

Andre vanlige edderkopper i hjemmene våre er husenkeedderkopp, skogvinduedderkopp, vindusektorvever og sebrahopper.

Hvorfor dukker det bare opp edderkopper om høsten?

Fakta er at det alltid bor edderkopper i hjemmene våre, men om høsten begynner flere edderkopper å søke inn for å få beskyttelse og varme over vinteren. Om høsten blir også edderkoppene mer aktive, og de kommer fram fra gjemmestedene sine for å finne en partner. Mange av edderkoppene dør mot slutten av høsten, mens noen overvintrer. Klimaet innendørs er egentlig for tørt for edderkoppene.

Hvordan kvitter jeg meg med edderkopper?

Det er ikke helt lett å bli kvitt edderkopper innendørs, men det finnes noen tiltak som kan hjelpe deg med å minimere antallet edderkopper. Heldigvis har edderkopper både dårlig hørsel og mangler luktesans. De er derfor ganske lette å fange.

Hold huset tett og slukk belysningen: Sørg for at det er tett rundt vindu og dører. Da gjør du det vanskeligere for edderkoppene å ta seg inn. Tett eventuelt gliper og sprekker. Slukk også fasadebelysningen, siden den lokker til seg edderkopper.

Rengjør nøye: Edderkopper gjemmer seg gjerne bak lister, i sprekker eller i andre trange rom. Sørg for å støvsuge grundig for å bli kvitt edderkoppegg og spindelvev. En edderkopphunn kan faktisk legge over 1000 egg på et år, så det å rengjøre grundig og ofte kan utgjøre en stor forskjell. 

Unngå høy luftfuktighet: Edderkopper trives på steder med høy luftfuktighet, siden de trenger fukt for ikke å tørke ut. Derfor trives de ekstra godt på vaskerommet, i kjelleren eller på loftet. Hvis du har mange edderkopper i for eksempel en fuktig kjeller, kan det være en idé å sette inn en luftavfukter.

Elektroniske skremmer: Et alternativ til rødseder er elektroniske skremmere som sender ut en høyfrekvent lyd som edderkoppene ikke liker.

Insektspray og limfeller: Mange insektsprayer fungerer også mot edderkopper. Limfeller kan også brukes.

Bekjemp edderkoppenes byttedyr: Det beste du kan gjøre for å kvitte deg med edderkopper er å bekjempe byttedyrene deres, altså dyr som fluer, sølvkre og mygg. Da reduseres edderkoppbestanden naturlig. Og hvis man ikke begynner i den enden, kan man få andre, større problemer fram i tid.

Kan edderkopper bite?

Selv om våre norske edderkopper er ufarlige, kan de faktisk gå til angrep hvis de blir irritert eller terget, selv om det er ganske uvanlig. Noen av edderkoppene i Norge som kan bite er husedderkoppen, korsedderkoppen og katteedderkopper. Bittet kan bli litt rødt og hovent. Når det gjelder katteedderkoppen, kan bittet faktisk merkes ganske mye, nesten som et vepsestikk.

Edderkoppskrekk

I Norge har vi ingen farlige edderkopper, men likevel er det mange som skvetter til ved bare synet av en edderkopp, og edderkoppfobi er en av våre vanligste fobier. Noen forskere hevder at det dreier seg om en nedarvet frykt. Vi har altså lært oss å være oppmerksomme på edderkopper i omgivelsene våre fordi våre forfedre levde i miljøer der de daglig støtte på giftige edderkopper.

Disse forskerne mener altså at det å reagere på edderkopper er en naturlig iboende mekanisme for mennesker. Om dette stemmer eller ikke, vet vi ikke helt sikkert. Men det føles kanskje godt å ha noe å skylde på når det gjelder vår frykt for edderkopper.

Spørsmål og svar

Hvordan bekjemper man edderkopper best?

Som med bekjempelsen av insekter, oppnås best resultat med en kombinasjon av tiltak. Elektroniske edderkoppskremmere fungerer for eksempel godt på åpne flater, men den høyfrekvente lyden går ikke gjennom møbler og vegger. Kompletter med limfeller og spray insektspray i sprekker hvor edderkoppene pleier å holde til.

Finnes det giftige edderkopper i Norge?

Nei, ingen edderkopparter i Norge er giftige. Mange arter kan ikke engang bite.

Hvordan får jeg hjelp mot edderkoppfobi?

Dersom en fobi begrenser hverdagen din, kan du ta kontakt med helsetjenesten. Å være redd for og å synes edderkopper er ekle er derimot ikke det samme som å ha en fobi. Edderkoppfobi kalles også araknofobi.

Hva er de vanligste edderkoppene i Norge?

Blant de vanligste edderkoppartene finner du husedderkopper, husenkeedderkopp, storlangbeinedderkopp, kjelleredderkopp og skogvinduedderkopp. Samtlige bekjempes på samme måte.

Har edderkopper luktesans?

Nei, de har ikke luktesans og kan dermed ikke lokkes til feller med lukt.

Relaterade produkter

Vurder guiden:

3.7/5 - (71 votes)
Klikk for å se flere produkter