Den beste behandlingen mot hodelus

Har du Löss

De fleste tror at flass i hodebunnen er det første tegn på lus. Faktisk kan det ta opptil seks uker før du merker noen kløe i det hele tatt, selv om dette kan variere fra person til person. For en person som har hatt hodelus tidligere, kan kløen oppstå etter bare noen få dager etter at infeksjonen oppsto. Vanligvis vises en rødhet bak ørene som et første tegn; en klar indikator på at du bør teste deg for å finne ut om det virkelig er hodelus.

Fakta om hodelus

Hodelus er omtrent 2–3 millimeter lange og er vanligvis nesten gjennomsiktige. Hunnene lever i underkant av to uker, men eggene deres, eller gnettene som de egentlig heter, kan bli værende mye lenger enn det. At gnettene er hudfargede og enda mindre enn de voksne lusene gjør dem ekstra vanskelige å oppdage.

Mange tror at hodelus for det meste smitter via hatter og hårbørster, men siden lusene kun kan leve et døgn utenfor hodebunnen, er risikoen for å bli smittet på den måten svært liten (selv om den finnes).

Størst smitterisiko er det for barn som leker tett og kanskje sover tett med hodene sine. Lus er nemlig gode klatrere, noe som gjør at de lett klatrer fra hår til hår og dermed sprer seg raskt og på kort tid.

Lus er mest aktiv om sommeren, spesielt når skoler og barnehager starter opp etter sommerferien. I den aktuelle perioden er det spesielt viktig å sjekke både barnet og andre familiemedlemmer ofte og regelmessig, noe som gjelder selv om ingen i familien viser noen typiske symptomer

Myter om hodelus

Det er en myte om at hodelus har med dårlig hygiene å gjøre, og at de kun forekommer i håret på hodet. Dette stemmer ikke da hodelus sprer seg og trives i både nyvasket og uvasket hår og i alle typer hårvekst (den trives best i kjønnshår).

Flere vanlige misoppfatninger

  • Lus hopper fra hode til hode (de klatrer)
  • Lus smitter ikke via hatter eller hårbørster (risikoen er liten, men den finnes)
  • Lus er en konsekvens av dårlig hygiene (lus trives både i nyvasket og uvasket hår)

Vanlige tegn og symptomer

Etter at lusen har etablert seg, tar det vanligvis mellom to og fire uker før man merker noen symptomer. Når det oppstår, er alvorlig kløe det vanligste symptomet, men noe rødhet i hodebunnen og bak ørene kan også forekomme. Rødheten skyldes vanligvis overfølsomhet for lusens spytt, som er vanlig og dermed ikke noe å bekymre seg for mye over. Er det en såkalt re-infeksjon, oppstår kløen vanligvis i løpet av ett til to døgn.

I prinsippet kreves det et forstørrelsesglass for å oppdage lus og egg i hodebunnen. Hvis du har tilgang til et, vil du kjenne igjen eggene som bitte små dråper som sitter som limt på den nedre delen av hårstrået. Lus på sin side ser ut som små prikker som enten er lyse eller mørke i fargen, avhengig av om de har spist eller ikke.

Ved mistanke om hodelus i øyenbryn, øyevipper eller kjønnshår, bør du kontakte nærmeste legekontor. Dette gjelder også personer som ammer eller er gravide. Du kan også trenge hjelp hvis du ikke blir hjulpet av den reseptfrie behandlingen som finnes på apoteket.

Test for å oppdage lus og luseegg

At hodelus er relativt vanlig (ikke minst på skoler rundt om i landet) har ført til at mange har fått øynene opp for både selvtester og behandlingsformer. Hvis du er blant dem som ennå ikke vet hvordan du skal gå frem for å teste deg selv (eller kanskje trenger å friske opp hukommelsen), er prosessen beskrevet trinn for trinn nedenfor.

  • Start med å kjøpe en lusekam (fås på apoteket)
  • Stå ved en vask, i et badekar eller over et hvitt laken der lusene kan fanges opp
  • Sørg for å ha tilgang til helt hvitt husholdnings- eller toalettpapir eller et hvitt ark
  • Gre håret forsiktig og metodisk, helt fra bunnen til tuppene
  • Stryk kammen mot papiret mellom hver kjemming for å oppdage lus
  • Lusene kan være både lyse og mørke, noe som betyr at du må se nøye etter

Viktig med behandling

Siden hodelus har begynt å utvikle resistens mot enkelte legemidler, anbefales medisinsk utstyr for de som ønsker å oppnå best mulig effekt. Det beste er å be om hjelp og råd på apoteket, der kan de finne frem riktig medisin og eventuelle hjelpemidler ved behov. Det er også viktig å alltid iverksette tiltak ved å informere barnehagen/skolen, jevnlig sjekke alle familiemedlemmer, og behandle ved bekreftet smitte.

Etter at den første behandlingen er utført, bør håret kjemmes gjennom igjen med en lusekam. Det kan derfor være lurt å ha en lusekam liggende på badet for forebyggende formål, men også for fremtidige behov.

Etter første behandling er det viktig å gjenta hele prosedyren, som gjelder både behandling og kjemming. Vanligvis bør behandling nummer to gjøres etter en drøy uke og årsaken er at risikoen for re-infeksjon er relativt høy (det kan også være egg og lus som har overlevd første behandling). Det viktigste er at du alltid er nøye med å følge instruksjonene på emballasjen, og aldri hopper over en behandling selv om lusene ser ut til å være borte.

Klikk for å se flere produkter

Vurder guiden:

4.2/5 - (35 votes)