Bli kvitt skadedyr på kjøkkenet!

Kök

Har du hatt problemer med skadedyr på kjøkkenet? Sitt stille i båten, her er tips til hvordan du kan bli kvitt dem ved hjelp av enkle triks og giftfrie bekjempelsesmetoder. Du kan også være trygg på at de fleste skadedyr er helt ufarlige for både mennesker og kjæledyr, selv om det finnes varianter som sprer ulike typer sykdommer. Les videre for å finne ut mer.

Sørg for at du er forsikret

Å få ubudne gjester inn på kjøkkenet er ikke moro. Men ved å handle umiddelbart og ta både forebyggende og langsiktige tiltak, er det gode muligheter for å bli kvitt problemet. Skulle du ikke lykkes på egenhånd, er det også profesjonell hjelp tilgjengelig.  

Mus, rotter, møll, kakerlakker, veggedyr, maur, skjeggkre, melboller, bananfluer… Det er mange typer skadedyr som kan komme inn i hjemmet ditt og forårsake en hel masse skader og problemer. I noen tilfeller kreves sanering, i andre tilfeller er feller og insektmidler nok til å bli kvitt skadedyrene. 

I denne sammenhengen er det spesielt viktig å gjennomgå forsikringene dine for å sikre at premiene dekker eventuell skadedyrsanering og reparasjoner som påløper som følge av skadedyrangrep. 

Bor du i villa, er det ifølge Forbrukerrådet nok av forsikringsselskaper som dekker en rekke kostnader som kan oppstå i forbindelse med et skadedyrangrep. Dersom du har hatt problemer med såkalte vedødeleggende skadedyr, som husmaur eller stokkmaur, kan det for eksempel bli snakk om kompensasjon for reparasjoner, på samme måte som det kan gis erstatning for eventuell opprydding utført av et profesjonelt skadedyrfirma som f.eks. Anticimex.

Langsiktige og kortsiktige tiltak

Det er både langsiktige og kortsiktige tiltak du kan gjøre på egen hånd med ganske enkle midler og metoder. Tommelfingerregelen er «handling etter skadedyr», men da det er både spesifikke og generelle tiltak avhengig av type skadedyr, har vi valgt å dele tipsene inn i tre ulike kategorier som følger:

Forebygging

  • Husmortriks
  • Feller, midler og kontroll

Disse tipsene blir i sin tur etterfulgt av et avsnitt som beskriver de skadedyrene som er mest vanlig i svenske husholdninger, med utvalgte tips knyttet til hvert skadedyr. 

Forebyggende tiltak

  • Fjern hyllepapir i skap og skuffer
  • Støvsug skap, skuffer, gulv og lister
  • Vask skap, skuffer, lister og skjærebrett
  • Lukk sprekker og hulrom
  • Oppbevar tørre varer i tett lukkede pakker
  • Oppbevar frukt og grønnsaker i kjøleskapet
  • Kast dårlig frukt i komposten
  • Tøm og vask gjenvinnings- og søppelcontainere ofte
  • Rydd opp godteri og tørk bort smuler og søl
  • Husmortriks
  • Ta ut støvsugerposen etter rengjøring og legg den i fryseren før du kaster den i komposten
  • Lag dine egne feller med vann, eddik og oppvaskmiddel
  • Bind sammen søppel- og kompostposer når de ikke er i bruk
  • Hell kokende vann i avløpet, avslutt med noen dråper oppvaskmiddel
  • Følg eventuelle maurspor for å finne reiret
  • Feller, midler og kontroll
  • Sett ut maurkasser med midler som tiltrekker maurene
  • Kontakt en profesjonell skadedyrutrydder for omfattende angrep
  • Bruk insektmiddel i spray- og pulverform for å komme inn i trange rom
  • Legg ut produkter som inneholder sedertreolje

Vanlige skadedyr på kjøkkenet

Det er en rekke skadedyr som lett kommer inn i private hjem, hvor de gjerne angriper alt fra kornprodukter til tekstiler og tre. Oftest skjer det i jakten på mat, men også i jakten på et passende sted for hunnene å klekke eggene eller legge larvene. 

Både flatbiller og melbiller er kjente «udyr i spiskammerset» hvis larver angriper tørrvarer som gjerne oppbevares i skapet. 

Blant skadedyrene som mange har problemer med på kjøkkenet, er melbillen, skjeggkre, bananfluen og flatbillen de klart vanligste. Sukkermaur og ulike typer møll er også faste «gjester» på både private og offentlige kjøkken. 

Blant de nevnte er både flatbillen og melbillen kjent for å være «lagerskadedyr», noe som også gjelder de to møllartene tørrfrukt- og melmøll.

I dette tilfellet er det hovedsakelig larvene som skaper problemer, da de angriper kornprodukter som vanligvis oppbevares i et spiskammer eller i kjøkkenskapene. 

På bakgrunn av ovenstående er det spesielt viktig å kontrollere alle tørrvarer jevnlig, og å sørge for at produkter som pasta, mel, havregryn og frø oppbevares i godt forseglede pakker. 

Skjeggkre

Så vidt vi vet har skjeggkre eksistert i ca 300 millioner år. Sett av mange på både som et renholds- og skadedyr som trives i varme, fuktige rom hvor de lever av stivelsesholdige matvarer som papir og tekstiler samt hudavleiringer i ventiler, rister og avløp.  

Bli kvitt skjeggkre: Vask kjøkkenbenker, gulv og skjærebrett, støvsug regelmessig, tett sprekker og glipper. 

Melbille

Melbillen er vanligvis helt svart eller brun og er rundt 5-6 millimeter lang. Den trives godt i varme, mørke spiskammers og skap hvor de gjerne gumler på tørrvarer som mel, pasta, havregryn og lignende. Melbillens larver skiller ut en stikkende lukt, som er et tegn å være ekstra oppmerksom på. 

Bli kvitt melbiller: oppbevar tørrvarer i tett lukkede pakker, kast alt som viser tegn til angrep og legg støvsugerposen i fryseren før du kaster den. 

Flatbille

Flatbillen har i likhet med melbillen en preferanse for kornprodukter som nøtter, tørket frukt, brød, pasta, krydder og lignende. Flatbiller trives best i varme rom, hvor de også formerer seg raskt.  

Bli kvitt flatbiller: renslighet er alfa og omega, noe som betyr regelmessig støvsuging, støvtørking og vask, samt tømming av husholdningsavfall og kompost. 

Fleskeklanner

Fleskeklanner er en billetype som spiser animalske produkter som dyrefôr, kjøtt, fisk, rester fra fuglereir og døde smådyr. Voksne gjenkjennes på sine mørke flekker, mens larvene er stripete og hårete.  

Bli kvitt fleskeklanner: følg samme retningslinjer som for mel- og flatbiller. Bananflue

Bananfluer er ikke direkte klassifisert som skadedyr, men siden de legger eggene sine i overmodne frukter og grønnsaker, er det lurt å prøve å bli kvitt disse små insektene så fort som mulig. 

Reproduksjonen er også ekstremt rask da en enkelt hunn kan legge opptil 500 egg samtidig.  

Bli kvitt bananfluer: tørk opp søl fra vin, øl og søte drikker, hold vasken og skjærebrettet fri for rester, hell kokende vann i sluk og avløp og lag dine egne feller med rent vann, en skvett eddik og en til to dråper oppvaskmiddel, som du lar stå over natten og deretter gjentar. 

Sukkermaur

Millimeterstore maur som elsker søtsaker og smuler som ofte finnes på kjøkkenet. Det beste er å prøve å lokalisere tuen som ofte finnes under hagefliser eller gresstuster på tomten. Bare én maur som finner mat er nok til at du får med deg en hel hær av maur, ettersom de legger igjen duftspor for å hjelpe vennene deres med å finne godbitene lettere. 

Bli kvitt sukkermaur: tørk umiddelbart opp smuler, sukker og søl fra sukkerholdige drikker, trim busker og trær for å bli kvitt så mange bladlus som mulig, plasser maurkasser med et lokkemiddel som fester seg til maurene – middelet føres deretter tilbake til reiret og forårsaker andre maur til i kolonien får de samme midlene, som igjen fører til at kolonien dør ut.

Klikk for å se flere produkter

Vurder guiden:

4.3/5 - (26 votes)