Beste myggmiddel for jakt og fiske

Myggmedel

Det er ikke bare mennesker som nyter sommerens solfylte og varme vær. Det er heller ikke bare mennesker som misliker regn, kulde og vind. For ferierende på jakt, fiske, fjellturer og camping er det én lyd som er mindre velkommen enn andre: summende mygg og knott.

Godkjente myggmidler

De fleste myggmidler som selges i dag inneholder (i større eller mindre grad) et virkestoff forkortet DEET.

DEET er en forkortelse av Diethyltoluamide, tidligere kjent som «bug juice», som på norsk kan oversettes som «insektjuice». Fra begynnelsen bestod denne «juicen» av en liten mengde etanol blandet med en stor mengde DEET.

På 40-tallet utviklet den amerikanske hæren dette insektmiddelet, hvor de senket innholdet av DEET for å tilsette en viss mengde polymerer.

Hensikten med den nye blandingen var å skape et mer varig og holdbart middel, noe de lyktes med. Resultatet ble til og med så vellykket at middelet også ble brukt i landbruket, for etter hvert også å bli solgt i form av myggmiddel.

DEET er ikke noe nytt

Å bruke DEET i myggmidler er ikke noe nytt, men myggmidlene som brukes i dag er mye mer testet og regulert sammenlignet med tidligere produkter.

Myggmidler med DEET må også godkjennes av Miljødirektoratet før de tillates solgt. Dermed anses de også som trygge, i alle fall så lenge de brukes med forsiktighet.

Dette betyr bl.a

– Å være nøye med håndhygiene i forbindelse med bruk av myggmiddel

– Å lese og følge vedlagte instruksjoner

– Å unngå kontakt med munn og ansikt under påføring

– Å følge spesielle instruksjoner ved bruk på små barn

Under utendørs aktivitet

For de av dere som liker å være ute og drive med aktiviteter som fjellturer, sykling, padling, fiske eller jakt vet at det ofte er forbundet med fysisk anstrengelse.

Fysisk anstrengelse betyr at du sannsynligvis svetter mer enn vanlig, og du bruker kanskje også tynnere klær. Dessverre er det nettopp slike ting som tiltrekker mygg, i tillegg til knott, flått og lignende skadeinnsekter.

Heldigvis finnes det gode virkemidler i form av feller, nett, oljer, duftlys, myggmidler, insektmidler og så videre. Det er beskyttelse som bidrar til å holde mygg (og knott) på trygg avstand, ikke minst i forbindelse med aktiviteter som foregår utendørs, som fiske og jakt.

Flere sikkerhetstiltak

Når myggen er som mest aktiv og plagene nesten overveldende, er det sjelden nok å bruke kun myggmiddel. I den situasjonen kreves det heller en kombinasjon av flere ulike typer myggbeskyttelse.

– For ubeskyttet hud: myggmiddel i stick-, spray- eller gelform

– For uteplassen: elektrisk og/eller bærbar myggfanger, duftlys og myggmiddel

– For sommerhus, campingvogn og telt: myggnett, duftposer, myggfanger og duftlys

– Til hjemmet: myggnett, duftposer, myggmiddel og elektrisk myggfanger

Beste myggmiddel for jakt og fiske

Det finnes en ekte klassiker som beskytter mot mygg samt knott, flått og andre bitende/stikkende insekter.

Djungelolja™ er blant de vanligste myggmidlene i Norge, ikke minst i nord hvor det ofte er tett av mygg i sommermånedene. Middelet er kjent for å gi effektiv langtidsbeskyttelse mot hovedsakelig mygg og knott.

Slik bruker du Djungelolja™

  • Påfør olje på utsatte hudområder
  • Unngå kontakt med øyne, munn og åpne sår
  • Skyll med vann ved kontakt med øyne, munn eller sår
  • Bruk maks 3 ganger per dag på en voksen
  • Brukes maks 1 gang per dag på barn
  • Anbefalt fra 12 år og oppover

Tips!

Spray inn i håndflaten og fordel produktet så jevnt som mulig

Når det brukes sammen med solkrem: Påfør solkremen først og la den tørke før du påfører myggmiddelet.

Valg av myggmiddel

Alle myggmidler som er beregnet på å brukes på kroppen skal være godkjent av Miljødirektoratet. Det er noe som bør fremgå tydelig av den medfølgende instruksen/vedlegget og som også skal være tilgjengelig på en nettside eller lignende.

Tar vi skadedyrskongen.no som eksempel, kan du være trygg på at vi kun tar inn nøye kontrollerte og godkjente myggmidler, noe som også gjelder tilsvarende produkter.

Vi anbefaler også at du holder deg til kjente merker, som Djungelolja™, Moskito Guard® eller MyggA™.

Noen myggmidler inneholder ingredienser som fører til aldersbegrensning og derfor er det viktig å sjekke innholdet også av den grunn. For eksempel er noen produkter ikke egnet for bruk på barn under 3 år, mens andre fungerer helt fint.

Oftest har restriksjonene å gjøre med nivåene av virkestoffet DEET.

Hva er DEET?

DEET er det vanligste virkestoffet i myggmidler som selges på nett og i butikker i dag.

Det finnes tester som viser at DEET blokkerer myggenes reseptorer, noe som gjør det vanskeligere for dem å oppdage dufter fra for eksempel svette og pust. Det betyr at mange av menneskelig duftsignaler «maskeres», noe som igjen gjør oss mer eller mindre «usynlige» for mygg.

Det har også senere blitt oppdaget at DEET som stoff har en myggavstøtende effekt «på egen hånd». Dette betyr at tilstedeværelsen av et menneske ikke er nødvendig for at myggenes reseptorer skal forstyrres.

Flere av disse aspektene gjør at myggmidler som inneholder virkestoffet DEET kun skal påføres deler av kroppen.

Midler som Djungelolja™ og MyggA™ er fremstilt for bruk på ubeskyttede hudområder, fortrinnsvis i kombinasjon med dekkende klær.

Myggmiddel bør ikke påføres nær øynene eller på leppene fordi det er lett å få middelet inn i både munnen og øynene (ikke minst for små barn).

Sammendrag

Alle forskrifter og advarsler til tross; DEET er en effektiv og langvarig beskyttelse mot mygg.

Det er også en beskyttelse mot andre insekter som biter eller stikker, som flått, knott og klegg. Det kan være smart å beskytte seg litt ekstra om du fisker eller jakter, da dette er aktiviteter som ofte fører til eksponering for denne typen skadeinnsekter.

Vår anbefaling for utendørsaktiviteter som fjellvandring, camping, jakt og fiske er derfor å bruke Djungelolja™ eller MyggA™.

Klikk for å se flere produkter

Vurder guiden:

4.2/5 - (35 votes)