Vånden » Bli kvitt guide

sork

Vånden er liten og sky og kan kanskje virke ganske uskyldig. Men når du først har fått vånd i hagen, må du handle raskt! Disse små gnagerne kan nemlig på kort tid ødelegge store deler av hagen din hvis du ikke får bukt med dem.

Vånden lever av gress, skudd, røtter, frukt, bark og andre planter og plantedeler. Akkurat som alle andre gnagere bygger den bol og graver gangsystemer under bakken. Vånden holder til utendørs nær føden sin. Hvis du har drivhus i hagen, holder den seg gjerne i nærheten av det, for der er det godt med mat.

Begynner det å dukke opp små hull og jordhauger på gressplenen, kan det altså være vånd som er på besøk i hagen. Vanligvis holder vånden seg ute, men det hender at den tar seg inn i hus og kjellere.

 

Hurtigguide: Bli kvitt vånd

  • Skremmere: Vånd- og muldvarpskremmere skaper lyd og vibrasjoner som skremmer vekk dyrene. 
  • Bekjemp: Mekaniske feller dreper dyrene med kraftig lufttrykk eller ved hjelp av en klo.  
  • Lokk dem til fellen: Bruk et lokkemiddel for å øke sjansene for at vånden søker seg til fellen.  
  • Forstyrr: Robotgressklippere skaper uregelmessige vibrasjoner i gressplenen (som skremmeren over) og skremmer dermed bort dyrene. 
  • Beskytt: Bruk netting (gnagernetting) på trestammer for å beskytte trærne mot gnagere.

I Norge har vånden (jordrotte/vannrote) en rekke ulike slektninger. Dette er først og fremst lemen, markmus og klatremus. Vånden får mange unger hvert år, vanligvis seks kull i året, hvor det er fire til fem unger i hvert kull. De forøker seg altså ganske raskt.

Hvis du har store problemer med vånd, bør du søke profesjonell hjelp, men hvis det ikke har gått så langt, er det en rekke tiltak du kan iverksette selv. Du kan for eksempel bekjempe vånd med feller og skremsler samt beskytte med netting og duftstoffer.

Forebygg problemer med vånd: 

Klipp gresset: Vånden trives når gresset er litt høyere. Sørg derfor for å holde gresset kort, og klipp ofte. En robotgressklipper er en effektiv løsning, ikke bare fordi den holder gresset kort, men også fordi den oppleves som skremmende for vånden.

Katter: Å skaffe seg katt er en annen effektiv måte å skremme bort vånden på.

Unngå fuglemat: Vånden trekkes til steder med god tilgang til mat. Pleier du å legge ut fuglefrø til fuglene? Det havner ofte en del frø på bakken som vånden mer enn gjerne spiser. Derfor lokker frøene dessverre ikke bare til seg fugler, men også vånd.

Plant løk: Vånden liker derimot ikke hvitløk, persille og rutelilje. Det kan derfor være smart å plante disse vekstene rundt om i hagen for å holde vånden borte.

Duftstoffer: Det finnes også duftstoffer du kan kjøpe og strø ut i hagen. Disse inneholder hvitløksolje som altså skremmer bort vånden. En effektiv og miljøvennlig måte å bli kvitt vånd i hagen på.

Beskytt bygg: Vånden holder seg vanligvis utendørs, men for sikkerhets skyld kan det være lurt å sørge for å tette sprekker i hulrom i huset og andre bygg i hagen. Det hender nemlig at vånden tar seg inn, og da kan den gnage både på mat, klær, møbler og bøker. Unngå beplanting nær hus eller andre bygg på tomten.

Våndnetting: Du kan skape en fysisk beskyttelse mot dyrene ved å grave ned netting i bakken på ca. én meters dybde. Da kommer ikke vånden seg forbi nettet, og den blir tvunget til å ta en annen vei. Det er en svært effektiv beskyttelse, som riktignok krever en del arbeid. Men hvis naboene også har problemer med vånd, kan det være en god idé å grave ned netting for å hindre at vånden også tar seg over til din eiendom.

Musepest

Vånd og deres slektninger kan ødelegge hagen og spise opp planter. Men når det gjelder klatremusen, kan de i tillegg spre såkalt musepest (i Nord-Norge gjelder dette rødmus). Når mennesker blir smittet av musepest, får man feber i tillegg til verking og smerter i kroppen, og i visse tilfeller blir nyrefunksjonen forstyrret. Klatremusen blir ikke selv syk, men sprer smitten videre gjennom avføring og urin. Bruk alltid hansker hvis du håndterer døde klatremus og deres avføring.

Hvis du har klatremus i hagen, bør du også bruke munnbind hvis du for eksempel raker gress eller henter ved der klatremusa har vært. Du bør bruke hansker når du håndterer de områdene hvor klatremusen har vært. Ikke la barn forsøke å fange klatremus.

Markmus, klatremus og vånd

Markmusen er ca. 8–13 cm lang med en relativt kort hale på ca. 2–5 cm. Pelsen er gråbrun på oversiden og lysere på sidene. På undersiden og på føttene er de mer gråaktige. Markmusen trives på fuktige steder, men det er ikke noe krav. Om sommeren spiser den gress og urter, mens den om vinteren gjerne spiser bark og skudd. 

Klatremusen er 8–13 cm lang med en hale som er omtrent halvparten så lang som kroppen. På oversiden er den rødbrun, mens undersiden er gråhvit. Også halen er mørkere på oversiden, og den har en dusk i enden. Den har større øyne og ører sammenlignet med markmusen. Klatremusen lever for det meste på skogbunn, i enger og beplantede områder, i hogstfelt og i våtmark. Den trives der det er fuktig. Om våren og sommeren spiser den forskjellige grønne plantedeler, men også insekter. Om høsten og vinteren lever den i stedet av frø og nøtter, som for eksempel eike- og bøkenøtter. Klatremusen lager gjerne et matlager i bolet sitt.

Vånden, også kalt jordrotte eller vannrotte, er ca. 14–18 cm lang med en 9–11 cm lang hale. Fargen på oversiden varierer i ulike nyanser av brunt. Undersiden er ofte lysegrå med innslag av gult eller sølv. Halen er mørkebrun. Mange forveksler vånden med rotter. Vånden lever nært vann, som for eksempel i grøfter, bekker, elver og våtmark. Hvis det er vann i hager, skogbryn eller enger, kan den også leve her. De foretrekker røtter og andre plantedeler som føde, men også insekter eller små bløtdyr og fisker. Vånden samler opp et matlager ved å samle inn røtter og gress i bolet sitt for å klare seg gjennom vinteren.

FAQ – Vanlige spørsmål om vånd

Hvordan ser disse dyrene ut?

Størrelsen er avhengig av hvilken art man snakker om. De fleste dyrene i Norge er under 16 cm lange, men det finnes også større. Vånden kan bli inntil 23 cm lang, mens markmusa er en mindre art. Disse gnagerne kan minne om rotter, men de har lubben kropp med en hårete hale som er kortere enn kroppen. Ørene pleier ikke være synlige. Forføttene har fire eller fem tær avhengig av art, og bakføttene har fem tær.

Hvordan vet jeg om jeg har vånd i hagen?

Hvis det dukker opp hull og jordhauger i hagen, kan du begynne å mistenke at det dreier seg om en vånd. Noen ganger begir de seg på hagemøbler og hageslanger og tygger i stykker disse.

Vånd, mus eller rotter?

Vånden kan ofte forveksles med mus og rotter, men det er noen forskjeller. Vånden liker å bygge bol og ganger midt på gressplenen, til forskjell fra mus og rotter, som gjerne holder seg inntil husfasader. De graver også ganger rett under rotnivå, og dermed skiller de seg fra mus og rotter, som gjerne graver dypere ganger.

Vånd eller muldvarp?

Noen ganger kan det være vanskelig å vite om hullene som har dukket opp i hagen din skyldes vånd eller muldvarp, men også her finnes det tydelige forskjeller. Muldvarpen graver ganger på samme måte som vånden, men muldvarpens jordhauger er som oftest høyere og spissere. Muldvarpen legger jordhaugen sin over hullet, til forskjell fra vånden som legger haugen ved siden av eller helt inntil hullet. Prøv rett og slett å flytte litt på jordhaugen og se om det er et hull under. Dessuten, hvis hullet blir fylt igjen i løpet av noen timer, eller hvis det dukker opp en ny jordhaug over hullet, dreier det seg garantert om en muldvarp. Muldvarpen er, til forskjell fra vånden, en insekteter, og den lever av larver, marker og insekter av forskjellige slag.

Klikk for å se flere produkter

Vurder guiden:

4.1/5 - (32 votes)