
Det finnes mange forskjellige metoder for å bekjempe mus, hvorav ultrasoniske musefeller er en av dem. Om det er en effektiv metode skal vi prøve å finne ut en gang for alle, da resultatene varierer og meningene er forskjellige.
Rent miljømessig kan ultrasoniske musefeller betraktes som en god kontrollmetode. Det skal uansett være mer skånsomt for både miljøet og musene selv, sammenlignet med for eksempel musegift. Forebyggende tiltak som å tette ventiler, hulrom og sprekker i grunnmuren av huset er også selvfølgelig bra, som også bør inkludere tradisjonelle musefeller i tre.
Vi anbefaler
Ultralyd, tradisjonelle feller eller levende fangst – hva er egentlig best?
Det er imidlertid noe usikkert hvor effektiv en ultralydfelle egentlig er, noe som burde bety at kombinasjonen av ultralyd og vanlige musefeller skal være best. Men, er det virkelig slik?
Mange hevder at levende fangst er det absolutt beste alternativet og en av de mest skånsomme måtene å kontrollere mus på. Det er også en velprøvd metode som mange bruker da privatpersoner ikke lenger får håndtere sprøytemidler beregnet på mus og rotter.
Så hva med ultralyd – er det en god metode for å skremme mus? Svaret er forskjellig avhengig av hvem du spør og hvilken informasjon du velger å tro på. En ting som er sikkert er at det er et tema som engasjerer og som både forskere, skadedyreksperter og forbrukere har mye å si om.
Meningene er forskjellige
Vi kan nok være enige om at vi er mange som ønsker å se en både kostnadseffektiv og skånsom metode for å bekjempe både mus og andre skadedyr. Noen selskaper går i bresjen for alt som er skånsomt for miljøet, andre prøver å selge det som er mest lønnsomt for seg selv og noen prøver å finne en metode mellom der.
Dessverre er de mest miljøvennlige metodene ikke alltid de mest effektive. De trenger heller ikke være de mest kostnadseffektive metodene, snarere tvert imot. Av denne grunn er det få profesjonelle skadedyrbekjempere som bruker ultralydfeller, noe som ikke automatisk betyr at det er en ineffektiv metode.
Det som imidlertid er viktig for mange bedrifter som har jobbet med skadedyrbekjempelse er langsiktig planlegging. Ikke minst når en profesjonell skadedyrbekjemper vanligvis tilkalles etter at problemet allerede har oppstått og kanskje har blitt ganske utbredt. På det stadiet er ikke ultralydfeller den mest effektive eller mest langsiktige metoden, da de heller bør brukes som en avskrekkende metode på et tidligst mulig stadium.
Det har også vært flere tester for å bevise eller motbevise effekten av ultralydbekjempelse. Blant annet laget den danske statens skadedyrslaboratorium prototypen til dagens mer moderne ultralydskremmer allerede på midten av 70-tallet, som imidlertid manglet den tilfeldige variasjonen i frekvens og styrke som kreves for å kunne måle ultralydeffekten til tilstrekkelig høy grad.
Til tross for mangel på skikkelig variasjon ble det utført tester på rotter som fikk bevege seg fritt mellom to forskjellige rom der det var mat. I det ene rommet var det to ultralydskremsler, mens det andre rommet ikke hadde noe form for skremsler. Hensikten med testen var å finne ut hvilket rom som tiltrakk seg rottene mest, samt om rottene helt ville unngå rommet der skremslene var.
Resultatet var tydelig: Rottene konsumerte betydelig mer mat i rommet som manglet ultralyden, selv om lyden ikke var tilstrekkelig avskrekkende til at rottene unngikk det helt. Det ble dermed konkludert med at ultralyd ser ut til å ha en viss avskrekkende effekt på i hvert fall rotter (etter all sannsynlighet også på mus) men at det ikke er så sterkt at de holder seg helt unna så lenge det er mat i nærheten.
Flere studier på både rotter og mus viser lignende resultater, noe som får oss til å tro at ultralyd virker til en viss grad og i en begrenset periode. Noe som bringer oss tilbake til vår tese om at kombinasjonen ultralydfeller/tradisjonelle feller skal være en effektiv metode.
Ytterligere eksempler på utfordrede tester
Silverline museskrekk
Testet av produsenten på både mus og rotter utsatt for forskjellige høye ultralydfrekvenser i tre forskjellige miljøer. Ifølge produsenten selv fungerte ultralyden avskrekkende for musene som ble utsatt for testen, hvorpå konklusjonen ble at skremming fungerer som en effektiv kontrollmetode mot mus.
Som en motvekt bør det nevnes at det også har vært forskning som viser motsatt resultat. Villaägarnas Riksförbund kom blant annet med en uttalelse i 2016 der de frarådet alle former for elektrisk støyskremsel mot skadedyr.
Bakgrunnen for denne uttalelsen var at det ble hevdet at det var klare forskningsresultater som kunne bevise at ultralyd er ineffektivt, hvorpå de viste til en omfattende metastudie som var gjort på ultralyd.
Når fungerer ultralyd best?
Støttet av forskningsresultatene fortsetter vi å tilby ultralydavstøtende midler som en del av vårt utvalg av museavstøtende midler. Vi vil imidlertid minne om at skrekk fungerer best på et tidlig tidspunkt og først og fremst som et avskrekkende tiltak.
Det er også viktig å huske på at ultralyden sannsynligvis ikke vil skremme musene helt bort, men at den bør brukes som et supplement til andre feller som finnes i ulike varianter.
Det som bør trekkes frem som noe positivt er at kontroll ved hjelp av ultralyd faktisk er en helt naturlig form for kontroll, som i kombinasjon med levende feller kan betraktes som en human måte å fange mus på.
Vår konklusjon
Konklusjonen vår er en oppfordring til alle der ute som har problemer med mus eller lignende skadedyr: Les deg opp, vær kritisk og gjør det som fungerer best for deg selv og i din egen unike situasjon. Husk at ultralyd kanskje ikke er den mest effektive eller langsiktige metoden for å kontrollere mus. Spør du oss er det absolutt mulig å bruke ultralydskremmer, men de skal i hovedsak brukes som avskrekkende og som et supplement til andre feller.
Vurder guiden: