Trips » Ultimate Guiden

trips

Trips er en gruppe insekter som består av flere arter. Hva de lever av avhenger av hvilken art det er snakk om. For eksempel suger noen plantesafter, og kan være skadedyr, mens andre er rovdyr og lever av mindre skadedyr. De kan altså både være skadedyr – eller bekjempere av skadedyr.

Hurtigguide: Trips

  • Beskytt: Beskytt planter ved å bruke plantevernmidler. Disse midlene øker plantenes motstand mot insektangrep.
  • Oppdag: Den enkleste måten å oppdage trips på, er å bruke «feller» i form av limark. De kan for eksempel festes på pinner i bakken. 
  • Bekjemp: Milde angrep kan bekjempes med en såpeblanding. Ved større angrep kan biologisk bekjempelse skje med rovmidd eller teger.

Kort om trips

I Norge finnes det over 120 arter av trips. Noen klassifiseres som skadedyr ettersom de kan skade både prydplanter og avlinger. Andre arter er rovdyr og kan derimot livnære seg på trips og andre små skadedyr. 

Trips er et av de vanligste skadedyrene på prydplanter. Bekjempelse kan gjøres med bekjempelsesmiddel eller biologisk (med rovtrips).  Trips kalles ofte for frynsevinger. Deres korrekte navn er imidlertid trips.

Det er anslått at det finnes rundt 5500–6000 arter av trips i verden, hvorav rundt 120 finnes i Norge.

Noen eksempler er:

  • Nelikktrips
  • Korntrips
  • Amerikansk blomstertrips
  • Korstrips

Slik kjenner du igjen trips

Insektene er 0,5–12 mm lange (få er lengre enn 3 mm), og kroppen deres er langstrakt og har fjærlignende (frynsete) vinger. Larvene er gjennomsiktig gule. For å se de aller minste kan det være nødvendig med forstørrelsesglass eller lupe. 

 De er hovedsaklig svarte eller brune, men de kan også være hvite og gule. På hodet sitter et par antenner som har fra fire til ti ledd. Tripsene har en rekke karakteristiske blemmer på føttene. Disse gir tripsen et bedre feste. Det som kjennetegner de unge tripsene, er at de ikke har noen vinger. 

Trips forekommer i større grupper, og ved gode forhold kan det oppstå store svermer. De er imidlertid dårlige flygere, og fraktes derfor med vinden. Tripsegg er ca. 0,2 mm lange og har en avlang/dråpelignende form. De klekkes etter omtrent 2 uker.

Oppdag trips

Hvis plantene dine har blitt angrepet av trips, kan dette oppdages ved at gråfargede flekker eller streker oppstår på bladene. Dette kommer av at de suger ut plantesaften. Det kan også oppdages gjennom små, svarte prikker som er larvenes ekskrementer. Ved mistanke kan plantene undersøkes ved å sjekke under bladene, i blomstene eller i bladfolden, som er steder hvor trips ofte oppholder seg. 

Angrepne blader kan også være «rynkete». Dette kommer av at tripsene suger ut plantesaften og ødelegger visse celler i bladet. Hvis det oppstår rynkete blader på planter som vanligvis har glatte blader, bør altså en undersøkelse utføres for å finne flere spor etter insektene. 

Hvis plantene ikke er skjøre, kan de ristes over ett hvitt underlag (for eksempel papir). Tripsen kan dermed falle av planten.

Slik unngår du trips

Det går an å bekjempe trips på planter på flere måter.

Dusj plantene: Trips trives best om det er tørt og varmt. Dusj plantene som er angrepet annenhver dag i 3–4 uker. 

Dusj med såpe og alkohol: Bruk en blanding av 1 dl såpe, 1 l vann, 1 ss rødsprit

Middposer: Biologisk bekjempelse med poser som inneholder midd som livnærer seg på trips. Posene henges derfor bare opp på planten. Tripsmidden Amblyseius cucumeris kan for eksempel brukes for dette. Et annet alternativ er nebbteger, som også angriper andre skadeinsekter som bladlus og sommerfugllarveegg. 

Insektsmiddel: Følg instruksjonene på pakken og pass på at plantene tåler middelet. 

Mekanisk: Ta bort tripsene for hånd eller med pinsett. Fjern også blomster og blader som er angrepet. 

Limark: Limark brukes hovedsakelig for å oppdage insektsangrep på et tidlig stadium, og hvilke insekter det er snakk om. Dermed kan riktige tiltak settes i gang raskt for at problemet ikke skal bli større. De kan henges i nærheten av plantene eller settes på en pinne som man stikker ned i jorda. Limark brukes imidlertid ikke primært for bekjemping.

Problem og bekjemping

Trips er en av de vanligste skadedyrinsektene for planter og avlinger. Når det er snakk om private avlinger (for eksempel i drivhus), skjer angrepene hovedsakelig mot agurk- og melonplanter. 

Omtrent 50 av de ulike artene av trips som finnes klassifiseres som skadedyr. Dette er fordi de kan suge ut plantesaften og legge egg i planten som kan skade og misdanne den. I verste fall kan angrepene være så kraftige at planten dør. Utover direkte angrep kan de også spre plantevirus, først og fremst tospovirus.    

Bekjempelse utendørs/avlinger

Bekjempelse innen jordbruk skjer på flere ulike måter. Biologisk bekjempelse kan skje med visse rovmidd eller rovtrips som livnærer seg på andre trips. Også kjemisk bekjempelse finnes – i likhet med bekjempelse av andre insekter.

Spørsmål og svar

Hva er rundormer?

Rundormer er mikroorganismer som kan brukes til bekjempelse av flere ulike skadedyr. Ved bekjempelse av trips blandes en løsning av ulike rundormer med vann og helles i jorden. Disse mikroorganismene gir en miljøvennlig beskyttelse mot skadeinsekter.

Hva er de vanligste tripsartene i Norge?

Noen av de vanligste artene er nelliktrips, korntrips, rosetrips og amerikansk blomstertrips.

Kan bekjempelse av trips skje på spiselige planter?

Ja, men visse bekjempelsesprodukter kan ikke brukes på spiselige planter. Les alltid produktinformasjonen nøye.

Kan trips fly?

Ja, de kan fly og kan dermed lett spres til planter i nærheten. Ved angrep bør disse plantene holdes borte fra andre planter i hjemmet.

Hva er orius?

Orius er en rovtege som brukes ved bekjempelse av trips. Fordelen med disse sammenlignet med rovmidd, er at de kan spise trips i alle larvestadier i tillegg til ferdigutviklede trips.

Klikk for å se flere produkter

Vurder guiden:

4.1/5 - (27 votes)