Sølvkre er et av de vanligste insektene i hjemmene våre. Man finner dem først og fremst i kjøkken og bad ettersom de er avhengige av høy luftfuktighet for å trives. Ved å påvirke luftfuktigheten og holde det rent kan bestanden reduseres.
Sølvkre er et vingeløst insekt som blir cirka 10–15 mm langt. De kjennetegnes av en spoleformet kropp samt de mange og lange følehornene både foran og bak.
De har et sølvaktig skall som gjør at de glinser som sølv – noe som også kan være en opphavet til navnet. Sølvkre kan bli opptil åtte år gamle.
Hurtigguide: Sølvkre
- Vask: Begynn alltid med å gjøre rent der du har oppdaget sølvkre. Hvis det er på badet, bør avløpet rengjøres, badekar trekkes fram og alle kriker og kroker gjøres rene. Når du tar bort maten deres, vil ikke sølvkreet trives.
- Fang: Sølvkre fanges best med en sølvkrefelle. Fellene inneholder et lokkemiddel som tiltrekker dem, slik at de setter seg fast i limfellen. Fellene kan også brukes til å forebygge forekomsten av nye sølvkre.
- Rødseder: Bruk rødsederolje i kriker og kroker. Rødsederoljen har en duft som skadedyr ikke liker.
Vi anbefaler
Bli kvitt sølvkre
Sølvkre oppdages som oftest i baderom eller på kjøkken siden de trives i fuktigere miljøer. Det finnes flere måter å bekjempe insektene på, noe som delvis avhenger av hvor problemet oppstår.
Bokser til sølvkre: En av de beste måtene å bli kvitt sølvkre på er ved å bruke sølvkrefeller (bokser). Hvis du pleier å ha problemer med disse insektene, kan fellene settes ut allerede før problemet oppstår. Dermed kan bestanden holdes nede, og de sølvkreene som tar seg inn i boligen kan raskt fanges og fjernes.
Det finnes feller for kun sølvkre og feller for både sølvkre og skjeggkre.
Hvis du er usikker på hvilken type sølvkre som skal bekjempes, anbefaler vi kombinasjonsfellene. Det finnes feller for kun sølvkre og feller for både sølvkre og skjeggkre.
Spray mot sølvkre: Vanlige insektssprayer kan brukes for å bekjempe de fleste insekter. Spray direkte på insektene eller der du ofte ser dem. Fordi disse midlene inneholder gift, bør de ikke brukes på kjøkken eller der du oppbevarer matvarer. Der bør du i stedet bruke sølvkrefeller.
Kiselgur: Kiselgur kan brukes til å bekjempe en rekke insekter. Legg ut en stripe pulver der sølvkreet oppdages. Insektene må komme i kontakt med pulveret for at det skal virke.
Det bør ikke brukes hvis barn kan få tak i pulveret, ettersom det kan irritere øyne og hud. Kjøp kun produkter med kiselgur som er tilpasset insektsbekjempelse. Pulveret selges også innen andre bruksområder, men har da andre egenskaper.
Rødseder: Rødseder dreper ikke sølvkreet, men avskrekker dem fra å være på et spesifikt område. Les mer under punktet «Rødseder» under «Forebygg – hold sølvkreet borte» over.
Forebyggende tiltak mot sølvkre
Rengjør og hold rent: Det viktigste for å holde sølvkre unna er å ha det rent hjemme. Støvsug, tørk støv og hold det rent på oppvaskbenken. Dette reduserer muligheten dens til å finne mat.
Plukk opp klær, bøker og blader fra gulvet. Dette er mat for skjeggkre.
Rødseder: Rødseder utsondrer en duft som holder sølvkre, møll og visse andre insekter på avstand.
Hvis du ønsker en høy konsentrasjon, kan du bruke rødsederolje. Den kan for eksempel strykes på gulvlister eller sokler for å holde insektene borte fra et rom. Oljen vil imidlertid fordampe i løpet av kort tid.
For langvarig beskyttelse anbefaler vi treblokker eller trekuler av rødseder. De skiller sakte ut duften som holder insektene unna. Disse brukes først og fremst som et forebyggende tiltak, mens oljen brukes når man har oppdaget en populasjon.
Rødseder avgir lukt og anbefales derfor ikke i matskap eller på andre steder hvor du oppbevarer matvarer. Treblokkene kan også forårsake misfarging. Hvis de brukes i et klesskap, er det en fordel å ha dem i en tynn tøypose.
Tett sprekker: Sølvkre kryper gjerne inn i små sprekker og kriker og kroker. Se over bad, vaskerom og kjøkken for å finne hulrom og sprekker som sølvkreet kan trives i. Hvis det er mulig, bør disse tettes igjen. Det er også i sprekker og på lignende «beskyttede steder» at hunnen legger egg.
Hold baderommet tørt: Med en baderomsvifte trekkes fuktigheten raskt ut av rommet. Ellers kan fukten være igjen lenge, noe som skaper et ideelt miljø for sølvkre. De vil gjerne ha minst 70 % luftfuktighet.
Ventilasjon: Siden sølvkre ikke kan formere seg hvis miljøet er for tørt eller kaldt, er lav luftfuktighet en klar måte å holde bestanden nede på. Dette kan i visse tilfeller oppnås med lufting.
Sølvkrefelle – slik fungerer den
Velg riktig felle
Det finnes feller som kun fanger sølvkre og feller som også fanger skjeggkre. Hvis du er usikker på hva som skal fanges, anbefaler vi at du velger feller som fanger begge.
Aktiver fellen
Når beskyttelsesplasten fjernes, aktiveres fellen. Den er aktiv i et par uker. Sjekk forpakningen, og bytt den ut når den ikke lenger er effektiv.
Sett ut fellen
Legg fellen der du har oppdaget sølvkre. Prøv å sette den jevnt og stabilt på et sted som ofte er mørkt og fuktig. Her er det størst mulighet for at insektene trives, og de vil dermed være i nærheten av fellen. Velg også steder hvor du ikke oppholder deg om natten, ettersom det er da sølvkre først og fremst er aktive.
Ved behov kan den festes med dobbeltsidig tape, men ikke bruk så sterk tape at underlaget misfarges.
Lokker til seg insektene
Feromonet i fellen lokker til seg mindre insekter. En felle som består av et limark der insektene setter seg fast. Når arket er fullt, eller når fellen ikke lenger er aktiv (se instruksjonene på pakken), må den skiftes ut. Fellen kan kastes i restavfallet.
To typer sølvkre
Vanlig sølvkre
Sølvkre trives best der det er varmt og fuktig. Dette er årsaken til at man som oftest finner disse på badet, i vaskerom eller på kjøkkenet. Hvis du finner mange sølvkre i andre rom, kan det muligens tyde på fuktskader, ettersom de generelt sett ikke trives på slike steder med mindre luftfuktigheten er uvanlig høy.
De spiser blant annet hudavleiringer, som for eksempel kan samles i ventilen ned til avløpet. Pass på at denne holdes ren og at vannet renner fritt.
Skjeggkre
Skjeggkre er lengre (15–20 mm) og kjennetegnes først og fremst av de betydelig mye lengre antennene. Den har også et lite «skjegg» som sølvkre ikke har.
De trives i hele boligen og spiser stivelse, som de kan finne i alt fra tapeter og bøker til enkelte tekstiler. De kan også livnære seg av matrester. Fordi de kan finnes i hele boligen, kan de være vanskeligere å bli kvitt, men de bekjempes på samme måte som sølvkre.
Vanlige spørsmål (FAQ)
Begynn med å støvsuge og vaske (med rengjøringsmiddel) de flatene der sølvkreene forekommer. Sett deretter ut produkter av rødseder. Disse produktene avgir en duft som flere insekter, inkludert sølvkre, vil unngå. Sett ut sølvkrefeller for å oppdage om sølvkreene kommer tilbake, og for å fange dem.
Hvis du er usikker på om det vanlig sølvkre eller skjeggkre du har i hus, bør du bruke en sølvkrefelle som kan fange begge typer. Dette vil stå i produktbeskrivelsen.
Vanlig sølvkre – Spiser avleiringer som de først og fremst finner i avløpsventiler. Trives i fuktige og mørke miljøer. Finnes først og fremst på bad og i vaskerom. De er opptil 10–20 mm lange og har antenner som er omtrent halvparten så lange som kroppen. Har bare hår på enkelte steder. Disse kan ikke klatre, noe som kanskje er den største forskjellen fra skjeggkre. Skjeggkre – Spiser på tapeter, papir og andre produkter med stivelse. Trives på de samme stedene som sølvkre, men kan også forekomme i tørrere miljøer. De er opptil 10–30 mm lange og har antenner som er omtrent like lange som kroppen. Har hår/skjegg over hele kroppen og er mørke i fargen. Skjeggkre kan også klatre oppover vegger, noe sølvkre ikke kan. Hva anbefales mot sølvkre?
Hvordan velger jeg riktig sølvkrefelle?
Er det sølvkre eller skjeggkre?
Vurder guiden: