Rotter » Ultimate Guiden

rattor

I likhet med mus trives rotter i boliger, garasjer og andre bygninger der mennesker befinner seg. Her er det varme, ly og masse mat.

Hvis du oppdager rotter, er det viktig at du begynner å bekjempe dem med en gang. Én rotte kan bety at det finnes flere. Dessuten formerer rotter seg raskt.

Hurtigguide

  • Rengjør: Hold kjelleren og loftet rene. Legg ting i plastbokser med lokk i stedet for i pappesker. 
  • Fang: Bruk rottefeller for å fange og drepe rottene. Velg mellom slagfeller, elektriske feller eller karbondioksidfeller. 
  • Skrem: Rotteskremmere lager en høyfrekvent lyd som smågnagere helst vil unngå. Bruk innendørs.  
  • Tett: Tett eventuelle sprekker og bruk netting foran større hull for å redusere sannsynligheten for at rottene tar seg inn. 
  • Bekjemp: Ved tilbakevendende problemer, kontakt et skadedyrkontrollfirma

Slik finner du ut om du har rotter

Med mindre du har kjøpt brød eller annen innpakket mat som plutselig bare består av smuler, kan det være vanskelig å vite at du har et rotteproblem ved første øyekast. Det finnes imidlertid noen klare signaler du ikke må overse. Rotter formerer seg som sagt raskt, og har du én, har du snart flere.

Det første du bør være oppmerksom på er avføring. Det ser ut som små, svarte og avlange korn som ligger litt strødd rundt – ofte i mindre mengder på forskjellige steder.

Se om det finnes hull i matemballasjen – og glem for Guds skyld ikke å sjekke ostene. Brødpakker kan lett gnages gjennom, og rottene gumler gjerne i seg brødet til det bare er smuler igjen.

Lytt etter små pip. Rotter «prater» ofte med hverandre, og de høres også om natten når de løper rundt på loftet eller i kjelleren.

Se også etter rottehull og ganger.

Utseende og mat

I verden finnes det ca. 70 forskjellige arter rotter. I Norge forekommer hovedsakelig brunrotten. Når man snakker om rotter og problemene de forårsaker, er det først og fremst brunrotten man snakker om.

Rotten kjennetegnes ved sin spisse nese og «kløyvde» overleppe. Et annet kjennetegn er at potene og halen har lite hår. Det er skjell på halen i stedet.

Brunrotten blir ca. 20–25 cm lang og veier, som voksen, 200–500 gram. Det har blitt dokumentert rotter som veier opptil 900 gram. Pelsen dens er mørkebrun eller grå og har en grov struktur. På undersiden er rotten vanligvis lysere og har mykere pels.

Brunrotter har god luktesans og hørsel. De kan blant annet oppfatte ultralyd, en lyd rottene ikke setter pris på ved visse nivåer. Det er derfor ultralydfeller brukes til å bekjempe rotter.

Rotter klassifiseres som altetere og kan spise både vegetabilsk og animalsk mat. Det kan for eksempel være frø, nøtter, papir, voks og planter.

Formering

Brunrotten kan formere seg raskt. De er drektige i et par uker og føder ca. 6–8 rottebarn. Men det finnes dokumenterte tilfeller av kull på over 20 rotter. Rotteungene blir kjønnsmodne etter tre måneder. På ett år kan altså en hunn føde over 100 unger, som igjen rekker å føde unger innen samme år. Dermed kan antallet rotter øke kraftig hvis de trives og ikke bekjempes på et tidlig stadium.

Utbredelse

Generelt sett trives rotter på de stedene der det finnes mennesker. På den annen side foretrekker de litt fuktige miljøer. Derfor finner man dem ofte i kloakken, i kjellere eller på loft. I likhet med mus trekkes de til steder der de lett kan finne mat, som for eksempel i nærheten av søppeldunker, der fuglemat legges ut eller i avløpssystem.

De er dyktige klatrere og kan klatre inn i vertikale avløpssystemer. Hull kan være så små som 20 mm for at en fullvoksen rotte skal kunne klare å komme gjennom. De kan også svømme og hoppe over en meter.

Besøk av rotter?

Du kan oppdage rotter i hjemmet ditt på flere måter.

Rotteavføring: Brunrottens avføring er mørkebrun og ser ut som et brunt riskorn. De ligger i klynger og kan finnes på flere steder.

Krafse-, skrape- og klatrelyder: Rotter er hovedsakelig aktive om natten og kan da høres via en krafse- og skrapelyd. Dette høres når de klatrer eller løper på loftet eller i vegger.

«Melsporet»: Har du mistanke om at det finnes rotter i huset ditt, men du har ikke sett noen? Legg ut mel i striper der du tror at de befinner seg. Dagen etterpå kan du se små spor i melet dersom rottene har gått der.

Gravde ganger: Brunrotter er dyktige gravere og lager ganger hvor de bor og sover beskyttet. Hvis du finner slike ganger, kan det bety at det finnes rotter i nærheten. Men gangene kan selvfølgelig ha blitt laget flere år tidligere.

Bekjemp rotter – Produktene

Bruk produkter som fanger eller dreper rotter, og iverksett forebyggende tiltak slik at forekomsten reduseres på lang sikt.

Rottefeller

Den vanligste måten å bekjempe rotter på er med forskjellige rottefeller. Dette er alt fra den enkleste (og billigste) slagfellen til mer avanserte karbondioksiddrevne feller.

Slagfellen finnes både i tre og plast. Den har et åte som lokker til seg rotten, og den slås igjen når rotten rører åtet. Slaget er så sterkt at rotten mest sannsynlig blir drept av slaget. Billig og enkel å bruke, både ute og inne. Man må imidlertid ta hånd om den døde rotten. Dessuten treffer ikke slaget alltid slik at rotten dør med en gang.

Elektriske rottefeller er et populært alternativ i stedet for slagfellen. Rotten lokkes inn i fellen, hvor den får et elektrisk støt og garantert dør. Fordelen er at ingen ytre skader oppstår, og rotten dør alltid. Og man kan bare tømme fellen i skogen uten å måtte ta på rottene. Den kan imidlertid ikke brukes utendørs.

Feller for levende fangst er en felle der rotten går inn på jakt etter et duftende åte, men den kommer ikke ut igjen. Det kan for eksempel være en mindre gitterfelle eller en felle som tipper ned en grind. Det er desidert den mest dyrevennlige. Husk å tømme fellen langt unna huset.

Karbondioksidfellen er den mest avanserte og automatiserte fellen. Når rotten kommer inn i fellen, slås den i hjel av en kraftig bolt som aktiveres av en karbondioksidpatron. Rotten faller ut av fellen slik at andre rovdyr kan komme å spise den. Slik kan over 20 rotter fanges og drepes uten at man må gjøre noe med fellen. Fellen er laget for utendørsbruk.

Rotteskremmer

Rotteskremmere gir fra seg en ultralyd som skremmer bort rotter, mus og andre smågnagere. Brukes best på åpne overflater, da ultralyden ikke kan gå gjennom vegger eller møbler. Kan altså brukes ved garasjeporter eller for å forhindre at rottene skal komme inn i visse rom. Det kan imidlertid være vanskelig å skremme bort rotter fra huset med bare en rotteskremmer. Derfor kan det være nødvendig å supplere med rottefeller.

Rottegift

For privatpersoner er ikke rottegift et alternativ. Det kreves tillatelse for å bruke rottegift, og derfor er det kun enkelte bedrifter som driver med skadedyrsbekjempelse som kan bruke gift. En del personer innenfor jordbruk har også tillatelse.

Bruk rottefeller og andre produkter i første omgang. Blir du fremdeles ikke kvitt rottene? Kontakt et firma som driver med skadedyrbekjemping.

Bekjemp rotter – forebyggende tiltak

Tett ventiler, grunnmur og sprekker: Prøv å hindre rottene i å ta seg inn i huset, garasjen eller boden. Finnes det mindre sprekker, kan disse tettes med tetningsmiddel for utendørsbruk. Det finnes til og med tetningsmiddel spesielt laget for å jage vekk mus og rotter. Det fungerer fordi det skapes en hard ytre overflate, mens det er mykt inni. Da kan ikke rottene gnage på det.

Er det ventilasjonshull eller andre hull som ikke kan tettes, bør man bruke en tett stålnetting. Nettingen bør være så tykk at gnagerne ikke kan komme seg gjennom den.

Unngå å «mate» rottene: Både rotter og mus kommer til steder der de finner mat. Derfor er det viktig å holde det rent slik at mat og smuler ikke lokker dem inn. Sørg for at det ikke finnes hull i kompost- eller søppeldunker, slik at rottene ikke skal komme seg inn. Hvis du har åpen kompost, bør den stå langt borte fra huset.

Husk at rotter er altetere. Hvis du mater fugler med fuglefrø eller annen mat, kan også rotter bli lokket til disse stedene.

Sjekk avløpssystemet: Det er ofte at rotter tar seg inn via vann- eller avløpssystemet. Her finner de både ly, varme og en del mat. Hvis du har avløpsrør som ikke brukes lenger, kan rottene søke ly i disse. Husk å se over gulvslukene og at vannlåsene fungerer.

Kjelleren og loftet: Mange holder det rent og pent i hjemmet og legger raskt merke til sporene om en rotte skulle komme inn. Men det er færre som har kontroll på om de har rotter i kjelleren eller på loftet. Har de bosatt seg her, kan de lett komme inn i boligen. Oppbevar ting i plastbokser eller plastposer og unngå å ha dem på gulvet.

Rotter og smittespredning

Selv om mange ser på rotten som en søt og lodden krabat, er det viktig å vite at de er en av de største smittesprederne som finnes. De var blant annet årsaken til spredningen av svartepesten. Fordi de samler store mengder bakterier og sprer disse via urin og avføring, er det lett at andre dyr og mennesker blir syke. I tillegg til å bringe med seg smitte og sykdommer tilhører rotten slekten gnagere. Og den lever virkelig opp til familienavnet sitt. En rotte kan gnage gjennom både strømkabler og ledninger og forårsake uventede strømbrudd.

Kort om rotter

Når man ser en rotte, kan man tenke at det er utrolig hvordan denne vesle skapningen kan komme seg rundt i husets aller minste kriker og kroker. Men rotten er smidig og en fantastisk klatrer. Slik kan den komme seg rundt i store eiendommer ved å bruke vegger og avløpsrør. De er også flinke til å hoppe og kan presse seg gjennom hull på bare 20 mm. En stor ulempe med rotter er at de elsker å rote rundt i søppel og lignende. Dette betyr at de trekkes mot steder der de vet det finnes mye mat. I verste fall kan de komme i store flokker og gjøre livet surt for intetanende beboere. Den vanligste arten er brunrotten. Denne finnes over hele i verden. Rotter formerer seg raskt og spres nesten med vinden – det kan i alle fall virke slik.

Sjekkliste for forebyggende tiltak

Så fort du innser at du har besøk av rotter, gjelder det å iverksette tiltak umiddelbart for å ikke bli en fange i ditt eget hjem.

For det første bør du tette eventuelle hull, ganger og rottehull. Slik reduserer du sannsynligheten for at rottene kommer seg rundt. Dekk til med metallnetting, slik at rottene ikke kan gnage seg gjennom.

Ikke la søppelet stå for lenge ved ytterdøra – det lokker til seg rotter på kort tid. Desto oftere du begår denne feilen, desto flere rotter vil du få. Når du går ut med søpla, er det viktig lukke posen ordentlig og å lukke igjen søppeldunken.

Hold det rent utenfor huset, og unngå å mate dyr som fugler eller katter som kommer på besøk. Gamle rester og fuglemat er en gullgruve for rotter.

Ikke la rottene komme inn via avløpssystemet

Rotter kommer seg som oftest inn gjennom avløpssystemet. Rørene utgjør gode boplasser og forflytningsveier for rottene, og gjør at de kan ta seg fram uten å bli bytte for andre dyr. Det gjelder da å tette igjen alle åpninger der rottene kan ta seg inn. Pass på at vannlåsen i gulvsluket er fylt, og tett igjen rør som ikke brukes. Tenk også på hva du skyller ned i avløpet. Fett og matrester tetter igjen avløpsrør og gjør rørene til en god boplass for rottene.

Slik bekjemper du rotter

I dag finnes det en rekke bekjempelsesmetoder for å bli kvitt rottene. Å sette ut rottefeller var vanlig før i tiden, men om du vil unngå å håndtere døde rotter eller gå i en felle selv, kan du ta kontakt med et skadedyrkontrollfirma som kan sette ut rottegift. Du må imidlertid være ytterst forsiktig med gift, spesielt hvis du har andre dyr eller barn. I dag kan du også bruke forskjellige rottefeller dersom du ikke vil bruke de klassiske fellene. Nedenfor får du noen eksempler på mer moderne rottefeller.

  • Elektriske feller der rottene drepes med elektriske støt
  • Automatiske feller som kan fange rotter i flere omganger
  • Dyrevennlige feller for levende fangst – rotten fanges, så kan man slippe den fri et annet sted
  • Ultralydsskremmer – ikke en felle, men en dings som gir fra seg en lyd dom rottene ikke liker. Mennesker og større hudsyr kan ikke høre lyden

Hjelp for å bekjempe rotter

Hvis du vil ha hjelp av profesjonelle skadedyrbekjempere, kan du ringe Anticimex for rottebekjempelse. Husk også at kommunen har ansvar for å fjerne rotter på deres områder og i deres avløp. Ring derfor om du mistenker en rotteinvasjon. Hvis du er leietaker, har huseieren ansvar for å fjerne rottene. Hvis du selv er huseier, må du ta ansvaret selv. Boligforsikringen kan imidlertid dekke det meste.

Mer om rotter

Rotter er gnagere og altetere. Vanligvis foretrekker de planter og frø, men hvis de får sjansen til å spise menneskemat, gjør de gjerne det. En rotte pleier å bli 20 cm lang, men det finnes tilfeller der rotter har blitt over 30 cm lange. Rottene formerer seg raskt og får ofte opptil 12 unger i hvert kull. De kan få et nytt kull omtrent en gang i måneden. Den vanligste arten er brunrotten. Tamme brunrotter er også vanlige som kjæledyr i Norge.

Rotter i bymiljø

Rotter er et vanlig problem i byene. Kommunene samarbeider med skadedyrkontrollfirmaer for å få bort rotter, men det er også mye du som privatperson kan gjøre. Her finner du tips til hva du kan gjøre for å slippe rotter i eller i nærheten av hjemmet ditt.

Slik kan du holde rotter borte

For å redusere risikoen for rotter er det viktigst å jobbe forebyggende. Du bør holde det rent inne og sørge for at matrester og fett ikke havner i avløpssystemet. Ikke la det ligge noe spiselig framme som kan lokke til seg rotter. Du bør også sørge for å tette alle ganger og hull i tillegg til å sette slukrist på alle gulvsluk, slik at de ikke kan ta seg inn.

Du kan også drive med forebygging ute ved å redusere mulighetene for rottene til å ta seg fram til huset. Rotter liker høyt gress og busker. Derfor bør du unngå beplantning langs husveggen. Rotter elsker kompost. Derfor bør komposten plasseres i god avstand fra huset. Ikke kast matavfall i komposten. Dette lokker til seg rotter. Tett eventuelle hull og ganger og fjern eventuell frukt som har falt fra trærne.

Hvis det har kommet rotter inn

Hvis du allerede har fått problemer med rotter, er det viktig å handle så raskt som mulig. For å bli kvitt rottene må du sette i gang det som kalles skadedyrbekjempelse. Mekanisk bekjempelse med rottefeller er det beste alternativet, men kan også komplementeres med rotteskremmere. Det finnes også rottegift, men problemet er at hvis rottene dør inni veggen, kan det forårsake en grusom stank som sprer seg i boligen. Det er dessuten kun autoriserte firmaer som har lov til å legge ut rottegift, og da kun i spesielle åtestasjoner.

Hva skal jeg gjøre hvis jeg har rotter i huset?

Hvis du har du rotter i huset, må de bekjempes så fort som mulig. Ellers vil problemet bare bli større. Ta først kontakt med huseier hvis du oppdager rotter i boligen eller på kontoret. Du kan også kontakte forsikringsselskapet ditt, som kanskje har en avtale med et firma for bekjempelse av skadedyr.

Hvem kontakter jeg?

  • Hvis du leier, kontakter du boligeier.
  • Hvis du bor i et borettslag, kontakter du borettslaget ditt.
  • Bor du i selveid hus, bør du kontakte forsikringsselskapet ditt og deretter et firma som driver med skadedyrkontroll.
  • Gjelder det et forretningslokale, bør du kontakte eieren av lokalet eller bygget eller det gjeldende forsikringsselskapet.
  • Hvis det er snakk om rotter utendørs, for eksempel i en park, kontakter du kommunen.

Spørsmål og svar

Dekker boligforsikringen rottesanering?

Kontakt forsikringsselskapet ditt og spør hva som inngår når det gjelder sanering av skadedyr. Det kan variere mellom forskjellige forsikringsselskap. Du kan også tegne en spesifikk skadedyrsforsikring.

Hvorfor får ikke privatpersoner lov til å bruke rottegift?

I 2014 ble det forbudt for privatpersoner å bekjempe rotter med gift. Forbudet ble innført etter en bestemmelse fra EU angående krav til håndtering av kjemiske bekjempingsmidler. På den måten blir både miljøet, dyrene og den som bruker giften bedre beskyttet. Det er jo en risiko for at du skulle komme til å forgifte mer enn bare rotter.

Er det rotte eller mus?

Den enkleste måten å se om det dreier seg om et muse- eller rotteangrep på, er ved å se på avføringen. Rotter spiser ca. 10 ganger så mye som mus per dag. Det betyr at de legger igjen en betydelig større mengde avføring. Muselorten (5–10 mm) ligger spredd langs stedene hvor de har gått, mens rottelorten (16–18 mm) finnes på spesifikke steder.

Hvilken rottefelle er mest effektiv?

Hvilken rottefelle du bør velge, er avhengig av om bekjempelsen skal foregå inne eller ute, og hvor stor rottebestanden er. Les vår guide for rottefeller nederst på siden.

Er rotter farlige?

Den største risikoen med rotter i boligen er de materielle skadene som kan oppstå. I verste fall kan de forårsake kortslutning og brann. De kan også bringe med seg sykdommer som salmonella, toksoplasmose og hantavirus. Det er imidlertid svært uvanlig at mennesker blir bitt av rotter – forutsatt at man ikke forsøker å fange dem med hendene.

Interessante fakta om rotter

  • Rotter er dyktige klatrere, og de kan komme seg opp flere etasjer gjennom avløpsrør eller via trær og planter.
  • En rotte kan bli inntil tre år gammel og kan måle inntil 25 centimeter uten hale. Halen blir 15–23 centimeter lang.
  • Rotter formerer seg svært raskt. Rotteunger blir kjønnsmodne allerede etter 2–4 måneder, og et rottepar kan gi opphav til flere hundre rotter i året.
  • Rotter klarer seg under vann i fem minutter og trives i avløp.
Klikk for å se flere produkter

Vurder guiden:

4.1/5 - (29 votes)