Mus i huset » Den ultimate guiden

Mus

Når høsten kommer og det blir kaldere ute, synker tilgangen på mat i naturen. Dette er også når mange skadedyr, inkludert mus, søker ly og mat innendørs. Mus kan komme gjennom et hull så lite som et par millimeter og vil i utgangspunktet gnage på alt som kommer i veien. 

Med tanke på ovenstående er det ikke rart at det kan være vanskelig å bli kvitt mus på egenhånd. Det finnes imidlertid både midler og feller som er godkjente og effektive – vi gir deg tips om hvilke, og forklarer hvordan du bruker dem på best mulig måte.

Vi anbefaler

Bli kvitt mus i huset

Kjemikalietilsynet vedtok høsten 2019 at sprøytemidler mot mus kun kan brukes i forbindelse med profesjonell skadedyrbekjempelse, og da av en skadedyrekspert med såkalt ISO-sertifisering. Så hvordan vet du hvilke tiltak som er greit å ta hvis du har et problem med mus i huset?

Når det gjelder giftfri bekjempelse er det både forebyggende og mer direkte tiltak man kan gjøre som privatperson. Hvis problemet er utbredt, anbefaler vi imidlertid at du kontakter en skadedyrekspert (som Anticimex) for å få hjelp. Det som er viktig å huske på er at eventuelle rester skal leveres på en gjenvinningsstasjon hvor de har mulighet til å håndtere midler av den typen.

Bekjempelse av mus i huset

Mellom september og februar flytter mange mus innendørs for å bygge reir for vinteren. De gnager seg gjennom både isolasjon og tre, og kommer seg inn på loft, kjeller og under gulv. Hovedsakelig er det den såkalte husmusen som liker å gå i dvale innendørs, mens skogmusa foretrekker å holde seg utendørs.

Husmusen spiser helst kornprodukter, frø, frukt og korn, men siden den er altetende kan den også gnage på ting som stearinlys og såpe. Har du en fritidsbolig som du skal stenge igjen for vinteren, bør du derfor tømme den for all mat og forbruksmateriell.

Det er også lurt å se over kabler, stikkontakter og oppbevaringsrom og holde gulv og vegger så frie som mulig for løse gjenstander. Mus kan nemlig gnage alt fra kabler til elektriske kontakter, bokser og møbler, noe som kan gjøre store skader. Derfor bør du bekjempe mus i huset både raskt og med størst nøyaktighet.

Forebyggende tiltak du kan gjøre:

  • Hold loft, kjellere og lagerrom så fri for bråte som mulig
  • Oppbevar all mat og forbruksvarer i tett lukkede beholdere
  • Re opp sengene og sofaene, og la madrassene og putene ligge på toppen når sommerhuset er stengt.
  • Tett eventuelle hulrom i fasaden og på taket
  • Fyll musefeller med leverpostei eller prim (jo mer klissete, jo bedre)
  • Mer langsiktige metoder:
  • Stable ved, hagemøbler og annet et stykke fra fasaden
  • Sørg for å holde gresset kort nærmest huset
  • Ikke opprett blomsterbed/plante noe nærmest fasaden
  • Unngå å mate fuglene (rengjør i og under eventuelle fuglebrett)
  • Oppbevar søppeldunker et stykke fra huset og sørg for at lokkene er tette

Mer konkrete tiltak

Det finnes både feller og skremmere som effektivt holder mus i sjakk; alt fra klassiske musefeller til elektroniske feller til museskremmer. Alle tre er også helt giftfrie da de jobber ved hjelp av ultralyd eller ulike typer naturlig agn.

I tillegg til disse tiltakene er det også greit å teste gnagerbeskyttelse og/eller tetningsmidler. Beskyttelsen kommer i form av et rustfritt stålnett som hindrer musene i å komme inn i huset. I motsetning til hønsenetting er nettet spesialdesignet med en hardere konstruksjon som effektivt hindrer gnagere i å komme inn.

Når det gjelder tetningsmassen fungerer den like godt innendørs som utendørs, fordi den hindrer musene i å komme gjennom små sprekker og andre hulrom.

Fugemassen er enkel å påføre og stivner raskt, og gir deg umiddelbar og varig beskyttelse mot mus i huset. Det er også viktig å vite at musene ikke tar skade av middelet, da det er en helt giftfri og svært human kontrollmetode.

Klikk for å se flere produkter

Vurder guiden:

4.3/5 - (30 votes)