Møll » Ultimate Guiden

mal

Bare tanken på møll i klesskapet får de fleste av oss til å grøsse, og mange har også kommet ut for det. Når høsten kommer, og man åpner vintergarderoben for å finne frem varme jakker og gensere, oppdager man til sin forferdelse at møll har vært på ferde og gjort skade på klærne.

Den følelsen når man åpner skapet og ser 4–5 bevingede skapninger slippe grepet om klærne dine og fort fly ut og spre seg i rommet, er det ingen som har lyst til å oppleve! Her får du tips om gode møllmidler, og om hvordan du blir kvitt møll i hjemmet ditt.

Hurtigguide

Gjør rent: Finn kilden til møllen. Gjør ordentlig rent for å få bort alle egg, larver og pupper. Tekstiler bør vaskes på høy temperatur eller fryses for å drepe overlevende larver. Bruk insekstspray i kriker og kroker og på lister der larvene kan gjemme seg. Møllspiste matvarer må kastes.

Fang: Sett ut møllfeller som fanger gjenværende møll. Fellene kan også brukes for å forebygge nye angrep.

Rødseder: Bruk rødsedertre i klesskap og skuffer.

Forskjellige typer møll

Møll finnes i mange varianter. De som vanligvis bosetter seg i hjemmene våre er melsmalmott (tidl. melmøll), tørrfruktsmalmott (tørrfruktmøll), og pels- og klesmøll. Møllen finner man normalt i kjøkken og skap med matvarer, der larvene spiser mel og tørrvarer samtidig som de spinner illeluktende, fekaliafylte tråder over maten.

Pels- og klesmøll trives i klesskap og mørke oppbevaringsrom, hvor de legger eggene sine i sprekker og hulrom. Larvene spiser naturfibre og kan fort forårsake store hull på klær og andre tekstiler. Også pelsbillen pleier å angripe klær, først og fremst av pels og ull, men den skal ikke forveksles med møllen, ettersom den altså egentlig er en bille. Men den kan forebygges og bekjempes på samme måte.

De forskjellige mølltypenes navn spesifiserer hvilken type mat de liker best. Nedenfor finner du en beskrivelse av hvordan man ser forskjell på dem:

Klesmøll, Tineola bisselliella: Dette er en møll med en gullskimrende eller gul farge. I larvestadiet angriper den tekstiler og naturlige materialer, som for eksempel ull.

Pelsmøll, Tinea pellionella: Ser ut som klesmøll, men som larve angriper den bare produkter med naturlig hår og pels.

Matmøll: Det finnes flere forskjellige typer matmøll som alle oppsøker forskjellige typer næringsmidler. Sjokolade, korn og ris er noen veldig populære matvarer. Larvene spinner tråder i næringsmiddelet, og dette gjør maten uspiselig.

Pelsbiller, Attagenus pellio: Forveksles ofte med møll. I larvestadiet angriper den naturlige materialer og tekstiler. Larven er omtrent 10 mm lang, er brun og svart med gule markeringer og gule hår. Billen har et svart, glinsende skall og er omtrent 5 mm med to lyse prikker på ryggen.

Det er mulig å se om det er pelsbiller eller møll som har vært på ferde. Ved å se på kanten av skaden eller hullet kan man se forskjell. Hvis kanten er tydelig, skyldes skaden en pelsbillelarve. Hvis det derimot er lo i kanten, er det en klesmøllarve.

Bli kvitt møllen

Hvis ulykken er ute, og man finner stygge hull i klærne sine og innser at det er møll i klesskapet, må man tømme ut alt og ha en storrengjøring. Her må man være svært nøye.

Vask alle plagg som har vært i klesskapet. Støvsug og vask skapet før du avslutter med insektspray. Følg deretter nøye med slik at møllen ikke kommer tilbake. Det kan være lurt å rengjøre hele rommet like nøye, og ikke bare klesskapet eller kommoden du nettopp har rengjort. Det kan være møll utenfor skapet også.

Hvis du vil være ekstra forsiktig eller har store problemer med møll, bør du ikke bare kaste støvsugerposen i søpla, men første legge den i fryseren slik at du er helt sikker på at det ikke er igjen noen levende kryp som kan spre seg før man rekker å gå ut med søpla.

Husk at de også kan spre seg i søppeldunken hvis søppelposene ligger der noen dager før tømming.

OBS! Ikke under noen omstendighet skal posen være igjen i støvsugeren. Da vil du raskt få krypene tilbake i hjemmet ditt!

6 forebyggende steg

Her får du en praktisk sjekkliste du kan følge for å unngå møll til å begynne med. Hvis du gjør dette til en regelmessig rutine, har du kommet langt:

Sjekkliste

Hold alltid klesskap, skuffer og andre oppbevaringssteder hvor du har tekstiler rene. Ikke bare støvsug – du må også vaske med en fuktig klut.

Møll liker ullfiber best. Hvis du har en genser eller et pledd du er ekstra glad i, bør du oppbevare favoritten din i en helt tett plastpose eller plastboks. Det gjør det mye mer vanskelig for møllen å angripe ullen.

Bruk gjerne insektsspray etter at du har vasket ut av klesskapet, slik at du virkelig forsøker å forebygge på alle mulige måter.

Ikke legg skitne plagg i klesskapet. Da hjelper du møllen ved å mate den.

Ikke la noe ligge for lenge i skapet. Ta ut tingene av og til, sjekk at alt ser ok ut, rist plaggene og luft dem. Dette gjør du enkelt samtidig som du utfører punkt 1, det vil si renholdet.

Slik kommer møllen inn

En vanlig måte er at man har kjøpt et plagg eller et møbel på f.eks. en bruktbutikk, og at man ikke tenker på å rengjøre nøye før man plasserer det i hjemmet sitt. En annen kan være at man har arvet noe fra en eldre slektning og ikke tenker på eller ikke vet at gjenstanden har stått på slektningens støvete loft i 30 år. Slike ting bør også ses over nøye og rengjøres.

Andre måter møllen kan komme inn på er via dyr, dyrebol og døde dyr (f.eks. hvis du har en katt som tar med seg døde mus hjem). Man bør alltid være observant om man har dyr eller ofte er i kontakt med dyr.

Støvete rom er nesten en garanti for forskjellige typer skadedyr. Dette gjelder ikke bare møll. Uansett hvilke skadedyr det er snakk om, bør man alltid gjøre rent regelmessig.

Fakta om møll

Det er larvene til møllen som er skurken som lager hull i tekstilene dine. Voksne møll kan ikke tygge.

Møllarvene er ca. 10 mm lange. En voksen møll er litt større.

Det finnes to forskjellige typer møll man skal være oppmerksom på: klesmøll og pelsmøll. Begge kan angripe tekstilene dine, men de har litt ulike farger: gulaktige eller gråaktige.

Problemet med møll innendørs har blitt betraktelig redusert etterhvert som vi har begynt å bruke mer syntetiske materialer, og ikke bare ull eller andre materialer.

Møllen angriper bare et syntetisk materiale hvis det er blandet med et naturlig materiale, eller hvis det er skittent.

Møllen liker aller best materialer som fjær, pels og hår.

En hunn kan legge opptil 100 hvite, små egg, og disse klekkes etter noen dager.

Den beste temperaturen for møllen å forplante seg i er 25 grader.

I Norge finnes det en rekke arter av møll, men det er nettopp klesmøll og pelsmøll som ofte kan utgjøre et problem i hjemmet.

Man kan kjøpe møllfeller, for eksempel limfeller, med en duft som møllen liker. Da setter de seg fast og dør.

Det er størst risiko for å få nye møll inn i huset om våren, fordi vi da gjerne vil lufte og åpne hjemmene våre. Ofte oppdager vi dem ikke før de allerede har lagt egg og larvene har rukket bite hull i plaggene.

Bruk gjerne myggnetting hvis du vil sove med åpent vindu, slik at møllen ikke kan fly inn.

Forhåpentligvis har du nå fått litt å tenke på og mange forskjellige tips du kan teste ut for å holde møllen unna hjemmet ditt. Selv den største dyreelskeren vil nok være enig i at møllen ikke hører hjemme i klesskapet, hvor de kan gå løs på klær og lignende. Det er bedre å forebygge enn å være nødt til å rengjøre hele huset etter at møllen allerede har vært på besøk!

Hvordan man forebygger møllangrep

Med tanke på at hver hunn legger hundrevis av egg om gangen, kan møllen være vanskelig å bli kvitt hvis den først har rukket å etablere seg. Det er derfor alltid best å forebygge og gjøre hjemmet maksimalt ugjestmildt for møllen.

Det kan være møll og larver i nyinnkjøpte matvarer. Matvarer bør alltid oppbevares i lukkede forpakninger slik at larvene hindres i å spre seg i kjøkkenskapene. Brukte plagg bør vaskes før du henger dem inn i klesskapet.

Feromonbaserte indikasjonsfeller som fanger paringssugne hanner er utmerkede hjelpemidler for å bekjempe møll i både kjøkken- og klesskap. Eventuell fangst er et tidlig varsel på et forestående angrep, og da kan man raskt iverksette tiltak.

Viktige forebyggende tiltak

Det finnes en rekke tiltak man kan gjøre for å forhindre og forebygge forskjellige møllangrep. De aller viktigste tingene man bør tenke på er å holde det rent, oppbevare klær på en hensiktsmessig måte, lufte og eventuelt sette ut møllfeller. I løpet av sommerhalvåret er det ekstra viktig å tenke på dette, ettersom møll lett kan fly inn når man lufter.

Hold det rent i klesskapene også. Rengjør dem grundig av og til, og rist klærne. Det er også viktig å støvsuge og vaske samt spraye med litt insektspray. Det er dessuten viktig å aldri legge skitne plagg i klesskapet. Mange velger å ikke vaske ømfintlige plagg, og da er det enda viktigere å bruke insektsspray eller vakuumposer.

Når det gjelder oppbevaring, bør man alltid ha som regel å bare legge rene ting i klesskapet. Hvis man skal oppbevare klær eller lignende over lengre tid, bør man bruke vakuumposer eller tilsvarende fordi man ellers risikerer angrep.

Hvis man ikke har noen forebyggende metoder som bekjemper møll, som feller eller lignende, bør man ta det litt forsiktig når man lufter. Helst bør man bruke insektsnetting. Om sommeren er møllen ekstra aktiv, og da gjelder det å være litt ekstra oppmerksom.

Slik blir du kvitt møll

Man bekjemper både pelsmøll og klesmøll på samme måte. Hvis du får inn matmøll, må denne bekjempes på andre måter, ettersom den går etter matvarer.

Det er ofte relativt enkelt å bekjempe pelsmøll og klesmøll. Det første man bør gjøre er å gjøre ordentlig rent, samt vaske alle klær. Deretter bør man spraye lister og lignende med insektsspray, siden møllarver ofte pleier å gjemme seg der.

For å forhindre spredning av møll, samt fange møllarver som har overlevd rengjøring, fungerer møllfeller bra. For å beskytte klærne er det også lurt å sette inn møllfeller i klesskapet og vurdere hvordan man oppbevarer klærne sine. Når man har gjort alt dette, bør disse tiltakene repeteres etter en ca. én måned.

Matmøll er noe vanskeligere å bekjempe, ettersom de bor i mat og på andre steder som er vanskelige å nå. For det første bør man kaste alle varer som er angrepet, samt de man mistenker kan være rammet. Deretter bør man vaske nøye ut av matskap og lignende, og de neste ukene bør man unngå søl og smuler. Det er også viktig å oppbevare maten i forseglede plastemballasjer.

FAQ – vanlige spørsmål

Hva anbefales mot møll?

Det beste er å både bekjempe møllen samt gjennomføre proaktive tiltak som reduserer sjansen for at de kommer tilbake. Ved problemer med møll, bør man først støvsuge og vaske, slik at det blir rent og støvfritt. Sett ut møllfeller i klesskapet og mindre rom for å raskt oppdage eventuelle angrep. Bruk også rødseder. Dette gjør at de fleste insekter holder seg på avstand.

Hvordan velger jeg riktig møllfelle?

Ved problemer med møll i klesskapet (som er det vanligste) og andre steder hvor det oppbevares tekstiler, skal man velge en felle for kles- og pelsmøll. Hvis du har problemer med møll på kjøkkenet, er det trolig en matmøll. Da bør du velge en felle for disse.

Hvordan velger jeg riktig møllfelle?

Ved problemer med møll i klesskapet (som er det vanligste) og andre steder hvor det oppbevares tekstiler, skal man velge en felle for kles- og pelsmøll. Hvis du har problemer med møll på kjøkkenet, er det trolig en matmøll. Da bør du velge en felle for disse.

Hva slags møll har jeg?

Møll som forekommer i tekstiler er vanligvis klesmøll eller pelsmøll, mens møll som forekommer på kjøkken vanligvis er matmøll. Man kan også kjenne igjen de forskjellige mølltypene på skaden de gjør. Klesmøll lager små hull i klærne. Matmøll kjennetegnes av de klissete trådene de etterlater i tørre matvarer som melprodukter, kavring, ris og kjeks.

Klikk for å se flere produkter

Vurder guiden:

4.1/5 - (34 votes)