Menneskelusen » Ultimate Guiden

huvudlus

Menneskelusen et lite, vingeløst insekt som suger blod fra mennesker. Dets vitenskapelige navn, Pediculus humanus, er en betegnelse på to arter* av dyrelus som parasitterer mennesker: hodelus og kroppslus.

Hodelus lever nær hodebunnen til et menneske, hvor den lever av blod. Dermed skjer spredningen gjennom kontakt fra hår til hår.

Merk at menneskelus og hodelus refererer til samme type lus* i denne veiledningen.

Hurtigguide

  • Det er en myte at hodelus har med dårlig hygiene å gjøre
  • Lus smitter fra hode til hode og lever i hodebunnen
  • Lus forårsaker vanligvis kløe, men ikke alltid, så hold et øye med hodebunnen
  • Informer alle rundt deg hvis du oppdager lus i håret
  • Bruk lusekam regelmessig, også etter behandling
  • Behandle med lusemiddel og sørg for å følge instruksjonene
  • Lus sees best på en lys lusekam og et lyst underlag
  • Alle rundt bør gjennomgå behandling samtidig
  • Barn i barnehage/skolealder kan gå på barnehage/skole så lenge behandlingen utføres etter instruksjonene og ikke avbrytes

Fakta om hodelus

Det er en myte om at lus sprer seg på grunn av dårlig hygiene; det stemmer ikke. Alle kan få hodelus, ettersom de spres gjennom direkte hode-til-hode-kontakt. Det er derfor vanlig at hodelus spres blant yngre barn i barnehagen og skolen, da de ofte leker i nærkontakt med hverandre.

Det er viktig å vite at lus som havner på gulvet, på en sofa eller på et teppe fort blir kraftig svekket og ute av stand til å bevege seg. Disse lusene overlever maks ett døgn. Derfor trenger du ikke å vaske alle håndklær, laken, leker og lignende, noe som ellers er en vanlig reaksjon.

Adferd

I motsetning til kroppslus, som fester eggene sine til klær, fester hodelusen eggene sine til hårroten. Dermed kan hårlus forårsake både hudirritasjon og kløe, og noen hevder at de også kan spre sykdommer.

Fordi hodelus ikke kan hoppe eller fly (i motsetning til lopper), beveger de seg ved å klatre langs hårene, som helst bør være minst tre centimeter lange for at lusene skal trives.

Ettersom lus skiller ut spytt som inneholder stoffer som kan forårsake kløe, er det vanlig at hodebunnen klør når man får lus. Noe rødhet kan også forekomme.

Utseende

Selv om hodelusene er ekstremt små, kan de faktisk oppdages med det blotte øye. Det er imidlertid noen triks du kan bruke for å lettere oppdage dem (les mer under overskriften «Hodelus som skadedyr»).

En voksen hodelus er bare rundt 2–3 millimeter i lengden. Den er brun, grå, beige eller svart i fargen hvis den ikke har blod i seg. Når den nettopp har sugd blod, endrer den imidlertid farge og blir i stedet rød.

Levemåte

En hodelus må suge inn blod tre ganger om dagen for å overleve. En lus som havner på gulvet eller i sofaen tørker raskt ut; det tar bare 2–4 timer. Lusene blir da ute av stand til å bevege seg og suge blod.

Lus lever i hodebunnen på menneskehodet og lever av å suge blod. Utenfor hodebunnen overlever de ikke mer enn ca. én dag, og dens reproduksjonsevne opprettholdes i underkant av fire timer. Dette anses å være en av hovedårsakene til at spredningen vanligvis skjer gjennom direkte kontakt.

Spredning

Ettersom hodelusene verken kan hoppe eller fly, kommer de seg frem ved å krype fra ett hår til et annet. Det er vanlig at lus går fra person til person i forbindelse med nærkontakt mellom to eller flere personer som for eksempel står med hodet tett sammen.

Ettersom miljøet i hodebunnen både er fuktig og optimalt temperert, trives lus best der. Derfor er det kun syke eller døende lus som forlater hodebunnen. Det er en viss risiko for «smitte» via kammer, børster eller luer, mens det er uvanlig at lus sprer seg via gjenstander, klær, håndklær og sengetøy.

Reproduksjon

Hodelusenes egg kalles for gnetter. Til å begynne med er de mørke i fargen, men endrer farge til lys gul eller gulhvit etter hvert som de utvikler seg. Formen er oval og lengden er ca. 1 millimeter.

Lus gjennomgår tre nymfestadier før de blir voksne og kjønnsmodne. Lusens overlevelsestid utenfor håret er ca. 24 timer, men dens reproduksjonsevne opphører etter bare fire timer.

Siden lus ikke parer seg ute i det fri, forblir eggene ofte nær hodebunnen. De følger da hårets vekst, hvorpå de kan være veldig vanskelige å oppdage, ettersom de kan være nesten gjennomsiktige og derfor kamufleres godt i hodebunnen.

Forebyggende tiltak

Siden lusen av og til kan spres fra kammer eller børster, bør disse rengjøres regelmessig. Det er også lurt å se etter luseegg i nærheten av hodebunnen. Dette er imidlertid ikke det samme som å ha levende lus i håret, da eggene kanskje allerede er klekket og dermed er tomme.

Hvis du finner tomme egg, trenger du ikke behandle, da eggene forsvinner når håret vokser ut eller når du grer håret.

Behandling

I tilfeller hvor eggene faktisk inneholder fremtidige lus, er det mange midler man kan bruke. Uansett om du bruker medikamenter eller alternative medisiner, er det lurt å velge et produkt som inneholder grapefruktekstrakt, da dette kveler lusene.

Det er viktig at alle som har vært nær den/de som er smittet undersøkes så raskt som mulig. Det er også best at alle familiemedlemmer, barnehagegruppen, skoleklassen eller lignende behandles omtrent samtidig. Derfor bør du informere andre så snart du har oppdaget at du bærer på lus.

Under behandlingen bør hår-til-hår-kontakt unngås. Ideelt sett bør du unngå hår-til-hår-kontakt fram til to behandlinger er utført. Disse gjøres med syv dagers mellomrom. Så lenge behandlingen foregår etter instruksjonene, kan barn i barnehage-/skolealder gå i barnehagen og skolen under behandlingsperioden.

Tips!

Fortsett å gre håret (helst med lusekam) minst 2 ganger i uken i to uker etter siste behandling. Andre mennesker i nærheten av deg bør gjøre det samme for å forhindre at lusene kommer tilbake.

Forsvinner ikke lusene etter behandling?

Det kan være ulike årsaker til at menneskelus overlever en behandling. Dette kan til dels skyldes at bruksanvisningen ikke er fulgt nøye nok, og til dels at det kan ha kommet nye lus. Hvis dette er tilfelle, bør behandlingen gjentas.

Lus som skadedyr

Ettersom det ofte klør i hodebunnen når man har fått lus, er det relativt enkelt å oppdage infeksjonen. Men kløen kommer først etter ca 4–6 uker, og det er også noen som ikke får kløe i det hele tatt. Det betyr at du kan ha lus uten å vite om det. Derfor er det lurt å gre gjennom håret ved hjelp av en lusekam, spesielt på barn i barnehage-/skolealder.

Det er også mulig å behandle på egenhånd, gjerne ved hjelp av et lusemiddel som kan kjøpes via skadedjursbutiken.se

Et tegn på hodelus er om det er et svart «pulver» på puten eller på kragen, noe som etter all sannsynlighet er avføring fra hodelus.

Tips!

Fukt håret og behandle med balsam. Legg et hvitt stykke papir under hodet mens du sakte drar en kam (helst en lusekam) gjennom håret. Sørg for å gre hele veien fra hodebunnen til hårtuppene. Sveip kammen mot det hvite papiret gjentatte ganger for å se om det er lus mellom tennene på kammen.

Klicka för att se fler Produkter

Vurder guiden:

4.1/5 - (35 votes)