Knott » Ultimate Guiden

knott

Knott kan være veldig ubehagelig og irriterende, spesielt i store svermer. Ettersom knotten er så liten, lykkes de også med å ta seg gjennom myggnetting og beskyttelser mot andre insekter. Her kan du lese mer om knott, hvilke skader de gjør og tips til hvordan man bekjemper dem.

Hurtigguide: Knott

  • Knott suger blod ved å bite mennesker og dyr
  • Knottbitt pleier å vise seg i form av små, røde prikker på huden
  • Bittet forsvinner innen ett par dager, spesielt om hevelsen får en sjanse til å avta
  • Knottbitt kan svi, klø og bli hovent
  • Kløen lindres lettest ved hjelp av kjølegel eller en hydrokortisonsalve
  • Larvene lever nært vanndrag og innsjøer. Knott kommer ofte i svermer, og ved mange nok bitt, kan de ta livet av en ku. 
  • Knott kan spre sjeldne sykdommer som harepest eller bærplukkersyke.

Kort om knott

Knott, som heter Simuliidae på latin, er en fjern slektning av myggen. De utvikler seg fra larver i rennende vann, for eksempel i elver og bekker.

Det finnes ca. 50 ulike typer knott i Norge, og den mest plagsomme varianten heter sviknott. Sviknott er ubehagelige for både mennesker og dyr. Spesielt hester kan få store problemer med eksem fra sviknottenes bitt.

Knott assosieres ofte med Nord-Norge, men de finnes over hele landet. Knotten liker kjølige og fuktige klimaer, og befinner seg hovedsakelig ved myrområder.

Slik unngår du knott

Knott kan være svært irriterende på sommerhalvåret. Du beskytter deg mot knott på samme måte som mot mygg. Du kan prøve følgende metoder:

Bruk myggmiddel. Det vist seg å være effektivt mot knott også.

Bruk lyse og heldekkende klær. Knotten liker ikke kontraster og lyse farger. Derfor bør du velge lysere klær. De skal helst ikke være for tettsittende heller.

Bruk myggnetting på dører og vinduer. Dessverre er det en risiko for at noen knott kommer seg gjennom nettingen, så sørg for å velge en så tett netting som mulig.

Bruk en myggfelle.

Sett opp beskyttelsessoner. Det finnes bærbare beskyttelsessoner som du kan bruke både innendørs og utendørs.

Slik kjenner du igjen knott

Knott minner om en blanding mellom mygg og flue, men er betydelig mindre enn begge. Noen ganger beskrives knott som en veldig liten mygg, omtrent 2–6 millimeter, med korte antenner og en liten bakkropp. Kroppen er litt buet og ser mer sammentrykt ut enn myggen.

Utseende til knotten ser mer ut som en flue på grunn av de brede vingene. Hannene er svarte og hunnene er gråsvarte. Knotten har, i motsetning til myggen, ingen snabel. De kan med andre ord ikke stikke – men de biter.

Skader forårsaket av knott

Knott er ubehagelige og kan, akkurat som myggen, forårsake bitt som hovner opp og klør. I verste fall kan bittet føre til infeksjoner og spredning av sykdommer, men det er ikke vanlig.

For mennesker er knotten hovedsakelig irriterende, men for dyr kan de være en skikkelig plage. Store dyr som hester kan i sjeldne tilfeller dø som følge av knottbitt. Det er sviknotten som er ekstra plagsom for dyrene. De kan ikke beskytte seg mot knotten, noe som gjør at de risikerer å få mange bitt. Dette kan føre til blodtap.

5 tips for å unngå knott

Har du fått nok av knotten? Da er det på tide å teste ut noen av våre fem tips til hvordan man unngår knott.

1. Klesvalg

Klesvalg er viktig for å beskytte kroppen mot knott. Velg lyse, heldekkende klær ettersom knott og mygg foretrekker mørke farger. Klærne bør ikke være for tynne eller sitte for stramt. Da kan knotten bite gjennom plagget.

2. Grilling

Grillen er en effektiv beskyttelse mot mygg og knott. De liker verken røyken eller lukten og holder seg derfor unna.

3. Lukter

Knotten liker ikke sterke lukter, og derfor kan det være en god idé å smøre seg inn i noe som lukter sterkt, for eksempel et myggmiddel, parfyme, kroppskrem eller krydder. Hvitløk, rosmarin og lavendel anses å være noen av de mest effektive luktene mot knott og mygg. Blomster og duftlys kan også bidra til å hode knotten borte. 

4. Tid og sted

Knotten er mest aktiv ved skumringen og daggry. Derfor kan det være en god ide å holde seg innendørs på denne tiden. Du bør også unngå steder som knotten liker, altså skyggete og fuktige områder.

5. Drikke

Alkohol tiltrekker seg mygg og knott. Derfor bør du unngå å drikke alkohol om du vil slippe unødvendig knott. Alkohol øker nemlig blodsirkulasjonen, og får kroppen til å skille ut mer karbondioksid som knotten liker. Man tror at spesielt øllukten virker tiltrekkende for knotten. Med andre ord blir risikoen for å bli bitt større om du drikker alkohol. Det kan være lurt å vurdere ekstra beskyttelse hvis du planlegger å ha et selskap utendørs i løpet av sommerhalvåret.

FAQ – vanlige spørsmål

Hvordan blir man kvitt knotten?

Å bli kvitt knott helt kan være vanskelig ettersom knott, i motsetning til mygg, lever i fuktige områder, og helst ved rennende vann. Det betyr at det under tørre perioder kan bli færre mygg, men at knotten ikke vil forsvinne. Det finnes imidlertid flere myggmidler, duftmidler og oljer som forvirrer eller skremmer bort knotten. Det kan være spesifikke duftlys eller myggbeskyttere i form av lykter som passer til uteområdet eller på balkongen. For å forebygge knott, er det absolutt beste å dekke til huden så mye som mulig. De delene som ikke kan dekkes til, bør smøres inn eller sprayes med insektsmiddel. Dette vil også beskytte mot mygg (noen beskytter også mot flått).

Hva skal man gjøre hvis knottbittet ikke går bort?

Hvis du har gjort alt riktig, altså ikke klødd på det, brukt kjølende gel og smurt med hydrokortisonsalve, og det fortsatt klør, bør du kontakte helsetjenesten for å få råd. I noen tilfeller kan knottbitt bli infiserte – særlig hvis du har klødd slik at huden har fått sår. Da kan det hende du trenger en viss type krem eller salve for å bli kvitt bittet.

Når er knotten mest aktiv?

Siden eggene klekkes om våren, er det om våren og utover sommeren knotten er mest aktiv. Hovedsakelig på morgenen og om kvelden (noe som også gjelder mygg). Knotten liker seg aller best når det er fuktig og vindstille, som etter en stor regnskur. Hvis det blåser for mye, klarer ikke knotten å fly.

Hvordan beskytter jeg hestene mine mot knott?

Knott er dessverre hestenes plageånd, men det finnes en del forebyggende tiltak som er svært effektive. Blant annet kan man ta inn hestene om natten, spesielt hvis det er høy luftfuktighet og vindstille, eller hvis det har regnet mye i en periode. Et annet tiltak kan være å bruke dekken og maske når hestene går ute. Det er også viktig at hager og andre områder rundt hestene er velstelt, ettersom knott trives godt i våte og fuktige områder. Det er også i vann at larvene klekkes og utvikles. Det finnes dessuten ulike midler og salver som man kan smøre hestene med dersom de blir bitt av knott – akkurat som for mennesker. Det anbefales for eksempel å bruke en antiseptisk gele som stanser kløen og en antibakteriell sjampo for å unngå infeksjoner.

Klikk for å se flere produkter

Vurder guiden:

4.2/5 - (25 votes)