Klesmøll » Ultimate Guiden

kladesmal

Har du oppdaget små hull i klærne dine? Da er de kanskje angrepet av klesmøll eller pelsmøll. Ofte kommer disse skadedyrene inn i hjemmene våre om våren, og de kan rekke å gjøre stor skade før man oppdager dem.

Pels- og klesmøll trives i klesskap og mørke oppbevaringsrom, hvor de legger eggene sine i sprekker og hulrom. Ut av eggene kommer det etter hvert larver som spiser naturfibre, og disse kan fort lage store hull i klær og tekstiler.

Hurtigguide: Hvordan bli kvitt klesmøll

  • Gjør rent: Finn kilden til møllen. Gjør ordentlig rent for å få bort alle egg, larver og pupper. Tekstiler bør vaskes på høy temperatur eller fryses for å drepe overlevende larver. Bruk insekstspray i kriker og kroker og på lister der larvene kan gjemme seg. Møllspiste matvarer må kastes.
  • Fang: Sett ut møllfeller som fanger gjenværende møll. Fellene kan også brukes for å forebygge nye angrep.
  • Rødseder: Bruk rødsedertre i klesskap og skuffer.

Før var møll et svært stort problem, og selv om møll fortsatt er et av de vanligste skadedyrene i hjemmene våre, er problemene med møll blitt betydelig redusert. Dette er hovedsakelig på grunn av vår økte bruk av klær i syntetiske fibre og tekstilimpregnering, samt at vi i dag har et tørrere inneklima.

Men hvordan vet man hvilken type møll man har, og hvordan forebygger eller bekjemper man disse skadedyrene før de ødelegger store deler av garderoben vår? Vi vil gå gjennom hvordan du på best mulig måte kan unngå å ende opp med møllspiste klær og tekstiler, og hva du skal gjøre hvis skaden allerede har skjedd.

Fakta om klesmøll og pelsmøll

I Norge finnes det en rekke arter av møll, men det er nettopp klesmøll og pelsmøll som ofte kan utgjøre et problem i hjemmet. Både klesmøll og pelsmøll er sommerfuglarter som lever av forskjellige typer tekstiler og naturlige materialer når de er larver. Lengden på møllen, eller sommerfuglen, er 12–14 mm, og fargen er gul eller grå. Klesmøllen har lyse bakvinger og okergule forvinger, mens pelsmøllen har gråaktige vinger med to små mørke punkter. Ellers har de et nesten identisk utseende.

Hunnen kan legge opptil 100 egg på én gang. Disse klekkes etter noen dager. Hvor lang tid utviklingen fra egg til sommerfugl tar, kan variere fra én måned til ett år avhengig av temperatur. Den beste temperaturen for møllen å forplante seg i er 25 grader. Når eggene klekkes, forsyner larven seg på tekstiler og forskjellige naturmaterialer med en gang.

I tillegg til tekstiler spiser også larven matrester eller døde insekter.

Pelsmøllens og klesmøllens levesett ligner hverandre, men pelsmøllen må ha en høyere luftfuktighet, og har derfor blitt enda mer sjelden som skadedyr de siste årene, ettersom inneklimaet har blitt tørrere.

Klesmøllen lever i et rør som den spinner fast mot underlaget, mens pelsmøllen bygger et lite rørformet skjul som den kryper rundt med og gjemmer seg i når den føler seg truet, og som også hindrer den i å tørke ut.

Klesmøll, pelsmøll eller pelsbille?

Klesmøll og pelsmøll er svært like utseendemessig og kan derfor lett forveksles. Det som skiller dem er fargen på vingene: Pelsmøllens vinger er gråaktige, mens klesmøllen har gule vinger.

De ulike møllene lever imidlertid av ulike materialer. Klesmøll angriper forskjellige typer tekstiler og naturlige materialer, mens pelsmøllen kun angriper pels og naturlig hår.

Pelsbillen er ikke en møll, men kan lett forveksles med en siden den også gjør skade på klær og tekstiler. Pelsbillen er, som navnet tilsier, en bille. Den er rundt 5 mm lang, og fargen er svart eller brun med to lyse prikker på ryggen. Larven er ca. like stor som klesmøllens og pelsmøllens larve, rundt 10 mm lang. Pelsbillen angriper, i likhet med klesmøllen, forskjellige typer tekstiler og naturmaterialer.

Formen på hullene kan avsløre om det dreier seg om klesmøll eller pelsbille. Klesmøllarven biter av mange fibre i stoffet, noe som skaper hull med lo rundt. Er det derimot en mer tydelig kant, er det sannsynligvis en pelsbillelarve som har vært på ferde.

Både klesmøll, pelsmøll og pelsbiller kan imidlertid forebygges og bekjempes på samme måte.

Forebygg klesmøll

Med tanke på at hver hunn legger hundrevis av egg om gangen, kan møllen være vanskelig å bli kvitt hvis den først har rukket å etablere seg. Det er derfor alltid best å forebygge og gjøre hjemmet maksimalt ugjestmildt for møllen.

Hold alltid klesskap, skuffer og andre oppbevaringssteder hvor du har tekstiler rene. Ikke bare støvsug – du må også vaske med en fuktig klut.

Klesmøllens favoritt er ullfibre. Hvis du for eksempel har en tykk yndlingsgenser eller et ullteppe, bør du sørge for at den oppbevares i en tett lukket plastpose eller plastboks. Det gjør det mye vanskeligere for møllen å angripe ullen.

Bruk gjerne insektspray når du har ryddet ut av klesskapet for å forebygge.

Ikke legg skitne plagg i klesskapet. Da hjelper du møllen ved å mate den.

Ikke la noe ligge for lenge i skapet. Ta ut tingene av og til, sjekk at alt ser ok ut, rist plaggene og luft dem. Dette er enklest å gjøre samtidig som du likevel gjør rent i klesskapet.

Bli kvitt klesmøll

Klesmøll i klesskapet er noe mange har opplevd før, og som de naturligvis helst vil slippe igjen. Her er våre tips for hvordan du kan bli kvitt møllen hjemme:

Gjør rent: Hvis du oppdager hull i klærne dine og skjønner at det har kommet møll i klesskapet, er det bare å få ut alt og gjøre rent. Begynn med en ordentlig storrengjøring. Nå gjelder det å finne kilden til møllen. Støvsug, vask gulvet og vask alle klær i klesskapet. Vær nøye med sprekker og lister hvor larvene kan gjemme seg. Hvis du vil være ekstra forsiktig eller har store problemer med møll, bør du ikke bare kaste støvsugerposen i søpla, men første legge den i fryseren slik at du er helt sikker på at det ikke er igjen noen levende kryp som kan spre seg før man rekker å gå ut med søpla. Ikke under noen omstendighet skal posen være igjen i støvsugeren. Da vil du raskt få krypene tilbake i hjemmet ditt!

Fang: Sett ut møllfeller som fanger møllene fortløpende. Disse kan også brukes forebyggende.

Bekjemp: Bruk møllmiddel som rødsederolje eller insektspray når du gjør rent på steder som klesskap og kjøkkenskap.

Motvirk: Legg ut rødseder i form av ringer rundt kleshengerne, duftblokker og møllkuler for å få bort møllen.

Spørsmål og svar

Hvordan kommer klesmøllen seg inn i hjemmet?

Det vanligste er at møll (både klesmøll og matmøll) kommer inn i hjemmet gjennom et åpent vindu. Insektsnetting er en effektiv måte å holde møll og andre insekter ute på. Møllen kan også komme inn i boligen via ventilasjonskanaler. Kontroller og vask alltid klær som kjøpes brukt.

Hvilken temperatur må klærne vaskes på ved et angrep?

Ved angrep, eller ved mistanke om angrep, bør klærne vaskes på 60 grader. Siden det primært er varmen som er viktig, kan klærne like godt legges i en badstue eller ovn for å få denne temperaturen. La klærne ha den temperaturen i minst 30 minutter.

Kan saneringen bekostes av boligforsikringen?

Det er vanlig at det inngår en viss skadedyrsbekjempelse i boligforsikringer. Det er imidlertid svært sjelden at man trenger sanering ved klesmøll, siden bekjempelse med ulike midler, feller og rengjøring pleier å være nok.

Tar møllfeller kun hannene?

Ja, møllfeller lokker kun til seg hannene, som setter seg fast i limfellen. Resultatet blir at bestanden reduseres, og at reproduksjon blir umulig.

Er det møllene eller larvene som ødelegger klærne?

Det er møllarver som angriper klær og andre tekstiler. De fullvoksne møllsommerfuglene gjør ingen direkte skade.

Klikk for å se flere produkter

Vurder guiden:

4/5 - (23 votes)