
Kiselgur er en type porøst mineral som har kommet opp etter millioner av år på verdens sjø- og havbunner. Dens egenskaper er absorberende, kjemisk stabiliserende og filtrerende, noe som gjør at kiselgur blant annet brukes for å bekjempe skadedyr og å stabilisere i diverse produkter.
Hurtigguide: Kiselgur
- Kiselgur er en jordart som dannes av skall, dvs. fossilt steinmel, fra alger
- Kiselalger finnes i både fersk- og saltvann
- I omgivelser der mennesker og husdyr lever, brukes ferskvannsvarianten
- Kiselgur kan påføres både innendørs og utendørs
- Ved bruk av kiselgur utendørs: Ta hensyn til dens absorberende egenskaper, dvs. unngå å påføre i forbindelse med regnvær
- Ved bruk av kiselgur innendørs: Vær forsiktig med å puste inn eventuelt støv fra pulveret
- Etter kontakt med øyne og hender bør skylle/vaske nøye
Vi anbefaler
Fakta om kiselgur
Kiselgur kan best beskrives som et porøst mineral med viktige funksjoner og egenskaper som egner seg for en rekke forskjellige produkter og bruksområder.
Takket være dens absorberende egenskaper bruker man gjerne kiselgur i forbindelse med dyrehold, først og fremst for å tørke opp søl i kattekasser, arenaer, staller og hager, men også for å absorbere forskjellige typer utsølte væsker. Kiselgur kan også brukes for å forebygge forekomsten og spredningen av diverse skadeinsekter, ettersom man pleier å snakke om kiselgur som et insekticid[1].
Kiselgur skiller ut et pulver som absorberer insektenes mer eller mindre fete overflatelag, som igjen fører til uttørking. Takket være dette pulveret er kiselgur også effektivt å bruke i hager, grønnsaksavlinger og drivhus hvor både snegler og bladlus liker seg.
Hvem var det som oppdaget kiselgur?
Allerede siden midten av 1800-tallet har kiselgur blitt brukt til en rekke forskjellige formål. Det brede bruksområdet er mulig på grunn av dens slipende, stabiliserende og absorberende egenskaper som kommer til nytte i blant annet tannkrem, hudpleieprodukter og kattesand med mer.
Det var de stabiliserende egenskapene som gjorde at Alfred Nobel brukte kiselgur som bindemiddel for nitroglyserinet han brukte i sin første dynamitt. Det var i 1866 at Nobel altså ikke «bare» fant opp dynamitten, men også banet vei for tryggere håndtering av rent nitroglyserin. Året etter ble blandingen patentert som nettopp dynamitt.
Hvordan og hvor utvinnes kiselgur?
Kiselalger forekommer i både salt- og ferskvann og forekommer generelt sett som lagringer i store steinbrudd; steinbrudd som tidligere utgjorde sjø- og havbunner rundt omkring i verden. Slike steinbrudd finnes blant annet i Danmark, Frankrike, Nord-Amerika, Tsjekkia og Tyskland hvor man altså utvinner kiselgur direkte fra naturen.
Det faktum at kiselgur er et naturmateriale, innebærer likevel ikke at det automatisk er bra for miljøet. I kiselgur forekommer for eksempel ekstrakt av krysantemumblomsten; en vanlig ingrediens i insektssprayer mot veps og andre skadedyr (kiselgur i seg selv er ikke helsefarlig).
Den første kjente oppdagelsen av kiselgur ble gjort i Tyskland i siste del av 1800-tallet. Deretter pågikk regelmessig utvinning av kiselgur i samme område helt frem til starten av 1900-tallet, nærmere bestemt frem til den første verdenskrigen brøt ut.
Hva brukes kiselgur til?
Den kiselguren som brukes i nærheten av mennesker og dyr, kommer fra ferskvannsomgivelser. Rent sikkerhetsmessig kan den likestilles med sand, selv om en viss mengde støv kan forekomme i forbindelse med håndtering. Derfor er det viktig å beskytte, vaske og skylle både hender og øyne hvis du skulle komme i direkte kontakt med kiselstøv.
Et vanlig bruksområde for kiselgur er svømmebassenger, hvor det brukes til filtersystemet. Også innen kjemi bruker man gjerne de hullete og mikroskopiske små partiklene som finnes i kiselgur. Disse hjelper nemlig til med å filtrere mindre partikler som ellers i prinsippet hadde vært umulige å filtrere.
Ettersom kiselgur renser fordøyelsen, styrker benbygningen og forbedrer hårveksten, kan det brukes som kosttilskudd, noe som gjelder for både mennesker og husdyr.
Selv ved filtrering av det som skal bli drikkevannet vårt, er kiselgur et viktig hjelpemiddel. Det samme gjelder ved filtrering av øl, vin, sukker, sirup og honning som, takket være kiselgur, kan filtreres uten å endre farge eller smak, og uten at viktige næringsstoffer går tapt.
I tillegg til bruksområdene vi allerede har nevnt, forekommer også kiselgur ofte innenfor jordbruk og i forbindelse med dyrehold. Egenskapene til kiselgur gjør blant annet at hager, enger, stall og fôr kan holdes fri for fuktighet, lukt og klumper. Det kan dessuten brukes som kosttilskudd for å styrke benbygningen og rense fordøyelsen.
Flere bruksområder
- Kattesand (motvirker klumper og ubehagelig lukt)
- Såpe, tannkrem og ansiktspeeling (slipende egenskaper)
- Papir og keramikk (fuktighetsabsorberende og slipende)
- Krydder (motvirker fuktighet og mugg)
Fordeler og ulemper med kiselgur
Sammenlignet med andre bekjempelsesmidler, har insekter ingen mulighet til å utvikle resistens mot kiselgur, helt i samsvar med prinsippet for medisintekniske produkter mot hodelus. Derfor har kiselgur blitt et viktig hjelpemiddel i kampen mot veggedyr som har utviklet resistens mot andre typer bekjempelsesmidler. Dermed kan bruk av kiselgur ses på som en fordel i denne sammenhengen.
Noe som kan regnes som en ulempe, er at kiselgur som brukes til filtrering (såkalt kalsinert kiseldur), kan ha en skadelig påvirkning på små barn og husdyr. Den kan dessuten irritere både øyne og luftveier og forårsake tørr og irritert hud.
Ettersom kiselgur kan forårsake øye- og hudirritasjon, anbefaler vi at du øyeblikkelig skyller hender og ansikt ved eventuell direkte kontakt.
[1] Et insekticid er en giftig substans som kan brukes for å eliminere forskjellige skadedyr.
Kiselgur mot skadedyr
Å bruke kiselgur for å forebygge forekomsten av/bekjempe eksisterende skadedyr blir mer og mer vanlig, mye takket være de unike egenskapene, men kanskje først og fremst fordi det er et giftfritt middel som finnes naturlig i naturen.
Det finnes også forskning på kiselgurens egenskaper som tydelig viser at kiselgur mangler giftige egenskaper. Man har også kunnet avskrive negativ påvirkning på miljøet, noe som innebærer at kiselgur er et av få miljøvennlige insektsmidler.
Det er først og fremst mindre, krypende insekter som påvirkes av kiselgur, da de har lettere for å sette seg fast i pulveret enn hva store insekter har. Når skadedyrene først har kommet i kontakt med det tørre, porøse kiselpulveret, blir de raskt uttørket og dør.
Tenk på dette ved bruk
For at kiselgur skal fungere effektivt mot uønskede skadedyr, må insektene komme i direkte kontakt med kiselpulveret. Middelet kan brukes mot alt fra pelsbiller, melbiller og sølvkre til møll, kakerlakker og veggedyr uten at hverken miljø, husdyr eller mennesker utsettes for miljøfarlige gifter.
Ved bruk innendørs
Det går bra å oppholde seg i boligen/lokalet mens behandlingen pågår. Det viktigste er å skylle bort eventuelt støv fra eksponert hud for å unngå eventuell irritasjon og tørrhet.
Unngå å feie bort overflødig eller gammel kiselgur da det lett støver. Det beste er å bruke en våt klut, gulvmopp eller støvsuger for å fange opp støvet.
Eksempler på skadedyr som trives innendørs
Vurder guiden: