Rotteskremmer

En rotteskremmer avgir ultralyd og elektromagnetiske pulseringer som skremmer bort smågnagere som rotter og mus. Her hjelper vi deg med å velge riktig rotteskremmer – og viser hvordan best effekt oppnås. Hos oss får du alltid rask levering med Postnord Varebrev, samt enkel og sikker betaling med Klarna.

Viser alle 4 resultater

-17%
Opprinnelig pris var: 349 kr.Nåværende pris er: 289 kr.
-20%
Opprinnelig pris var: 499 kr.Nåværende pris er: 399 kr.
-7%
Opprinnelig pris var: 699 kr.Nåværende pris er: 649 kr.

Hurtigguide: Velg riktig rotteskremmer

Alle rotteskremmere fungerer på samme måte. Det er imidlertid forskjell på hvor stort område de kan være effektive på.

Velg størrelse ut ifra område

En klar forskjell mellom de ulike rotteskremmerne er hvor stort område de kan dekke. Dette oppgis av og til i navnet på skremmeren, og av og til i produktbeskrivelsen. Mindre modeller kan håndtere ca. 40 kvm, mens de større kan dekke minst dobbelt så stor plass.

Husk at ultralyden ikke går gjennom vegger og tykkere materialer. Det er derfor lurt å sette en rotteskremmer i hvert rom, slik at du unngår at rottene bare gjemmer seg i rom uten en skremmer.

Fugledukke – en måte å skremme smågnagere på

Rotteskremmere forbindes først og fremst med modeller som sender ut en ultralyd som skremmer rottene. Men innenfor denne kategorien bør også fugledukker nevnes. De kan for eksempel se ut som en ugle, noe som skremmer bort både småfugler og gnagere. Husk at dukken må flyttes jevnlig, slik at dyrene ikke blir vant til den.

Hvordan fungerer en rotteskremmer?

Rotteskremmeren settes inn i en stikkontakt, og sender deretter ut ultralyd og elektromagnetisk pulsering. Dette er lyder som folk ikke oppfatter, men som smågnagere opplever som ubehagelige. Dermed vil de oppsøke andre gjemmesteder.

Problemer som skremmeren løser

Smittefare: Rotter kan bære med seg salmonella, bendelorm og en rekke ulike sykdommer. Det er dermed høy risiko for smitte. Smitten kan blant annet spres via avføringen deres.

Ubehag: Rotter er et av de mest ubehagelige skadedyrene å få inn i hjemmet. De kan være relativt store, og du bør bekjempe dem så snart du ser dem.

Gnage i stykker materiale: Rottene har skarpe tenner, og kan gnage på alt fra klær og pappkasser til ledninger og isolasjon. I verste fall kan ledninger tygges i stykker, noe som kan resultere i kortslutning og brann.

Skrape- og potelyder: Det er spesielt om natten at rottene er aktive. Det er da du kan høre dem tasse rundt på loft, eller klatre i rør eller vegger.

Kan man bruke rottegift?

Privatpersoner kan ikke bruke rottegift, ettersom dette krever spesialopplæring og tillatelse. Du trenger et godkjent skadedyrsertifikat fra FHI (Folkehelseinstituttet). I tilfelle rotteproblemene ikke forsvinner ved hjelp av rottefeller og rotteskremmere, bør man kontakte et firma som spesialiserer seg på skadedyr (f.eks. Anticimex).

Bruk av rottegift innebærer flere risikoer. For det første, kan andre dyr spise den forgiftede rotta og dermed få i seg giften. For det andre kan rotta dø og råtne på steder som får en sterk, illeluktende lukt til å spre seg.

Start med rottefeller og rotteskremmere. Hvis det ikke hjelper, kan du ta kontakt med et firma som bekjemper skadedyr.

Bekjemp rotter effektivt

For å bekjempe rotter effektivt, kreves både forebyggende tiltak og riktig plassering av rotteskremmerne. Det er dessuten en fordel å kombinere dette med rottefeller.

Forebyggende tiltak

Tett sprekker og hull: Tett sprekker og hull med fugemasse for å redusere risikoen for at rotter kommer seg inn. Tette metallrister kan monteres på ventilasjonshull.

Sjekk gulvavløp og rørskjøter: Sjekk at alle gulvsluk fungerer og er fylt med vann. Se også etter rørskjøter på vaskerom, kjøkken og bad.  Fjern ubrukte rør.

Boder, loft og kjellere: Det er vanlig å ha flytteesker og andre pappesker stående på loft og i kjellere. Legg i så fall disse på hyller, slik at de ikke er like lett tilgjengelige for rottene. Det beste er å legge klær og andre materialer i plastbokser som kan lukkes. Når rommet er ryddig, kan man også bruke en rotteskremmer.

Unngå innbydende steder ved fasaden: Ikke ha store klatreplanter, vedhauger eller rot ved fasaden. Dette inviterer rottene til å bli, noe som øker risikoen for at de så søker seg lenger inn i hjemmet.

Unngå å mate dem: Oppbevar maten i bokser eller krukker som kan forsegles, og sørg for at døren til matboden holdes lukket. Hvis du vil mate fugler, skal du ha fuglebrettet langt unna hjemmet. Rotter er altetende og kan tiltrekkes av mat som er tiltenkt andre dyr.

Ta kontakt med utleier/kommune: Hvis du er leietaker, bør du alltid kontakte utleier dersom du ser rotter. Det er utleiers ansvar å bekjempe rottene og iverksette forebyggende tiltak. Hvis du bor i et borettslag, bør du kontakte styret slik at de blir oppmerksomme på problemet. I enkelte tilfeller kan de ha gratis bekjempingsprodukter til medlemmene sine, eller forsikring som gjør at et firma kan komme ut og bekjempe skadedyrene. Hvis du bor i en enebolig, er det ditt eget ansvar å bekjempe rottene. Hvis problemet er knyttet til vann- eller avløpssystemet, kan kommunen kontaktes, ettersom det er de som har ansvaret for rørene fram til der de kobles på systemet.

Best effekt med rotteskremmeren

Ett rom – én rotteskremmer: Siden ultralyden ikke kan passere gjennom vegger, møbler og andre tykkere materialer, vil skremmeren kun være effektiv i rommet der den er plassert. For at rottene ikke bare skal velge et annet rom, må det være en rotteskremmer i hvert rom.

Ha et åpent område foran skremmeren: Plasser rotteskremmeren slik at møbler ikke kommer i veien for dem. Hvis dette skjer, vil effekten bli sterkt redusert.

Suppler med rottefelle: I noen tilfeller oppnår man de beste resultatene hvis rotteskremmeren kombineres med rottefeller. (Se neste overskrift)

Rotteskremmere – og tilleggsprodukter

  • Rotteskremmere og rottefeller er tillegsprodukter som kan brukes ved ulike anledninger og på ulike steder. Bruk gjerne begge produktene for best mulig resultat i kampen mot rottene.
  • Rotteskremmeren sender ut ultralyd som skremmer bort rottene innenfor et begrenset område. Dette handler først og fremst om å skremme dem bort fra bestemte rom og andre åpne flater.
  • Rottefeller kan settes ut i mindre rom, ved sprekker der rottene kommer inn og i små kriker og kroker. Dette for å aktivt bekjempe rottene på et spesifikt sted.
  • Fungerar råttskrämma?

Fungerer rotteskremmere?

Gir elektroniske rotteskremmere noen effekt?

Nei, ikke ifølge Hus&Bolig, som mener at disse «ikke har noen effekt».

Ja, ifølge Miljöcenter, som har utført vitenskapelige tester som viser at rottene blir tydelig påvirket av ultralyden. At det kan være så store forskjeller, kan skyldes hvordan testene ble utført. Vi har basert oss på informasjonen som forhandlere gir om produktene sine. Produkter som er helt ineffektive, ville fort fått et dårlig rykte og forsvinne fra markedet. Men rotteskremmere har eksistert relativt lenge, noe som kan tyde på gode resultater.

Ofte stilte spørsmål om rotteskremmere

Blir mennesker eller dyr påvirket av ultralyden fra rotteskremmeren?

Mennesker kan verken høre eller bli påvirket av ultralyd. Det samme gjelder de fleste kjæledyr. Lyden kan imidlertid være ubehagelig for andre smågnagere. Hvis du for eksempel har hamster eller marsvin, bør du ikke bruke en rotteskremmer. I dette tilfellet bør bekjempingen av rottene først og fremst gjøres med rottefeller.

Kan ultralyden påvirke elektronisk utstyr?

Nei, det påvirker ikke elektronisk utstyr.

Hvordan kan jeg se at den fungerer?

Rotteskremmeren virker helt uten gift, og er uten lukt eller lyd (som mennesker kan oppdage). Av denne grunnen har de fleste feller en indikatorlampe som lyser når fellen er aktivert. Dermed ser du at den fungerer.

Er det best å bruke rotteskremmer eller rottefelle?

Det ene produktet er best ved noen tilfeller – og det andre ved andre tilfeller. De beste resultatene oppnås når de to typene kombineres.

Rotteskremmerne kan skremme rotter bort fra mer åpne flater, mens rottefellene kan brukes i mindre rom og som et supplement. Er rotteskremmere det samme som rotteforstyrrere?

Ja, det er bare forskjellige navn.

Kan jeg bruke rottegift?

Rottegift kan kun brukes av de som er autorisert til det. Det kan kreve autorisering for bruk av plantevernmiddel. Privatpersoner har derfor ikke lov til å bruke rottegift uten riktig utdanning. Rottegift kan også spres fra rotter til andre dyr eller føre til problemer med illeluktende, døde rotter. Bruk rottefeller og rotteskremmere for en effektiv bekjemping.

Betyg på artikeln: