Rådyrskremmer

Med en rådyrskremmer holder du rådyrene unna hagen din. Velg mellom en elektronisk skremmer som skremmer rådyrene med plutselige lyder – eller en ulvesilhuett i reflekterende materiale. I tillegg til ulike skremmere finnes det også beskyttelser som reduserer hvor store skader rådyrene kan forårsake. 

Les mer under produktene om ulike rådyrskremmere og hvilke muligheter som finnes for å få bort rådyrene fra hagen.

Viser alle 2 resultater

-7%

Hurtigguide: Rådyrskremmer

Slik fungerer det – rådyrskremmer med lyd

Batteridrevne viltskremmere har bevegelsessensorer, og avgir en høyfrekvent lyd når rådyr – eller andre dyr – kommer for nært. Flere av disse kan også brukes til å skremme bort hunder eller katter – avhengig av hvilken frekvens de er stilt inn på. 

Trykk stolpen som skremmeren sitter på godt ned i bakken der rådyret vanligvis befinner seg. Dette for at skremmeren skal komme i samme høyde som rådyrets hode. 

Velg frekvensen på skremmeren avhengig av hvilke dyr som skal skremmes bort. Når rådyret nærmer seg skremmeren, vil den aktiveres, og lyden vil skremme bort rådyret. Lyden kan også oppfattes av mennesker, noe som betyr at skremmeren ikke bør brukes for nærme naboens tomter.

Slik fungerer det – rådyrskremmer med ulvesilhuett

Med en ulvesilhuett i reflekterende materiale kan du skremme bort rådyr uten å bruke lyd. 

Heng opp silhuettene i trær, busker eller på en stang slik at de er lett synlige. Du oppnår best effekt hvis det skapes et overraskelsesmoment, dvs. at rådyrene ikke kan se den hele tiden og dermed bli vant til den. Den kan for eksempel festes på baksiden av en bredere stolpe, slik at den kun er synlig fra én retning. 

Flytt på silhuetten med jevne mellomrom slik at rådyret ikke kjenner den igjen og dermed skjønner at den ikke er farlig. Sjekk silhuettene grundig en gang i året, og skift dem ut hvis de ikke lenger reflekterer lyset effektivt. 

Suppler med …

Som et supplement til rådyrskremmeren kan følgende produkter brukes:

Gnagerbeskyttelse for trær og planter

En av de vanligste årsakene til at man ikke ønsker rådyr i hagen, er at de spiser på trær og planter. Ulike gnagerbeskyttelser kan brukes for å beskytte plantene og trærne. For eksempel finnes det beskyttelser som monteres rundt stammen på treet, og som dermed beskytter mot både rådyr og flere gnagere. 

Beskyttelsesnetting 

Med hønsenetting og ulike typer gitter kan du beskytte enkeltstående busker og planter. Dette gjelder hovedsakelig om våren. Da setter rådyrene spesielt stor pris på de friske skuddene. 

Produkter med sauefett

Væsker som lages av sauefett og vann kan brukes til å beskytte hagen mot blant annet rådyr og hjort. Disse produktene er laget av naturlige produkter og er ikke giftige for dyr eller mennesker. 

Middelet kan blandes med vann, og helles deretter i blomsterbed og på steder i hagen hvor rådyrene ofte befinner seg. Et eksempel er Trico Garden, som blir vannbestanding så snart det har tørket etter påføring. Dette vil skape langsiktig beskyttelse. Rådyr, som er svært følsomme for lukter, vil unngå disse stedene. 

Strømgjerde

Den absolutt mest effektive måten å holde rådyr unna på, er ved å montere et strømgjerde. Det må i så fall være minst 170 cm høyt, slik at rådyret ikke kan hoppe over det.

Vanlige spørsmål om rådyrskremmere.

Er det mulig å koble til strøm slik at man ikke trenger å bruke batterier?

Ja, på flere modeller kan det kobles til strøm. Men det kan da være nødvendig å kjøpe en separat transformator som tilbehør.

Tåler rådyrskremmerne sterkt sollys og regn?

Elektroniske rådyrskremmere tåler regn og snø, men bør aldri senkes i vann. I bruksanvisningen til for eksempel Silverline sin modell, opplyses det om at skremmeren ikke skal utsettes for sterkt direkte sollys.

Hvordan påvirkes kjæledyr av elektroniske skremmere?

Avhengig av frekvensen, kan forskjellige kjæledyr også bli påvirket av lyden som skremmeren lager. Hvis du har hunder eller katter i nærheten, kan du bruke andre metoder for å holde rådyrene borte fra hagen.

Hvordan reagerer rådyr på elektroniske skremmere?

Når rådyrskremmeren aktiveres, avgis en plutselig og intens lyd. Rådyret pleier da å rykke til, noe som viser at skremmeren fungerer. Det kan imidlertid ta opptil to uker før rådyret endrer atferd.