Husmus » Ultimate Guiden

musbekampning

Husmusa er en gnager som tilhører musefamilien i gnagerordenen. Husmus har høy forplantningsevne og finnes også som tamme kjæledyr. Dens vitenskapelige navn, «Mus musculus», kan virke noe villedende, ettersom musen er svært liten.

Hurtigguide: Mus

  • Husmusa er en liten gnager som finnes over hele landet
  • Husmusas gnagende tenner kan forårsake store skader på møbler og elektriske ledninger
  • Musas avføring inneholder bakterier som kan gi allergier og/eller sykdommer
  • Husmus er mest aktive når det er mørkt, ettersom de ikke liker skarpt lys
  • Om våren og sommeren lever husmus helst på beskyttede områder ute i naturen
  • På vinterhalvåret søker husmusene seg først og fremst inn i boliger for å finne mat
  • Husmus spiser helst korn, frukt, gryn, frø og mel, men de kan også spise kjøtt
  • Mus bekjempes best ved hjelp av forskjellige typer feller

Vi anbefaler

Fakta om husmus

Husmusa har fulgt menneskene gjennom alle tider. I byene oppholder husmus seg som oftest i nærheten av bolighus, hvor den bruker tennene sine for å gnage på så å si alt den finner. Noe som, i tillegg til avføring, kan skape store skader og problemer. Derfor kategoriseres husmusa som et skadedyr.

Husmus er dessuten en såkalt mellomvert for en rekke sykdommer, som de i verste fall kan overføre til oss mennesker. Eksempler på slike sykdommer kan være harepest og borrelia- og salmonella-bakterier.

Når man snakker om husmus som kjæledyr, kalles de ofte kjælemus eller tamme mus. De tamme musene kommer opprinnelig fra avl av ville husmus, men de skiller seg markant fra disse både i utseende og adferd.

Adferd

Husmus liker ikke skarpt lys og er mest aktive i skumringen og om natten. De lever helst i skjulte hulrom og helst der det er tilgang til mat, som helst skal være vegetabilsk, men de kan også spise både kjøtt- og melkeprodukter.

Hannene er svært ivrige etter å hevde reviret sitt, og de lever ofte med flere hunner og unger. Hvis to eller flere hanner som ikke har vokst opp sammen, tvinges til å leve i samme bur, kan de bli aggressive mot hverandre.

Husmus er ofte offer for forskjellige rovdyr, fugler og ormer. De rammes dessuten ofte av parasitter, som for eksempel fluer og lus (eller larvene deres).

Egenskaper

Husmus har i prinsippet ikke fargesyn. Det har sammenheng med at den hovedsakelig er aktiv i mørket. Derimot har den svært god hørsel og kan høre så høye toner som 100 kHz (til sammenligning kan mennesker bare høre toner på maks 20 kHz).

På kort avstand kommuniserer husmus med høyfrekvent piping. Disse pipene er kun ment for andre mus, siden de ligger på en lydfrekvens som ikke kan oppfattes av oss mennesker. Også i forbindelse med paring gir hannen fra seg lignende pip.

Til tross for sitt dårlige fargesyn har husmus en svært god luktesans, og de bruker feromoner for å finne passende partnere. Både hunner og hanner utsondrer feromoner. Disse brukes også i kommunikasjonen mellom voksne husmus.

Husmusenes værhår er svært følsomme, og de kan bruke dem til å kjenne luftbevegelser og gjenstander som er nære.

Levemåte

Selv om husmus er altetende, spiser de helst korn, frukt, gryn, frø og mel. Både småskogmus og storskogmus foretrekker å leve fritt ute i naturen. Om vinteren søker musene seg ofte inn i bolighus eller hytter, noe som kan føre til museavføring der.

Husmus kan også gjøre materiell skade ved å gnage i stykker elektriske ledninger og kontakter, noe som i verste fall kan føre til brann.

Utseende

Husmusen er korthåret med en lys mage og ellers varierende farger som kan gå fra lysebrunt til svart. Mange kjenner igjen såkalte «laboratoriemus» som ofte er hvite, mens kjælemus finnes i mange forskjellige nyanser.

En voksen husmus blir rundt 15–20 centimeter lang (inkludert halen) og veier ca. 12–40 gram. Hannene utsondrer en spesiell duft som minner om musk.

Det kan være vanskelig å skille unge hanner fra unge hunner. Testiklene er den tydeligste kjønnsforskjellen hos kjønnsmodne individer. Hannene er dessuten større enn hunnene.

Utbredelse

Husmusen kommer antagelig fra den nordlige delen av India. Arten forekommer imidlertid i alle dyregeografiske regioner, med unntak av Antarktis.

Lokalt kan husmus ha en enorm høy populasjonstetthet. I begynnelsen av 1900-tallet ble det registrert bestander med nærmere 200 000 individer per hektar i deler av California.

Reproduksjon

Brunstsyklusen hos en husmus varer i 4–6 dager. Men hunnen er kun mottakelig for befruktning i mindre enn 24 timer. For å forhindre ytterligere paring etter befruktning dannes det en voksaktig propp som beskyttelse i hunnens vagina.

Hos husmus blir hunnene kjønnsmodne etter 6 uker, mens hannene blir det etter 8 uker. Hunnen er drektige i ca. 20 døgn og kan deretter føde 3–15 unger i ett og samme kull. De kan få så mange som 5–10 kull i året, noe som kan forklares ved at hunnene er mottagelige for ny befruktning allerede et par timer etter å ha født.

En annen årsak til at utbredelsen av husmus kan skje så raskt er at reproduksjonen vanligvis skjer året rundt. Ungene er født blinde og uten pels. Den begynner å vokse etter ca. tre dager. Øynene åpner seg derimot etter ca. én uke.

Spor du kan se etter

  • Mørk lort som er rundt 3–8 millimeter lang
  • Lort i skap, langs lister og i kriker og kroker
  • Lytt etter skrapelyder (spesielt om natten) fra loft, vegger og gulv
  • Ammoniakklignende lukt som ikke går bort
  • Spor i støv eller skitt på gulvet
  • Fettmerker fra musenes pels
  • Spor etter musereir i polstring eller isolasjon
  • Bekjemp husmus

Bekjempelsesmetodene nedenfor bør velges ut ifra den spesifikke situasjonen. Samtidig vil vi gjerne understreke viktigheten av å velge et så naturlige middel og så skånsomme feller som mulig.

  • Klassisk slagfelle – plasser mange musefeller rundt om i huset
  • Elektrisk musefelle – rask og human eliminering gjennom kraftige elektriske støt
  • Mekanisk felle – automatisert felle som fungerer best på store områder
  • Ultralydskremmer – bør kombineres med en annen type bekjempingsmiddel for å redusere tilvenningsrisikoen
  • Felle for levende fangst – bruk hansker og kontroller daglig for en så hygienisk og human håndtering som mulig
  • Sanering – bør utføres av et profesjonelt skadedyrfirma

Husmus som skadedyr

Husmus kan være mellomvert diverse sykdommer som den kan overføre til mennesker Dette gjør at den klassifiseres som skadedyr. En mellomvert kan enten være et dyr eller en plante som parasitter bruker som «vert» mens de utvikles.

Mus kan også forårsake allergier og materielle skader, noe som ofte blir tydelig på møbler som er gnagd i stykker. Møblene kan også infiseres av musenes avføring, noe som i sin tur kan spre smittsomme bakterier.

Materielle skader på isolasjon, gipsplater, fiberkabler og elektriske ledninger er vanlig, og det er kjent at bakterier som borrelia og salmonella har smittet fra husmus til mennesker.

Spørsmål og svar

Hvor lenge kan en husmus leve?

Akkurat som rotter har mus en relativt kort levetid, vanligvis 2–2,5 år. Det finnes imidlertid husmus som har blitt ca. fire år.

Hvor ofte trenger en husmus vann og mat?

Husmusen kan klare seg lenge uten vann, siden den egentlig bare får i seg væske gjennom maten de spiser. Vanligvis spiser mus om natten når det ikke er så farlig for den å lete etter mat. De bosetter seg dessuten gjerne i nærheten av en matkilde, da de helst spiser 15–20 ganger per dag.

Er det greit å ha husmus som kjæledyr?

Tamme husmus er relativt vanlige kjæledyr, men disse har blitt avlet ytterst selektivt for dette spesifikke formålet. Som kjæledyr er husmusa vanligvis lett å ta vare på, og den kan være ganske underholdende å omgås med.

Klikk for å se flere produkter

Vurder guiden:

4.3/5 - (29 votes)