Hoggorm » Ultimate Guiden

huggorm

Hoggormen er et av de få dyrene i norsk natur som faktisk kan være farlige for mennesker. De er spesielt farlige for barn og kjæledyr. Hvis du er overfølsom, kan et hoggormbitt til og med være livstruende.

Giftinformasjonen har de senere årene fått et betydelig antall henvendelser angående hoggormbitt. De ni første månedene av 2021 mottok de rundt 800 henvendelser, nesten like mange som 2019 og 2020 til sammen. Men noen ganger kan bittet være helt symptomfritt, siden hoggormen ikke alltid spruter inn gift når den biter.

Å ha hoggormer i hagen er uansett noe de fleste vil unngå. Her gir vi noen tips og råd om hvordan du skal håndtere hoggormer, og hva du skal gjøre om du blir bitt. Vi gir deg også noen fakta om hoggormen, slik at du lettere skal kunne kjenne den igjen.

Hurtigguide

  • Skrem: Gnager- og hoggormskremmere skaper vibrasjoner i bakken som skremmer vekk dyrene. 
  • Oppdag: Hold gresset kortklipt og «rydd» i hagen. Da oppdages slangene lettere av mennesker og rovdyr. 
  • Flytt: Flytt slanger til andre områder med en slangetang. (Bør kun brukes med den største forsiktighet. Miljøverndepartementet anbefaler å bruke fagpersoner)
  • Begrens oppholdssteder: Unngå å ha kvisthauger, vedstabler og andre mørke/skyggefulle steder i hagen. 
  • Begrens føden: Bekjemp mus/rotter og andre gnagere i hagen. 

Fakta om hoggormen

Hoggormen er den eneste giftige slangen i Skandinavia. Giftens funksjon er både å drepe byttet og å gjøre det lettere å fordøye maten. Giften kan være dødelig for mennesker, men det er svært uvanlig at noen faktisk dør av den. Ingen har dødd av hoggormbitt siden 70-tallet i Norge, men hvis man ser på gjennomsnittet, dør det ca. én person hvert tiende år som følge av hoggormbitt. I disse tilfellene pleier det å dreie seg om overfølsomhet.

Hvis du tråkker på en hoggorm, eller den på noen måte føler seg truet, kan den angripe for å forsvare seg. I motsetning til de fleste andre slanger flykter ikke hoggormen. Den inntar i stedet en forsvarsposisjon.

Hoggormen har vært fredet i Norge siden 1981, akkurat som alle andre dyr det ikke er jakttid på. Det betyr at det aldri er lov til å drepe, fange eller skade en hoggorm. Unntaket er om man finner en hoggorm i egen hage. Da kan man fange den for å flytte den. Hvis det er helt umulig å flytte slangen på en sikker måte, bør du oppsøke en fagperson.

Hoggormens føde består av små pattedyr som mus og vånd, men også krypdyr og andre smådyr.

Hvordan ser hoggormen ut?

Hoggormen blir rundt 60 cm lang. Hannene er som oftest gråaktige, mens hunnene er brune. Begge har et lysere sikksakkbånd på ryggen. Det forekommer også helt svarte hoggormer, og på dem ser man ikke alltid sikksakkbåndet. Da kan de lett forveksles med den harmløse buormen.

Hoggorm eller buorm?

Det er ikke helt uvanlig å forveksle hoggorm med buorm, men det er en rekke faktorer som skiller dem.

Hvis du nærmer deg en buorm, flykter den med en gang, mens hoggormen inntar en avskrekkende forsvarsposisjon. Den kan stå stille og vente, og du kan komme ganske nært den før den stikker av. Buormen beveger seg mye raskere og mer elegant, mens hoggormen er betydelig tregere.

Hoggormen har en tykk kropp med en smalere hale, mens buormen er mer jevntykk hele veien. Buormen har som oftest en gul flekk på hver side av hodet. Det har ikke hoggormen. Buormen har mye større skjell på hodet enn hoggormen, og buormens hode er glinsende, mens hoggormens hode er matt. Hoggormen har ovale pupiller, mens buormens pupiller er runde.

Hvordan kan jeg forebygge problemer med hoggorm?

Klipp gresset og rydd i hagen: Ved å holde gresset kort blir slangene mer eksponert for rovdyr, og vil dermed ikke trives like godt. Fjern også kvisthauger, løvhauger og annet hageavfall og bråter som hoggormen ellers kan gjemme seg i.

Beskytt bygg: Sørg for å tette sprekker og hull i huset og andre bygg i hagen, og sett finmasket netting over ventiler. Det hender nemlig at hoggormen også tar seg inn i hus.

Reduser hoggormens føde: Sørg for å fjerne hoggormens føde fra hagen. Bekjemp altså rotter, vånd, mus og andre gnagere.

Hoggormskremmer: Bruk en slangeskremmer som ved hjelp av lyd og vibrasjoner skremmer slangene fra hagen din.

Hvordan flytter jeg en hoggorm fra hagen?

Det anbefales å bruke fagpersoner for å fjerne hoggorm. Men hvis du skal gjøre det selv, er det viktig å gjøre det på en sikker måte. Bruk alltid høye støvler og ordentlige hansker. Bruk for eksempel to river eller et annet redskap for å fange slangen. Du må gjøre det på måte som gjør at du holder god avstand til hoggormen, og at du minimerer risikoen for at slangen skal bli skadet. Legg så slangen i en bøtte og dekk den med en plastpose eller et lokk.

Når du skal slippe ut slangen, bør du gjøre det langt hjemmefra – slanger er nemlig flinke til å finne veien tilbake. Slipp den gjerne ut flere kilometer fra hjemmet ditt. Det er en myte at man skal løfte slangen i halen fordi den da ikke klarer å få hodet opp på nivå med halen og bite – dette stemmer ikke! Hold derfor sikker avstand til hoggormen.

Hva skal man gjøre hvis noen blir bitt av en hoggorm?

Hvor sterkt man reagerer på et hoggormbitt, varierer mye. Det er blant annet avhengig av hvor mye gift som er sprutet inn i kroppen, hvor man har blitt bitt og om man er overfølsom.

Hvis du har blitt bitt, bør du ringe Giftinformasjonen for råd. Ved alvorlige symptomer ring 113. Ved bitt bør du følge rådene fra Helsenorge: https://www.helsenorge.no/giftinformasjon/giftige-bitt-og-stikk/huggorm/ Opplever du kvalme, oppkast, svimmelhet eller pustebesvær, bør du ringe etter ambulanse.

Før du kommer til sykehuset, bør du holde deg så rolig som mulig og gjerne holde den kroppsdelen som har blitt bitt så høyt som mulig. Giften sprer seg nemlig fortere i kroppen når du anstrenger deg. Ta av deg klokke, ringer, sko og annet som sitter tett, siden området rundt bittet ofte hovner opp.

La bittet være i fred, og ikke forsøk å kjøle det ned, varme det eller på noen måte fjerne giften. Det kan forverre situasjonen. Ikke stram et belte eller lignende rundt kroppsdelen med bittet.

Hvis det er et barn som har blitt bitt, kan man noen ganger være usikker på om det faktisk er et hoggormbitt det dreier seg om. Det som kjennetegner et hoggormbitt, er at det som oftest gjør vondt, og at to små prikker kommer til syne ved siden av hverandre med ca. 6–9 mm mellomrom. Det kan også oppstå en hevelse som pleier å være blåaktig. Hevelsen kan også bre seg utover et større område på den bitte kroppsdelen.

Kjæledyr reagerer ofte sterkere på hoggormbitt, og du bør derfor snarest oppsøke veterinær. Bær gjerne dyret ditt om det er mulig. Også her er det viktig å la bittet være i fred og forsøke å holde dyret rolig og stille. Hunder blir oftest bitt rundt hodet, mens katter blir oftere bitt i potene. Hunder blir derfor mer påvirket av bitt.

Spørsmål og svar

Hva er en slangetang?

En slangetang brukes for å gripe og forflytte slanger for å unngå å bli blitt. Den skal anses som et profesjonelt redskap som kun skal brukes av personer med kunnskap om håndtering av hoggorm.

Kan man dø av hoggormbitt?

Det er svært uvanlig at mennesker dør som følge av hoggormbitt. Ifølge 113.no har det ikke dødd noen i Norge siden 70-tallet.

Må jeg dra på sykehus hvis jeg blir bitt?

Dette er avhengig av symptomer og risikogruppe. Les Helsenorges råd ved hoggormbitt her: https://www.helsenorge.no/giftinformasjon/giftige-bitt-og-stikk/huggorm/ Du bør for eksempel ringe 113 hvis du opplever symptomer som oppkast, svimmelhet, besvimelse, pusteproblemer eller hevelse som utvikler seg raskt.

Kan hoggormer klatre?

Ja, hoggormer kan både klatre og svømme.

Er de små/yngre hoggormene mer giftige?

Nei alder eller størrelse er ikke avgjørende for hvor giftig slangen er.

Klikk for å se flere produkter

Vurder guiden:

3.9/5 - (32 votes)