Faraomaur » Den ultimate guiden

faraomyra

Faraomaur, eller Monomorium pharaonis som er dens vitenskapelige navn, inngår i familien maur og ordenen vepser. Dette er en maurart som kan danne enormt store kolonier, med opp til millioner av individer i en og samme koloni.

Hurtigguide

  • Faraomauren inngår i familien maur og ordenen veps
  • Faraomaur danner enormt store kolonier med flere dronninger i hver tue
  • Faraomauren er altetende, men tiltrekkes ekstra mye av søtsaker
  • Arten klarer seg fint både innendørs og utendørs takket være sin evne til å ta seg inn på ekstremt trange steder
  • Ved bekjempelse risikerer du å jage eksisterende faraomaur på flukt, bare for å oppdage at de har bygget nye tue rett i nærheten
  • Faraomaur er vanskelig å bli kvitt, noe som ofte leder til sanering av en profesjonell skadedyrstekniker
  • Det finnes midler, feller og forebyggende tiltak man kan gjøre, men det kreves både tid og tålmodighet. 

Fakta om faraomauren

Det finnes tusenvis av maurarter i verden og i Norden, noen ganske like og med mye til felles, andre helt ulike. Et fellestrekk hos i prinsippet alle maur er at de er sosiale små vesener. 

Når faraomauren er ute i naturen, er den en åtseleter ettersom den først og fremst spiser døde insekter og smådyr, og annet organisk avfall. Til tross for dette klassifiseres faraomauren som skadedyr, ettersom maur kan ta seg inn i boliger for å spise av matvarene som finnes der.

Faraomaur kan også spre sykdommer, og siden de er ekstremt små, kan det ta lang tid å finne maur som har bosatt seg i nesten usynlige kriker og kroker. Dette gjør også at det kan være vanskelig å bekjempe faraomaur.

Utbredelse og opprinnelse

Faraomauren kjennetegnes av sin lille størrelse (cirka 1,5–2 millimeter) og på sin gyllengule farge. Dette er også en art som er avhengig av at det finnes et oppvarmet rom i nærheten, da den trives som best når det er rundt 27–30 grader varmt.

Hvis du skulle treffe på faraomaur i hjemmet ditt, kommer du sannsynligvis til å finne dem blant søtsaker, kjøttprodukter, brød, ost og i nærheten av døde insekter. Det er også der de gjør den største skaden når de først har kommet seg innendørs.

Faraomaur trives i fuktig varme, gjerne der det er nærmere 30 grader. Det betyr at faraomaur som lever i Norge er avhengig av at det finnes oppvarmede hus for å overleve. Hvis de finner en bolig, kan de leve og trives ganske lenge før noen oppdager dem.

Utseende, levemåte og oppførsel

Faraomaur er betydelig mindre enn for eksempel svarte jordmaur, som er et vanlig syn om sommeren. Dronningen og de svermende hannene blir riktignok en anelse større enn andre faraomaur, selv om det kun dreier seg om noen millimeter.

Arten har en karakteristisk ravlignende farge (gulaktig) med litt mørkere fargemarkering på den nederste bakdelen. En dronning kan leve i opptil ni måneder mens en hann som regel dør rett etter paring. De betyr at hannene sjeldent lever i mer enn to til tre uker. For en larve er derimot livssyklusen omkring atten til tjuefire dager.

Likheter og forskjeller sammenlignet med andre arter

Faraomaurens kolonier er som regel små i forhold til antall individer som kan leve sammen i et reir. En ting som skiller faraomauren fra mange andre maurarter når det gjelder boligen, er at de ofte har flere dronninger i ett og samme reir.

På andre områder er de ganske like mange andre skadedyr, da de liker søtsaker som sukker, syltetøy og hvitt brød. Det skal legges til at faraomaur er altetere, noe de (i kombinasjon med sin lille kroppsbygning) har stor nytte av når de leter etter føde. Dermed kan de nemlig ta seg inn i hver minste lille sprekk, og på den måten ta seg inn i både private hus og restauranter, sykehus, offentlige lokaler osv.

Hvis du får maur inn i huset

Hvis du får faraomaur inn i hjemmet ditt, bør du først og fremst kontrollere matvarer av den søte typen, som frokostblandinger, brødposer, kakebokser og lignende. Den raskeste måten å bli kvitt maurene er å kaste alle matvarer som har blitt angrepet, tørke av alle skuffer og skap og behandle med skadedyrsmiddel for at de ikke skal komme igjen (mer om dette i avsnittet «Slik bekjemper du faraomaur»)

Reproduksjon

Blant faraomaur er det både hanner og hunner (dronninger) som svermer, men selv om de har vinger, brukes de ikke til å fly. Svermingen skjer ikke på en spesifikk tid, men litt når som helst, året rundt.

Selv om både hanner og hunner svermer, er det bare hunnene (dronningene) som produserer egg. En hunn kan få omtrent 3 500 egg i løpet av livet, noe som igjen utvikles til fullvoksne maur på rundt en måned.

Som tidligere nevnt finnes det som regel flere dronniner i en tue. Når tuen når et visst antall individer, forlater noen av dronningene reiret sammen med en gjeng arbeidsmaur for å sammen lete etter et egnet sted for å skape en ny tue.

Selv om noen maur velger å forlate reiret, lever de i symbiose og fred med sine tidligere «samboere». Det betyr at det kan finnes millioner av maur innenfor et og samme område.

Bekjemp faraomaur på egen hånd

Generelt sett bekjempes maur, uansett art, på samme måte. Men akkurat faraomaur er mye vanskeligere å bli kvitt ettersom en koloni kan bestå av flere enn én dronning, noe som gjør at reproduksjonen går raskere enn for eksempel med svarte jordmaur.

Det du risikerer når du begynner å bekjempe, er at kolonien flytter og danner et nytt reir rett i nærheten. Du kan altså forårsake spredning snarere enn eliminering, noe som kan være lurt å tenke på.

Forebyggende tiltak

  • Sørg for å ha et rent og ryddig hjem
  • Ta hånd om oppvask, søppel, smuler og matrester etter hvert måltid
  • Vær nøye med å oppbevare korn og andre produkter i tett lukkede forpakninger
  • Fjern og rengjør husdyrenes mat- og vannskåler regelmessig
  • Les om ulike typer midler og feller for å få en oppfatning om hvilke du bør investere i
  • Les skadedyrsguider og tester av skadedyrsprodukter m.m.

Faraomauren som skadedyr

Takket være, eller muligens på grunn av, faraomaurens størrelse og deres godt skjulte reir, er de vanskeligere å finne og dermed bekjempe enn mange andre skadedyr. Det kan ta måneder å oppnå resultater med bekjempelse på egen hånd, og man trenger ofte profesjonell hjelp for å bli kvitt disse skadedyrene. Generelt sett blir det da spørsmål om en sanering

Sanering – slik foregår det

For å virkelig være helt sikker på at det er faraomaur du har i eiendommen din, bør du få hjelp av en profesjonell skadedyrstekniker. Når de er påvist, plasseres små agnstasjoner ut langs maurstien, og noen ganger stryker man også på en spesiell type gel (via en såkalt maurboks). Dette gjøres for at middelet skal feste seg på maurene, som igjen tar det med til reiret hvor det raskt spres til øvrige individer.

OBS! Det er svært viktig at bekjempelsesmiddelet får ligge igjen så lenge saneringen pågår. Bare en ansvarlig tekniker bør avgjøre når det er på tide å ta det bort eller bytte det ut, noe som også gjelder for eventuelt utplasserte maurbokser. Disse kan bli liggende i flere måneder, noen ganger år, og byttes deretter ut.

Husk dette etter en sanering

  • Vær nøye med å tørke støv og støvsuge ofte
  • Fjern oppvask, matrester og søppel
  • Rengjør risten under kjøleskapet/fryseren og vask alle kjøkkenoverflater med varmt vann, noen dråper såpe og en skvett sitronsaft
  • Rengjør sluk, badekar og servant
  • Støvsug og vask gulv og vegger på bad og toalett (samme blanding rengjøringsmiddel)
  • Rist og luft tepper, puter, klær, håndklær, gardiner m.m.

Vanlige spørsmål om faraomaur

Hvordan kommer faraomaur seg inn i et hus?

Maurene kan følge med hjem fra en butikk, arbeidsplass eller en utenlandsferie. De finnes også overalt i naturen ettersom de er veldig små og tar seg enkelt inn gjennom små spreker og hull i fasaden.

Finnes det steder hvor maurene trives bedre eller dårligere?

Faraomaur trives ekstra godt i varme og trekkes mot søtsaker, noe som gjør at du ofte oppdager dem i nærheten av oppvaskbenken, kaffebryggeren eller vannkokeren. På badet holder de seg gjerne i nærheten av varmtvannsledninger og eventuelle varmeelementer.

Hvordan blir jeg kvitt faraomaur?

Det kan dessverre ta litt tid å bli kvitt dem, så tålmodighet og tid er det første du trenger. Prøv gjerne med forebyggende tiltak vi har spesifisert i denne guiden (se punktliste under avsnittet «Forebyggende tiltak». Når du har gjort det, og fått det inn som rutine, kan du begynne å bekjempe med forskjellige typer midler og feller. Vær oppmerksom på at en eventuell sanering kun bør utføres av en profesjonell skadedyrstekniker.

Klikk for å se flere produkter

Vurder guiden:

4.1/5 - (35 votes)