Edderkoppfobi – hva er det og hvordan bli kvitt det

Spindelfobi

Personer som lider av araknofobi, eller edderkoppfobi, er ofte redde for å bli bitt, forgiftet eller komme i fysisk kontakt med en edderkopp. Det kan også være tanker om at edderkopper er slemme og vil skade. 

Disse tankene kan virke helt absurde for en person som ikke har fobi for edderkopper. Faktisk innser mange edderkoppfobikere selv absurditeten i det hele, mens det er vanskelig, om ikke umulig, å overvinne fobien på egen hånd. For å forstå de underliggende årsakene, må man først forstå hva en fobi er, hvordan den utarter seg og hvor den kommer fra.

Hva er en fobi?

De fleste vet hvordan det føles å være skikkelig redd og mange vet hvor sterk angst føles. Følelser av ubehag, på grensen til panikk, er det mange som lan kjenne seg igjen i. Men når frykten, bekymringen og panikken blir til ren angst, er det noe annet. Det er da det blir en fobi, eller en spesifikk fobi, som det egentlig heter da det vanligvis handler om ekstrem frykt for en spesifikk ting, fenomen eller hendelse.

Det kanskje mest karakteristiske ved en fobi er graden av frykt, som slett ikke står i forhold til risikoen eller farene du kan bli utsatt for. Så å føle et visst ubehag eller å bekymre seg for ting er langt fra det samme som å ha en fobi for noe.

Hvordan oppstår edderkoppfobi?

Det finnes ulike teorier om hvorfor noen utvikler edderkoppfobi og hva som kan gi opphav til fobisk atferd. Når det gjelder nettopp edderkoppfobi, finnes det en teori som er basert på en tese om at våre forfedre hadde vanskeligheter med å skille mellom ufarlige og farlige (giftige) edderkopper, og at de derfor var forsiktige med alle typer edderkopper.

Dersom den tesen stemmer, er det rimelig å anta at frykten har blitt spredt fra generasjon til generasjon, og at dette har bidratt til en form for genetisk avtrykk som fortsatt lever. Noe som styrker forskningsresultater som viser at edderkoppfobi (og andre dyr) ofte oppstår i tidlig alder, rundt syvårsalderen. 

Noen mennesker har imidlertid en medfødt følsomhet som kan øke risikoen for å utvikle spesifikke fobier. Andre opplever noe skremmende i forbindelse med å besøke et bestemt sted eller være i en bestemt situasjon som fører til at de utvikler en fobi mot stedet eller situasjonen (torg, heiser, mørke, tordenvær osv.).

Hvordan vet du om du har edderkoppfobi?

Å være redd eller ukomfortabel med edderkopper er ikke uvanlig, men når den følelsen tar overhånd og begrenser livet til den det gjelder, er det snarere snakk om araknofobi. Edderkoppfobi handler ofte om en irrasjonell frykt som ikke lar seg stoppe, og som kan virke fullstendig overdrevet for en utenforstående. Noe som gjør at mange med fobier føler seg misforstått.

Det kan være vanskelig for folk rundt deg å forstå hvor ubehagelig det kan være å ha en bestemt fobi. Enda vanskeligere blir det når fobien tar overhånd og medfører begrensninger for vedkommende, noe som i dette tilfellet ofte skjer i sommermånedene når edderkoppene oftere kommer inn gjennom åpne dører og vinduer, mens vi selv er mer utendørs.

Edderkopper er også raske og blir ofte oppfattet som uforutsigbare og «ekle». For mange er kombinasjonen av de lange, noen ganger pelskledde bena, den mørke kroppen og de «klebrige» edderkoppnettene en skikkelig skrekk. Opplevelsen av at det «kryper i kroppen» når en edderkopp løper over gulvet eller kryper på veggen er noe mange edderkoppfobikere kjenner seg igjen i.

For en som ikke har fobi er det lett å avfeie fobikerens følelser ved å si noe sånt som «det er bare en vanlig edderkopp og det er ingenting å være redd for.» For en fobiker er det imidlertid ikke «bare en edderkopp», men en frykt som ofte har vært der siden barndommen. Det er også en frykt som er vanskelig å bli kvitt på egen hånd, som leder oss inn i neste avsnitt som handler om behandling av edderkoppfobi.

Situasjoner som bør unngås

Mennesker med araknofobi vegrer seg ganske ofte, som mange mennesker med andre fobier, for å søke profesjonell hjelp for å kurere sin fobi. Når det er sagt, opplever mange at ubehaget reduseres under pågående behandling sammenlignet med andre situasjoner. 

Personer som bestemmer seg for å søke profesjonell hjelp blir ofte introdusert for KAT, i noen tilfeller brukes også hypnose. Å gjøre en undersøkelse først er kanskje det beste ettersom araknofobi kan komme til uttrykk på forskjellige måter fra person til person. Mens man venter på at kartleggingen skal fullføres, er det noen situasjoner som kan unngås for å gjøre det lettere for de med edderkoppfobi.

Situasjoner som kan vekke sterke reaksjoner

Alvorlig angst med panikklignende følelser når man møter en edderkopp da symptomer som hjertebank, svette og pustevansker er vanlige.

Problem med «en forsvunnet edderkopp», det vil si en edderkopp som tidligere har blitt oppdaget, men som plutselig har forsvunnet, kan forårsake dyp angst, tvangstanker og ekstrem frykt for å være i rommet der edderkoppen tidligere ble oppdaget.

Situasjoner som bør unngås for å redusere risikoen for sterke reaksjoner

  • Se på bilder og videoer som inneholder eller handler om edderkopper
  • Gå inn i boder, vedbod, kjeller og loftbod
  • Gå i tett skog hvor edderkopper ofte spinner nett
  • Gå inn i gamle bygninger og hus
  • Reis til eksotiske reisemål
  • Lufte i sommermånedene
  • Løft steiner og blader

Behandlingsmetoder for å bli kvitt edderkoppfobi

En person som lider av edderkoppfobi bruker ofte en beskyttende atferd som gjør frykten lettere å håndtere. Det fungerer imidlertid kun på kort sikt og ingenting som gjør at frykten forsvinner helt.

Eksempler på beskyttende atferd kan være å

  • Løp vekk fra steder og situasjoner knyttet til edderkopper
  • Skann nye miljøer og rom for å utelukke tilstedeværelsen av edderkopper
  • Se bort eller hold edderkoppen med blikket
  • Få hjelp fra andre for å fjerne edderkoppen
  • Unngå å ha føttene på gulvet og gå barbeint

Som voksenfobiker er du vanligvis klar over at frykten er irrasjonell. Samtidig kan en fobi for edderkopper være vanskelig å håndtere, da det ofte er en form for innlært frykt som kan håndteres gjennom ovennevnte atferd.

Å behandle en fobi er ikke alltid den beste veien å gå, men for folk som er så hemmet av sin fobi at frykten har tatt helt overhånd, er det vanligvis en god idé å søke hjelp. Ikke sjelden vil disse personene bli introdusert for en form for terapi kalt KAT, som står for kognitiv atferdsterapi. Hypnose kan også være aktuelt i enkelte tilfeller.

Kognitiv atferdsterapi (KAT)

KAT handler om å nærme seg, og bli utsatt for, frykten din på en kontrollert måte for til slutt å lære å håndtere fobien din. Bruk av eksponering er vanlig ved behandling av angst, og i så måte er KAT en tradisjonell behandlingsform for edderkoppfobi.

Det første som skjer er at du setter deg mål, som vanligvis innebærer å ta kontroll over en eller flere vanskelige situasjoner. 

Det andre som skjer, er at du øver på å bli værende i en vanskelig situasjon som du vanligvis ville løpt fra. På dette stadiet blir man ofte bedt om å gradere sin angst for gradvis å bli møtt med tøffere utfordringer og vanskeligere situasjoner.

Klikk for å se flere produkter

Vurder guiden:

4.1/5 - (36 votes)