Den ultimate rengjøringsguiden

stadguide

Er det virkelig nødvendig å rengjøre hver uke og å bruke forskjellige rengjøringsmidler i ulike rom? Hva med rengjøringsredskap? Klarer du deg uten, eller er det nødvendig for at det virkelig skal bli rent?

Hurtigguide

  • Med et velfylt rengjøringsskap blir det enklere å komme i gang
  • Med en kurv eller bøtte bærer du lettere med deg det du trenger
  • Rengjøringen blir morsommere med en lydbok, podcast eller musikk i ørene
  • Et rent hjem reduserer risikoen for middallergi og skadedyr
  • Gode hjelpemidler forenkler og gir bedre resultater

Hensikten med rengjøringsguiden vår

I denne guiden har vi delt inn begrepet rengjøring i ulike kategorier. Hensikten er å gjøre det litt tydeligere og lettere å finne informasjon om rengjøringens forskjellige aspekter og deler. Som at det er stor forskjell på å rengjøre et privat hjem, sammenlignet med å rengjøre et kontorlokale, akkurat som at flytterengjøring krever veldig mye mer enn en «vanlig ukesrengjøring».

Men hvorfor tilegne en helt guide til rengjøring?

Fordi rengjøring ofte ses på som et «nødvendig onde» og noe som er veldig kjedelig. Men hva hadde du sagt hvis vi påstår at rengjøring faktisk kan være både avslappende og morsomt? Hvis vi i tillegg påstår at det styrker både ditt eget og andres velbefinnende?

Med den innstillingen blir rengjøringen snarere en viktig og positiv del av hverdagen. Hvis du i tillegg sørger for at du har alt du trenger hjemme, er det bare å sette på litt herlig musikk og kjøre på. Og der har du formålet med denne guiden: Få deg til å innse at rengjøring er noe morsomt og bra!

Husk å bytte klut når du går over fra toalettet til stuebordet!

Unngå vanlige feil

For å gjøre rengjøringen morsommere, enklere og mer effektiv bør du investere i veldig gode rydderedskaper, gjerne med flere bruksområder og av god kvalitet. En kjedelig kostnad akkurat der og da, men en god investering i lengden, vi lover!

Når det gjelder kluter, finnes det litt forskjellige veier å gå. Vi anbefaler at du prøver deg fram, og også leser de forskjellige guidene våre (som denne) og sammenligningstester. Uansett hva slags kluter du kjøper, bør du velge en type som kan vaskes og brukes igjen, gjerne av typen mikrofiberklut.

Mikrofiberkluter består av tynne fibre som hjelper til med å «løfte opp» smusset, som deretter lagres i duken til du dupper den i varmt vann. I kontakt med det varme vannet åpner fibrene seg, og smusset kommer ut.

Rengjøringsmidler er også noe man bør teste, gjerne på en mindre overflate som ikke synes eller brukes så mye. Hensikten med å teste forskjellige midler på ulike overflater, er å unngå eventuell misfarging og flekker.

Effektivitet og struktur

Før du setter i gang med rengjøringen bør du flytte vekk pyntegjenstander, planter, møbler og tepper. Hvis det er mulig å riste tepper og puter, er det å anbefale, og la de gjerne henge ute til lufting. Her kan du også gjerne passe på å lufte sengetøyet.

Forbehandling

Når gulv, vinduskarmer og andre overflater er tomme, går det raskt og enkelt å tørke støv, støvsuge og vaske. For spesielt skitne overflater, som for eksempel komfyrplater, kjøkkenvifte og toalett, kan det være lurt å forbehandle med en form for fettløsende middel, og la det virke mens du støvsuger.

Varmt vann med et par dråper oppvaskmiddel eller såpe pleier å fungere fint som fettoppløser, og er dessuten billigere enn mange andre rengjøringsmidler.

Tilgjengelighet

I mange hus og leiligheter er det et spesielt rengjøringsskap som egner seg for oppbevaring av støvsuger, strykebrett, rengjøringsmidler med mer. Hvis skapet ikke allerede er smart «innredet» med for eksempel holder til støvsugerslangen, hyller, kurver og kroker, finnes det god og billig skapinnredning å få kjøpt. 

Gjennom å forenkle for deg selv så mye som mulig, går rengjøringen både raskere og lettere. Sørg for å ha et lite «lager» av rengjøringsverktøy og midler som ofte brukes (samme prinsipp som med basisvarer), og legg dem i en bøtte eller kurv som du enkelt kan bære med deg når du rydder. 

En ting om gangen

En annen praktisk detalj å ta hensyn til er i hvilken rekkefølge du gjør ting. Generelt sett er det bedre å tørke støv først og støvsuge etterpå. Rett og slett fordi støv har en tendens til å «sveve rundt», og at du da kan fange det opp med støvsugeren etterpå.

Tips!

Når du skal våtmoppe gulvene, lønner det seg å begynne lengst inn i rommet for å suksessivt jobbe deg utover. Hvis du gjør motsatt, må du trampe over det nyvaskede gulvet for å komme deg ut, noe som setter stygge fotavtrykk der du nettopp har moppet rent. 

Etterbehandling

Etter avsluttet rengjøring er det viktig å også rengjøre de redskapene du har brukt. Tørk også av korker og flaskeåpninger for å forebygge klumper og fjerne søl som har en tendens til å «klumpe seg til» og tette igjen. Mikrofiberkluter kan som regel vaskes på 60 grader, men les gjerne vaskeinstruksjonene for sikkerhets skyld, før du kjører dem i vaskemaskinen.

Miljø og helse

Utviklingen går raskt fremover når det gjelder utvikling av nye produkter og tekniske løsninger, og det fører med seg mye positivt. Ikke minst innenfor områdene miljø og helse, hvor det har skjedd en eksplosjonsartet utvikling av naturlige, giftfrie og miljøtilpassede produkter.

Det er en utvikling som ikke bare gagner miljøet, men også oss forbrukere, for hvor lett er det å velge rengjøringsmiddel når hyllemeter etter hyllemeter er fylt opp av produkter som lover det ene og det andre? Vi anbefaler at du alltid velger miljømerkede, ikke-parfymerte produkter og tester deg frem til du har funnet favorittene dine.

Bakgrunnen for denne anbefalingen er at du kan forbedre inneklimaet med flere hundre prosent gjennom å unngå produkter som inneholder giftige og usunne kjemikalier.

Kjerringråd

Vi har allerede konstatert at vi egentlig ikke trenger en masse forskjellige typer rengjøringsmidler for å rengjøre skikkelig. Men hvordan er det da med produkter som eddik og bikarbonat, som ofte brukes som såkalte «kjerringråd»?

Når det gjelder eddik, er det riktignok et etsende middel, selv om det ligger helt på grensen for hva som kan klassifiseres som matvare.  Hvis du bruker eddik sparsommelig og forsiktig (med hansker på!), er det enda bedre enn å bruke for eksempel klorin eller avløpsrenser.

Et annet middel som ofte nevnes i forbindelse med rengjøring, og som gjerne beskrives som et kjerringråd, er bikarbonat.

Siden den typen bikarbonat som fremstilles for husholdningsbruk i prinsippet er helt uten tilsetningsstoffer, er den både skånsom og ufarlig å bruke i hjemmet. Du kan trygt rengjøre både badet, sluket og kjøkkenet ved hjelp av bikarbonat, som dessuten kan brukes for å fjerne dårlig lukt (blant annet i sko).

Rengjøringstips rom for rom

Under følger noen konkrete rengjøringstips som vi har valgt å dele opp i kategoriene kjøkken, toalett og bad, klesoppbevaring og soverom. Under hver kategori finnes det flere underkategorier som tar utgangspunkt i vanlig innredning, materialer og gjenstander i et hjem.

Kjøkken

Ettersom kjøkkenet ofte er et av de rommene som brukes mest i et hjem, kreves det en viss orden for å forenkle både matlaging som rengjøring og sosialt samvær. Mange kjøkken er også utstyrte med flere maskiner som krever både vedlikehold og rengjøring for å vare i lengden.

Bortsett fra kjøkkenmaskiner og andre småting som man regelmessig finner frem og bruker på daglig basis, finnes det også store overflater som skal holdes rene.  Som kjøleskap, fryser, komfyrplater og ovn for eksempel Disse kan på sin side kreve ulike rengjøringsmetoder da de ganske ofte er laget av ulike materialer, og dermed har ulike overflatebelegg.

Kjøleskap og fryser

Det er en grunn til at rustfrie materialer er vanlig på kjøkkenet. Det er både slitesterkt og stilrent, men det er også en overflate som lett blir fettete og flekkete. I dette tilfellet kan det være fristende å bruke et rengjøringsmiddel, men det er ikke anbefalt ettersom overflaten fort blir enda mer klissete og ujevn.

I stedet bør du holde deg til vanlig vann, gjerne med en liten mengde kullsyre, husholdningspapir og sitron. Hvis du har skikkelige fettflekker, går det også an å bruke litt bakepulver som du påfører forsiktig ved hjelp av kjøkkenpapir (f.eks. Torky).

Ovn, komfyr og mikrobølgeovn

I en ovn er det vanskelig å unngå matrester og søl, men det finnes triks for å få bort det meste. Som å gni inn glasset og andre ting med ren såpe for deretter å varme ovnen til rundt 100 grader, vente til den har avkjølt seg, og så tørke av med vann og kjøkkenpapir.

På komfyren kan man bruke en liten mengde bakepulver som man forsiktig blander med en skvett eddik 12 %. Påfør og la virke en stund (det kommer til å frese og boble litt), før du tørker bort blandingen med lunkent vann og en fiberklut eller papir. Ikke glem å bruke hansker!

Til mikrobølgeovnen er sitronvann det absolutt beste rengjøringsmiddelet! Sett inn en skål eller en stor kopp med sitronvann og kjør den på full effekt i et par minutter. Dampen fra vannet tørkes enkelt bort, og du har en ren mikrobølgeovn som lukter godt.

Avløp og oppvaskkum

Den absolutt fremste årsaken til tett avløp er rett og slett matrester Det kommer av at de fleste av oss skyller av matrestene fra tallerkenene med vann som renner ned i avløpet, som sakte, men sikkert tettes igjen.

Hvis du i stedet har for vane å tørke av matrestene med kjøkkenpapir som du deretter kaster i matavfallet, slipper du problemet med propper. Det samme gjelder boller, kasseroller, ildfaste former, stekepanner og lignende.

Når det gjelder oppvaskkummen, er det igjen på tide å ta frem bakepulveret. Begynn med å dekke hele oppvaskkummen med et jevnt lag bakepulver. La det virke i 5–10 minutter og bruk deretter en svamp eller oppvaskbørste for å gjøre rent. Eventuelle rester skylles enkelt bort med lunkent vann.

Fliser

Du trenger: 1 sitron, et par dl varmt vann, 1 klut.

Klesoppbevaring

Her snakker vi om alt fra esker og skap til hele garderober, klesskap, walk-in-closet, kleshengere, kofferter, kister … Alt man kan tenke seg å oppbevare klær i.

Her gjelder det å holde et ekstra øye med ting du har kjøpt på loppemarked eller second hand, for å være sikker på at du ikke får med noen skadedyr på kjøpet. For å være på den sikre siden kan du handle forebyggende gjennom å bruke kleshengere, duftposer eller duftblokker med sedertre, og gjennom å holde det rent for støv og smuss.

Soverom

På et soverom er det viktig med god ventilasjon og luftemuligheter. Delvis for å sove godt, delvis for å minimere risikoen for midd og andre skadeinsekter som ofte trives i varme, tørre omgivelser.

For den som har middallergi, kan man kjøpe spesielt tilpassede puter og dyner. Det er også bra å holde temperaturen nede og å holde det så rent og fresht som mulig. Det gjelder selvfølgelig også for den som ikke har problemer med midd.

Ikke glem å vaske dynetrekk, putetrekk, laken, puter og dyner regelmessig. Heng dem gjerne ut til lufting når og hvis det er mulig, men sørg gjerne for å bruke en form for insektnetting til vinduer og dører som ofte står åpne.

Klikk for å se flere produkter

Vurder guiden:

4.3/5 - (27 votes)