
De fleste fuglearter som lever i Norge, trives i nærheten av mennesker og finnes derfor ofte i bebygde områder.
Noen fugler er mer populære enn andre, da støy, tilgrising og spredning av sykdommer kan skape store problemer. I denne guiden deler vi verdifulle tips og råd om hvordan du best forebygger fugleproblemer på en effektiv måte.
Vi anbefaler
Generell fakta om fugler
Fugler tilhører klassen to-beinte virveldyr med fjærdrakt som et særtrekk i forhold til andre dyr. Andre kjennetegn er vinger og nebb, selv om langt fra alle arter kan fly.
Blant de rundt ti tusen fuglearter som er observert i verden, lever de fleste på land. Kun en viss andel lever ved havene og tilbringer kun korte perioder på land i forbindelse med hekkesesongen.
Mange fuglearter er sosiale og kommuniserer gjennom forskjellige lyder og visuelle signaler. Mange fugler oppholder seg gjerne i flokker og jakter ofte på mat sammen med andre fugler. Flokkadferd kan imidlertid også føre til mobbing av de svakere fuglene, og jakt på inntrengende rovdyr kan være svært aggressiv.
Det er ikke uvanlig at fuglenes naturlige leveområder forsvinner på grunn av bebyggelse. Samtidig kan selve bomiljøene gi fuglene bedre tilgang til ly og mat. Dette fører til at mange fugler, både småfugler og større rovfugler, trekker nærmere menneskers bosetninger.
Beskytt deg mot fugler
Noen fuglearter i Norge kan skape problemer på ulike måter, særlig i urbane områder hvor de lever tett på mennesker. Dette kan føre til søppelspredning, forurensning og til og med sykdomsspredning.
Vanlige arter som måker, byduer og skjærer tilhører de fuglene som ofte forstyrrer nattesøvnen med sine høye lyder. Det er heller ikke uvanlig å finne fugleskitt og ødelagte søppelposer på terrassen eller balkongen om morgenen. Biler er også populære mål for fugler, noe som kan være et problem ettersom fugleskitt inneholder etsende stoffer som kan skade lakken.
For å unngå skader på biler, båter og motorsykler, bør fugleskitt fjernes så raskt som mulig. Det finnes heldigvis skånsomme rengjøringsmidler som kan brukes til dette. I tillegg kan man forebygge problemet ved å sette opp forskjellige typer fugleskremsler.
Et effektivt tiltak for å beskytte bestemte områder, som en uteplass eller parkeringsplass, er å installere fuglepigger. Disse hindrer fuglene i å lande, men er ikke skadelige for dem. Piggenes ender er avrundet, slik at fuglene ikke skades selv om de prøver å sette seg på dem.
Skader og sykdommer
Fugler kan også spre enkelte virus og sykdommer, som for eksempel salmonella, selv om dette er relativt sjeldent. Det er derimot mer vanlig at fugler forårsaker materielle skader ved å bygge reir under takstein eller skape blokkeringer i takrenner.
Slike problemer bør håndteres raskt, spesielt siden det kan føre til at andre skadedyr som fuglemidd, møll og lopper også får fotfeste i boligen.
Hvis du ønsker å mate fugler, bør du bruke en fuglemater som beskytter maten mot større rovfugler og skadedyr. Et godt eksempel er Swissinno Smart Birds fuglemater, som er utformet slik at mus og andre skadedyr ikke får tilgang til fuglefrøene.
Les mer om vedlikehold av fuglereir
Flere forebyggende tiltak:
- Fjern fugleskitt fra lakkerte overflater (bil, båt, motorsykkel) så raskt som mulig.
- Ta bort matrester, tomflasker og søppel fra uteplassen for å unngå å tiltrekke fugler.
- Rydd opp eventuelle matrester under og rundt fuglereir.
- Hold takrenner og områder rundt fasaden fri for kvister og løv.
- Sørg for at komposter og søppelkasser er rene og lukket skikkelig.
- Rengjør fuglereir regelmessig, spesielt før og etter hekkesesongen.
- Sett opp forskjellige typer fugleskremsler som forebyggende tiltak.
- Fjern eventuelle fuglereir før eller etter hekkesesongen.
Merk! Fugler er fredet i hekkeperioden, som varer fra 1. april til 31. juli. I denne perioden er det forbudt å røre eller fjerne egg og reir.
Vurder guiden: