Bli kvitt pelsbiller » Steg-for-steg

bli av med palsangrar

De fleste av oss har opplevd det uhyre irriterende øyeblikket hvor man åpner klesskapet for å finne frem favorittplagget sitt, men pang – så ser du det som ikke kan fornektes: massevis av små hull – plaggets uunngåelige dødsdom. Gratulerer, du har fått pelsbiller!

Hvis det er noen trøst, er dette et ganske vanlig problem, så det er ingenting å skamme seg over. Men det er fortsatt veldig irriterende. Du får surt konstatere at favorittplagget må kastes i søpla, og at du nå virkelig må gjøre noe med saken!

Hva er en pelsbille?

Nei, en pelsbille er ikke et lite monster. Det er faktisk en helt vanlig bille som rett og slett liker å tygge på klær. Det spiller nesten ingen rolle hva klærne er laget av. Den tygger tekstiler og garn like lett som skinn og pels. Pelsbillen har et avlangt utseende og er dekket av hår. Den er vanligvis ca 2–5 cm i voksen tilstand. Den har flere små antenner og kan fly – det er nettopp slik den ender opp i husene våre. Pelsbillene legger gjerne eggene sine i små klynger i klesskap mens larvene utvikler seg og vokser takket være et stoff som heter keratin. Dette finnes blant annet i klær.

Still diagnosen

Det første du må gjøre om du har fått pelsbiller i huset, er å få bekreftet at det virkelig er pelsbillen som har rammet deg – og ikke noe annet. Det finnes flere smådyr som liker å spise på og ødelegge klærne våre. Pelsbillenes kanskje største konkurrent er møllen, og det er viktig å kunne identifisere hva som er hva, da disse krever ulike bekjempelsesmetoder. Den enkleste måten å finne ut om det er en møll eller en pelsbille som har angrepet skapet, er å se på hullene de har laget: hvis det er et rent hull med skarpe kanter, er det mest sannsynlig laget av en pelsbille. Møll har en tendens til å etterlate lo rundt kantene.

Bli kvitt pelsbiller

Å kvitte seg med pelsbiller krever en god del iherdighet og tålmodighet, og du må selv velge hvilken metode du vil bruke: den harde kjemikaliemetoden eller den miljøvennlige naturmetoden. Uansett hva slags kriger du velger å være, er det viktig å være grundig i kampen, ettersom pelsbiller er utviklet for å takle vanskelige forhold. Trikset er alltid å ligge et skritt foran fienden. Her vil vi lære deg viktige strategier for både å forebygge og bekjempe pelsbiller.

Hvordan bli kvitt pelsbiller?

Det første du må gjøre er å rengjøre alle stedene hvor du oppbevarer tekstiler og klær. Vask alle overflater med en våt klut og sørg for å tørke dem grundig. Støvsug grundig og prøv å sørge for at alle overflater er helt fri for fettflekker. Det finnes både naturlige og giftige sprayer på markedet. Disse sprayer du i klesskapet og på klærne dine. Prøv å holde området avstengt i fire–fem timer. Etter dette er det greit å lufte igjen, men du må kanskje gjenta sprayingen flere dager på rad.

Et populært middel mot pelsbiller og andre skadedyr er den sterke rødsederoljen. Denne pleier hovedsakelig å sprayes på gulvlister og hjørner av klesskapet. Oljen er en sterk eterisk olje som du absolutt ikke bør inhalere, og det er derfor viktig å holde den borte fra både barn og kjæledyr. Dette er en olje som først og fremst angriper larvene til pelsbillene – og er et bevis på hvordan naturen selv ofte er det beste apoteket!

Forebyggende steg

Siden pelsbiller liker seg best i mørke og litt fuktige rom, er det viktigste steget for å forebygge en ny invasjon å holde klesskap og skuffer rene og friske. Luft i klesskapet, rist av tepper og laken og støvsug hjørner og vanskelig tilgjengelige steder. Ved å jevnlig spraye og vaske disse områdene kan du holde egg, larver og biller unna, og du kan oppbevare favorittklærne dine der med god samvittighet. Det finnes også forskjellige typer duftblokker og kuler av rødseder som du kan sette ut på pelsbillenes favorittplasser.

Sjekkliste for å holde pelsbiller unna for godt

1. Luft ofte – pelsbiller liker seg best på områder som ikke har så frisk luft. 

2. Vask og tørk – gjør vasking og rydding av klesskapet til en del av rengjøringsrutinen.

3. Spray – spray klesskapet et par ganger i året for å være på den sikre siden.

4. Limfeller – det finnes gode limfeller som er skånsomme for miljøet, men som dreper billene.

5. Kulde og varme – du kan enten bekjempe pelsbiller ved å fryse klærne eller varme dem skikkelig i vaskemaskinen.

6. Vakuumpakking – pelsbiller kan ikke leve i vakuum, så skaff deg en god forpakning å oppbevare klærne i.

Slik kommer de inn

Pelsbiller har vinger. Når tiden er inne for å legge egg, ser de etter områder som passer godt for larvene. Det er her husene og klesskapene våre kommer inn i bildet – det gir dem et flott sted å bo. På denne måten har de spredt seg, og de finnes i dag over hele verden. Pelsbiller liker også husdyrenes pels, så hvis du har en hund eller katt som regelmessig går inn og ut av huset, kan det være lurt å sørge for at de alltid er rene – du bør være ekstra oppmerksom.

Tenk på hysdyrene

Siden pelsbiller gjerne spiser pels og hår, hender det at de beveger seg inn i kattens eller hundens pels. Ved å børste dyrene regelmessig holder du noe av problemet borte. Man bør imidlertid være veldig forsiktig med ulike bekjempelsesmidler, da disse kan skade kjæledyrene. Skal du for eksempel spraye klesskapet ditt, bør du holde alle kjæledyr unna, og du bør aldri spraye kjæledyrenes soveplasser eller kurver med disse midlene.

Artige fakta om pelsbiller

  • Det kan ta opptil tre år for et pelsbilleegg å utvikle seg til en fullvoksen bille.
  • På engelsk kalles denne lille pesten for skinnbiller.
  • Pelsbillen er europeisk, men i dag finnes den over hele verden takket være menneskelig spredning.
  • Pelsbiller er irriterende, men ufarlige hvis man ikke er laget av tekstiler.
Klikk for å se flere produkter

Vurder guiden:

2.7/5 - (20 votes)