Bli kvitt møll » Den ultimate guiden

Bli Av Med Mal

Du vet sikkert allerede at det finnes ulike typer møll da det er ganske vanlig å ha problemer med møll i norske hjem. At det finnes rundt åtti (!) arter av møll i Norge alene gjør kanskje problemet lettere å forstå, selv om det ikke er et enkelt problem å forholde seg til hver gang. 

I norske hjem er det hovedsakelig klesmøll og pelsmøll som er de store «forbryterne». De graver seg gjerne ned i garderober, klesskap og kommoder hvor de spiser organisk materiale som lær, pels og visse tekstiler. Det er også vanlig å finne møll på kjøkkenet, men da er det gjerne matmøll eller melmøll, som det også kalles. Uansett hva du kaller det, er det en samlebetegnelse for sommerfuglarter der larven lever av ulike typer matvarer.

Matmøll

En enkelt matmøll er nok til å ramme en hel matbod. Det er imidlertid ikke alle som vet hvordan en matmøll eller andre møllarter ser ut, hvordan man gjenkjenner et angrep eller hvordan man blir kvitt møll. Vi tar deg gjennom disse punktene steg for steg, møll for møll.

Å bli rammet av matmøll er ingen spøk og det kan være både helsefarlig og tidkrevende å bli kvitt. Matmøllens larver er eksperter på å spinne tråder i maten og disse kan i verste fall føre til at maten mugner i ganske raskt tempo.

Utseende: liten, beige eller gjennomsiktig sommerfugl

Egenskaper: spinner klebrige tråder i ris, mel, krydder, hundemat, müsli etc.

Bli kvitt: kast all mat som er infisert, tøm alle skap og skuffer og skrubb godt med varmt vann (tilsett noen dråper oppvaskmiddel og sitronsaft om mulig), legg alt tørrvarer i bokser eller krukker med tett lokk, oppbevar frukt og grønt i papirposer i kjøleskapet, plasser terninger av sedertre i alle oppbevaringsområder.

Klesmøll

Har du funnet små ujevne hull med litt «fluff» rundt kantene i klesplagg eller andre tekstiler, har du med stor sannsynlighet blitt kjent med klesmøllen. Eller i det minste larvene til møllen. 

Klesmøllen er en møll som er lett å få øye på grunn av den skinnende, gyllenbrune fargen på kroppen og den vakre kobberfargen på hodet. Utseendet bedrar imidlertid, da klesmøllen (hovedsakelig larvene) kan forårsake store skader på ulike typer tekstiler (gjerne ullplagg).

Utseende: gyllenbrun kropp og bronsefarget hode

Effektive midler og feller mot møll

En av de mest effektive og naturlige midlene mot møll er møllkuler av sedertre. Små terninger av rød sedertre eller noen dråper rød sedertreolje holder langt på vei for å holde møll unna. Rød sedertre kan med fordel brukes i garderobe eller kommode, alternativt på nattbordet, i kjøkkenskapene og i kjøkkenskuffene. 

Rød sedertreolje er også et meget effektivt møllmiddel som kan brukes på samme måte som rød sedertre. Oljen er blandet med en rekke eteriske oljer som sammen skaper beskyttelse mot klær, pels og matmøll. 

OBS! Vær forsiktig så du ikke sprayer eller drypper oljen direkte på verken klær eller mat. 

Skulle denne behandlingen ikke være tilstrekkelig, er det greit å supplere med feller mot møll, som blant annet finnes i form av duftposer og kleshengere av rød sedertre.

Lavendel

Også den søte duften av lavendel er et anerkjent effektivt middel mot spesielt klesmøll. I dette tilfellet anbefaler vi poser med lavendel som enkelt legges i skuffer og skap, alternativt lavendelolje som dryppes forsiktig på et lite tøystykke eller en duftpute som også er lett å legge blant matvarer, klær og andre tekstiler.

Insektspray

Insektspray mot møll kan med fordel sprayes i garderoben, klesskapet eller i kommoden. Pass på å også spraye lister og dørkarmer, noe som bør gjøres etter en grundig rengjøring. Sprayen bør, som de fleste midler, behandles med respekt og brukes så forsiktig som mulig. Når effekten har avtatt, noe som skjer gradvis og etter en uke eller to, er det greit å gjenta behandlingen til møllen er borte.

Møllfelle med feromoner

Hos skadedyrskongen.no finnes det ulike møllfeller som er ekstra effektive mot klær og pelsmøll og som kan fylles på igjen. Flere av dem kommer fra produsenten Mottlock og er utstyrt med en type boks som er enkel å fylle og enkel å bruke. 

Feromonene tiltrekker seg hannene, som når de kommer for å utforske blir sittende fast i den klebrige delen av fellen. Antall hannmøll vil sakte men sikkert avta, og dermed vil også møllbestanden minke, for til slutt å dø ut. Med en møll- og matmøllfelle får du effektiv beskyttelse mot larver som spiser ulike typer mat og/eller tekstiler og klær.

Klikk for å se flere produkter

Vurder guiden:

4.2/5 - (35 votes)