Åkersnegler – slik blir du kvitt dem

mordarsnigel

Du er mest sannsynlig kjent med åkersneglens fjerne og fryktede søskenbarn, bedre kjent som mordersneglen. Åkersneglen er i utgangspunktet like skadelig som slektningen sin, spesielt i jordbruk og større gårder. Åkersneglen kan også angripe prydplanter og blomster i private hager hvor de også kan forekomme i svært store mengder.

Kjappe fakta om åkersneglen

  • En voksen snegl er mellom 2–6 centimeter lang, noe som betyr at den er betydelig mindre enn en mordersnegl
  • Fargen er vanligvis lys gråhvit eller lysebrun
  • Mest vanlig i høstmånedene og i fuktig vær
  • Forekommer i hele landet
  • Spiser helst kål og ulike typer salat
  • Spres ved å flytte på seg selv, alternativt ved hjelp av planter som bærer snegleegg
  • Åkersneglens egg er lette å kjenne igjen da de er hvite som melk og ligger i klumper
  • Begynn å bekjempe åkersneglen så tidlig som mulig for å forhindre at den legger eggene sine i avlinger og plantinger.

Forhindre fremveksten av åkersnegler

Det er mye du kan gjøre selv for å hindre at åkersneglene kommer inn i hager, blomsterbed og beplantning. Å sette opp sperrer i form av gresskanter og lignende rundt vekstbed og blomsterbed er en god start, som også gjelder å sjekke nye planter som du enten har fått eller kjøpt.

Gjør det til en vane å alltid vaske alle nye planter for å vaske vekk egg eller rester fra dem. Det er viktig å få med hele rotsystemet da det vanligvis er her eggene legges.

Å holde orden i hagen og blant hageredskapene sine er et annet viktig tiltak for å fjerne ting som kan fungere som beskyttelse for snegler så vel som andre skadedyr. Fjern hauger med nedfallsfrukt, løv eller grener, dekkvekster og høstgraving som kan gi ekstra beskyttelse og skape skjulte eggklekkesteder.

Ikke alle har mulighet til å kompostere i et lukket komposteringssystem, men hvis du har det, er det å foretrekke i denne forbindelse. Snegler liker å «kose seg» i en åpen, godt fylt kompost, der den er beskyttet mot ytre farer samtidig som det er både fuktig og kjølig. Har du i tillegg mulighet til å bruke varmkompost, er det enda bedre fordi varme har evnen til å drepe sneglenes egg.

Flere tips om flere forebyggende tiltak

  • Vann sparsomt da snegler har vanskeligere for å takle tørre forhold
  • Hvis du må vanne, gjør det midt på dagen siden snegler er nattaktive og tiltrekker seg fuktighet
  • Lag naturlige kanter og hindringer ved hjelp av grus, stein, gresskiller osv.
  • Lag et åpent område med ny, tørr jord rundt nyplantede frøplanter
  • Naturlige midler som grus og sagflis som synker eller lett vaskes bort bør fornyes regelmessig
  • Du har størst sjanse for å lykkes med bekjempelsen ved å vente på regn eller fuktig vær, da dette tiltrekker sneglene i større grad.

Bekjemp allerede eksisterende åkersnegler

En bit med kobbertape kan beskytte individuelle planter så vel som hele blomsterbed og plantasjer. I tillegg koster de halvparten så mye som profesjonelle barrierer, noe som imidlertid kan være nødvendig for å beskytte de største områdene. Kalk, aske og sagflis kan også være nyttig her, selv om de bør brukes med stor forsiktighet og kun når man ser at vegetasjonen ikke tar skade av materialet.

Som et direkte plantevernmiddel mot åkersnegler kan Ferrimax regnes som en av de mest effektive. Det samme gjelder biologisk bekjempelse ved bruk av nematoder, eller mikroorganismer som ormer og lignende, som spres med sikte på å infisere og eliminere skadedyr som snegler og lignende.

Andre relaterte produkter som også kan brukes i bekjempelsen av snegler er ulike typer sneglefeller og snegleplukkere. Det er også mulig å lage egne feller ved å legge ut en gammel bil- eller dørmatte som snegler kan samles på, noe som gjør det lettere å fange dem og kjøre dem ut i skogen eller sette dem i en avsidesliggende lund så langt unna bygninger som mulig.

Klikk for å se flere produkter

Vurder guiden:

4.2/5 - (35 votes)