Mus » Bli kvitt guide

mus

Mus i boligen er sjeldent en behagelig opplevelse. De kan spre smitte via avføringen sin og etterlater seg ofte ubehagelige spor og skader. De gnager ofte i stykker elektriske ledninger og tisser i isolasjonen slik at det begynner å lukte. Les gjerne guiden vår for ulike produkter og forebyggende tiltak lenger ned på siden.

Hurtigguide

  • Rengjør: Mus lokkes til steder hvor de kan finne føde. Hold rent og sørg for at mus ikke får tilgang til smuler, matrester eller avfall. 
  • Fang: Fang mus med slagfeller, burfeller eller feller med CO2-patron. 
  • Lokk: Bruk åte for å øke effektiviteten til musefellene. 
  • Motvirk: Muse- og rotteskremmere kobles til stikkontakten og avgir en ultralyd som gangere opplever som ubehagelig.  
  • Tett: Tett sprekker hvor musene kan ta seg inn.

Det kan ofte være verre å få besøk av mus enn rotter. Rotter kan også trenge seg inn i små hulrom, men mus er reine «houdinier» i forhold. Musene er heller ikke så lett å lokalisere, ettersom de kan bosette seg i bittesmå hulrom i vegger, gulv, loft og kjellere for så å foreta rappfotede utflukter til andre steder i boligen.

Populære destinasjoner er selvfølgelig matskap, som ofte resulterer i oppgnagd matemballasje og små muselorter i hyllene. Noen ganger kan man også høre pip eller krafsing fra skapet. Dette er ille nok i seg selv, men om musene bygger seg reir i en vegg med elektriske ledninger, kan det få riktig alvorlige konsekvenser. Derfor bør du handle raskt hvis du merker at du har fått besøk av mus.

Åte for mus og musefeller

Det er ikke nok å bare kjøpe gode musefeller og sette dem ut på strategiske steder. Det er minst like viktig å velge riktig type åte og å håndtere det på riktig måte. Uten et godt åte kommer det ikke mus i fellen din. Her finner du de beste åtetipsene til musefellen.

Næringsmidler som passer som åte

  • Det er ikke vanskelig å finne et passende åte til musefellen. Mange forskjellige næringsmidler lokker til seg mus. For eksempel:
  • Tørket frukt, for eksempel rosin og dadler.
  • Noe søtt og klissete, som for eksempel peanøttsmør, nøttepålegg, banan eller sjokolade.
  • Tørket eller røkt kjøtt, for eksempel bacon og salami.
  • Nøtter, frø og müsli.

I naturen spiser mus hovedsakelig nøtter og frø, siden dette er føde som inneholder både fett og protein. Næringsmidlene som er nevnt over er velprøvde som åte, men du kan prøve deg fram og se hva som fungerer i fellene dine.

Profesjonelt åte

For mange fungerer det aller best med et profesjonelt åte i musefellen (Provoke® åte for mus). Det kan være spesielt effektivt dersom musene er mette eller blitt lei av de vanlige åtene dine. Det finnes flere profesjonelle åter som enkelt settes i fellen. Vanligvis krever det kun en liten mengde, og de fungerer også i hjem med allergikere.

Åter du bør unngå

Mange gjør feilen med å bruke ost som åte. Det at mus liker ost, er en seiglivet myte som kommer fra populærkulturen. De fleste av oss har vel sett tegnefilmer hvor musene er på jakt etter ost. I virkeligheten er det imidlertid ikke mange mus som liker ost.

Antagelig stammer myten fra den tiden da osten ble lagret ganske ubeskyttet og langt nede mot bakken, noe som gjorde den til et lett bytte for mus i motsetning til skinker og kjøtt som ofte ble hengt opp. Siden musene da ikke hadde noe annet valg, gikk de på osten.

I dag vet vi imidlertid at det finnes mange andre næringsmidler som de foretrekker. Derfor er det best å velge noe annet enn ost som åte. Også honning blir ansett som et dårlig åte i en musefelle.

Slik håndterer du åtet best

Naturligvis spiller det en stor rolle hvilket åte du velger, men det er like viktig hvordan du håndterer det. Her har du tre tips for hvordan du best håndterer åtet.

Tips 1: Ikke bruk for mye åte

Å bruke for mye åte på fellen er en vanlig feil. Mus har som regel god luktesans, og de blir lokket selv av små åter. Hvis åtet er for stort, er det en risiko for at musen bare småspiser på åtet, og resultatet kan bli at fellen ikke løser seg ut. Med et mindre åte øker du sjansen for at du faktisk fanger musa i fellen.

Tips 2: Bruk et klissete åte

Ved å benytte deg av et klissete åte, for eksempel peanøttsmør, kan ikke musen flytte på åtet. Med andre ord øker sjansen for at fellen løser seg ut hvis du bruker et klissete åte.

Tips 3: Ikke rør åtet med hendene

Sist, men ikke minst, bør du bruke hansker når du håndterer åtet. Hvis du ikke beskytter hendene dine, er risikoen stor for at musene kjenner lukten av deg på åtet. Det gjør at de lar være å ta åtet. Ved hjelp av hansker eller et redskap reduserer du risikoen for å lage luktspor som skremmer bort musa.

FAQ – vanlige spørsmål

Musefeller

Du kan begynne med å prøve å skremme musene, men dersom skremselstaktikken ikke har noen effekt, kan du gå videre til feller. Det finnes en rekke forskjellige musefeller å velge mellom, både for levende fangst og dødelige slagfeller. Den sistnevnte finnes dessuten i en rekke forskjellige varianter med spesielle funksjoner som skal gjøre fellene mer skånsomme og sikre. Det viktigste er at man velger en slagfelle som dreper umiddelbart, slik at musen slipper å lide. Fellene plasseres der du tidligere har sett spor etter mus, og de forsynes med et åte som er enda mer forlokkende enn det du har i matskapet.

Åtestasjon med gift

Hvis du mislykkes med å stoppe museinvasjonen med feller, er giftåte siste utvei. Rozol er det vanligste og finnes både som blokk og pasta. Blokken er temperatur- og værbestandig og passer derfor godt i uoppvarmede garasjer og uthus. Det er imidlertid ikke lov å bruke musegift utendørs. Pasta fungerer best inne i huset. Uansett hva man velger, må giftåtet brukes i sikre åtestasjoner for mus, slik at ingen andre dyr får tilgang til giften. Musene dør ikke med en gang. Det tar noen dager før giften virker. Det gjør at flere mus våger å spise av åtet. Dermed kan man ramme større bestander.

Mus – en uønsket gjest

Hvis du får mus på besøk, blir det sjeldent oppdaget ved at du bokstavelig talt møter musa i egen person. Mus er ikke så veldig sky, men de er smarte og vet hvordan de skal holde seg borte. Derimot kan man merke deres nærvær i form av vag krafsing i vegger og skap, gnagemerker, muselort, istykkerrevne poser for søppel og matavfall, ødelagt emballasje eller stjålet mat. Det verste er likevel hvis musene tar seg inn i vegger eller sikringsskap og tygger over noe vitalt. Kortslutninger og brann kan i mange tilfeller forklares med strømledninger som har blitt gnagd i stykker. Kort sagt: Du vil ikke ha mus hjemme.

Musebekjempelse i huset

Mus kan trenge seg inn i åpninger som ikke er større enn et par centimeter, så selv om du tetter synlige hull, kan det være vanskelig å stoppe dem hvis de virkelig vil inn i boligen din. Det finnes imidlertid en rekke metoder for å bli kvitt disse uønskede gjestene. Til å begynne med kan du jo naturligvis prøve å skremme vekk inntrengerne, men hvis ikke dette fungerer, er som regel neste skritt musefeller. Feller kommer i mange forskjellige modeller. Både de som dreper, og de som fanger levende. Hva slags musefelle du bør velge er til dels avhengig av hva du selv vil, og til dels av situasjonen.

Klikk for å se flere produkter

Vurder guiden:

4/5 - (31 votes)