Leopardsnegle » Ultimate Guiden

leopardsnigel

Det vitenskapelige navnet er Limax maximus, men mest kjent er den kanskje som leopardsnegle eller tigersnegle. Andre norske navn er boakjølsnegle, stor nakensnegle, kjellersnegle, akersnile og boasnegle. Den tilhører kjølsneglene og har sitt opphav fra Sør-Europa.

Hurtigguide

  • Leopardsneglen oppfattes ofte som aggressiv, både i utseende og adferd
  • Leopardsneiglen kalles også for tigersnegle fordi den som oftest er flekkete eller stripete
  • Arten tilhører kjølsneglefamilien, som igjen tilhører underordenen landlungesnegler
  • Leopardsneglen lever på fuktige, mørke og beskyttede steder
  • Denne arten har fått sin utbredelse via transporter fra Sør-Europa
  • Leopardsnegler har ikke skall, og dermed ikke «hus»
  • Dette er en art som spiser både planter og kjøtt

Fakta om leopardsneglen

Leopardsneglen har kommet til Norge ved hjelp av produkter som på forskjellige måter har blitt fraktet hit fra Sentral-Europa. Den kjennetegnes av de flekkete fargene, og av at den ikke har skall. Dette er typisk for kjølsnegler og landlungesnegler, som er familien denne senglen tilhører.

Denne flekkete sneglen liker råtnende planter og døde snegler. Men denne sneglen forveksles ofte med «en annen type snegle» – nemlig mordersneglen, også kjent som brunskogsneglen. Interessant nok finnes det forskning som viser at leopardsnegler spiser brunskogsnegler, og at man dermed bør passe på leopardsneglene sine for å bli kvitt de uønskede artene.

Adferd

Man finner ofte leopardsnegler i hager, parker eller komposthauger. De betraktes som en nyttig snegleart som holder rent, ettersom de både spiser kjøtt og planter. Og hvem vet – kanskje er det nettopp derfor leopardsneglen er den største sneglearten vi har her oppe i Norden?

Disse sneglene gjør normalt sett ingen større skade på verken avlinger eller bed. Men antallet leopardsnegler kan bli enormt stort, særlig når sommeren er fuktig. Men fordi de spiser eggene til andre snegler, kan de samtidig virke hemmende på andre sneglers reproduksjon og utbredelse (for eksempel brunskogsnegler, også kjent som mordersnegler).

Leopardsneglen har kraftige kjever og en såkalt raspetunge, som den delvis bruker for å finfordele maten og delvis for å drepe andre snegler. Leopardsneglens adferd betraktes derfor som noe aggressiv, noe som først og fremst rammer de såkalte mordersneglene (som mange strever for på bli kvitt).

Utseende

Leopardsneglen har gråsvarte striper/flekker, og har av og til også hvite innslag på kroppen. Det finnes også ensfargede grå individer, og krypesålen hos de aller fleste er også grå.

En fullvoksen leopardsnegle kan blir rundt tjue centimeter lang. Som oftest er den noe smalere enn slektningene svartskogsnegl og brunskogsnegl.

Levemåte

Det er ikke sjeldent at man finner leopardsnegler i nærheten av mennesker, nærmere bestemt i hager, parker, kirkegårder eller lignende. Det er en såkalt alteetende snegleart, noe som innebærer at den spiser det meste.

På dagtid gjemmer den seg gjerne der det er mørkt og fuktig, for eksempel under en stein eller et veltet tre. En fuktig kjeller kan også fungere som beskyttelse.

Utbredelse

Man tror at de første leopardsneglene kom til Norge på midten av 1900-tallet. De har siden spredt seg i både skogs- og kystmiljøer. At den kom hit med transporter fra utlandet, betyr at det er en innført snegleart, noe den har til felles med blant annet brunskogsneglen (mordersneglen).

Hvis man besøker Sør- og Vest-Europa eller Middelhavsområdet, beveger man seg i leopardsneglens naturlige hjemtrakter. I tillegg til å spre seg til de nordiske landene, finnes leopardsneglen også i store deler av Nord-Amerika samt i Australia, New Zealand, Brasil og i deler av Afrika.

Den er nå utbredt i nesten hele Norge. Den er vanligst langs kysten, og er funnet helt nord til Tromsø. Men den forekommer også på Østlandet.

Reproduksjon

En voksen leopardsnegle blir kjønnsmoden når den er rundt 2 år gammel, noe som innebærer at den formerer seg relativt langsomt. Paringsadferden ligner den svartgrå kjølsneglens, som også parer seg mens den henger i luften i en slimtråd.

Lignende arter

Det er lett å ta feil av forskjellige sneglearter fordi mange av dem ligner på hverandre. Som for eksempel brunskogsneglen og leopardsneglen. Den sistnevnte er både lengre og annerledes i fargen med sine 15–20 centimeter og flekkete eller stripete mønster. Den er dermed nesten dobbelt så lang og annerledes i fargen enn slektningen sin. Dessuten kan den også oppleves som noe «bløtere» enn brunskogsneglen.

Brunskogsneglen kan på sin side ofte forveksles med vanlig svartskogsnegl, til tross for at den første er brun, nesten oransje, mens den andre er svart.

Hvordan bekjempe leopardsneglen

Hvis du tross alt vil bli kvitt leopardsneglene, kan du prøve å legge ut forskjellige typer sneglemidler som inneholder stoffet ferramol. Dette bør helst gjøres når det regner og med jevne mellomrom. Hvis du vil få bort både brunskogsnegler og leopardsnegler, skal du la middelet ligge både om dagen og natten. Hvis du må fylle på fellene ofte, finnes det refillåte å få kjøpt.

Den mest skånsomme måten å drepe dem på er å klippe dem på midten med en skarp hagesaks eller saks. Du kan også prøve å sette ut små skåler med øl som sneglene lokkes mot og drukner i.

Tips! Fjern alle døde snegler umiddelbart, slik at de ikke lokker til seg andre snegler.

Leopardsneglen som skadedyr

Etter at noen forskere fant ut at leopardsneglen dreper andre sneglearter, har den blitt stadig mer populær blant mange hageentusiaster. Ikke minst fordi den faktisk bidrar til å eliminere de høyst uvelkomne mordersneglene.

Det er også grunnen til at mange mener at man bør verne leopardsneglen, og heller bruke dem i kampen mot andre mer invaderende arter. Det finnes til og med mennesker som hevder at leopardsneglen ikke gjør noen skade. I det minste ikke i hagen – her bidrar den i stedet til det viktige kretsløpet.

Selvfølgelig hender det at de spiser et jordbær eller to, men de forsyner seg sjelden av levende planter. Og fordi de faktisk holder mordersneglene borte, kan det være en god idé å faktiske beholde nettopp leopardsneglene i live.

Vanlige spørsmål om leopardsneglen

Hva kan jeg gjøre for å holde leopardsnegler unna blomsterbedet?

Leopardsnegler formerer seg ganske sakte, så det haster ikke med å bli kvitt dem. I tillegg er det forskere som hevder at leopardsnegler spiser brunskogsnegler, eller i det minste eggene, så det kan være lurt å skåne leopardsneglene som finnes.

Er leopardsnegler og brunskogsnegle det samme?

Nei, de tilhører ikke samme art og har ganske lite til felles, da leopardsneglen blir dobbelt så stor, har et stripete eller flekkete mønster og i tillegg lever av både kjøtt og planter. Det eneste de har til felles er at de finnes i hager og parker.

Hva lever leopardsneglen av?

Siden leopardsneglen som oftest forekommer i hager, komposthauger og parker, hvor den spiser både råtne planter og kjøtt (andre snegler), kalles de noen ganger for hagens rengjøringsarbeidere.

Hvor lenge kan en leopardsnegl leve?

En voksen leopardsnegl kan leve i flere år. Av en eller annen grunn dør de alltid om høsten. Fordi de lever så lenge, må de overvintre, noe som betyr at de graver seg ned i jorda gjennom den kalde årstiden.

Klikk for å se flere produkter

Vurder guiden:

4.3/5 - (38 votes)