Sirissen » Ultimate Guiden

syrsa

Sirissen er en type insekt som tilhører ordenen rettvinger. Det er rundt 25 kjente gresshoppearter i Norge, som alle tilhører ulike over- og underfamilier. Vortebitere, løvgresshopper, sirisser og markgresshopper er noen av de mer eller mindre kjente familiene her i Norge.her i Norge.

Det er ofte blant annet ulike typer gresshopper og vortebitere vi mennesker ofte forveksler med sirisser, selv om ingen av disse artene tilhører gruppen av insekter som klassifiseres som skadedyr. Sirisser er også i utgangspunktet ufarlige insekter, men siden det er en art som kan skape problemer, klassifiseres de likevel som et skadedyr.

Hurtigguide

  • Sirissen er et insekt som tilhører ordenen rettvinger
  • I Norge finnes det ca. 25 arter rettvinger
  • Den enestes sirissarten som finnes i Norge er hussiriss
  • Hussirissen klassifiseres som et skadedyr
  • Sirisser «synger» ved å gni vingene mot hverandre
  • Hussirisser er aktiv om natten
  • En hunn kan legge mellom 100–200 egg
  • Eggene er ferdig utviklet etter 2–4 uker (mai/juni)
  • Sirisser lever hovedsakelig i jorda og på varme steder
  • Hussirisser spiser organiske næringsmidler
  • Forebygg ved å fjerne matrester
  • Oppbevar myk, organisk mat i tettsittende emballasje
  • Hussirisser bekjempes med insektmidler
  • Bruk nett eller lokk til dyrkingskasser og bed

Bli kvitt sirisser

  • For mindre innendørs angrep kan du
  • Fjerne matrester, smuler og andre ting umiddelbart
  • Oppbevare organisk mat i tettsittende emballasje
  • Begrense tilgangen til varme, fuktige steder
  • Behandle områdene i nærheten av matskapet og annet med insektsspray (spray aldri direkte på skjærefjøler eller inn i emballasjer)
  • For mindre utendørsangrep kan du
  • Dekke overflaten i kjøkkenhager og lignende med en finmasket duk
  • Bruke dyrkingskasser med lokk
  • Prøve å lokalisere sirissenes habitat og behandle området med insektmiddel

Fakta om sirisser

Sirissens vitenskapelige navn er «Gryllidae», som kommer fra det latinske «grillus», som igjen kommer fra det greske ordet for gresshoppe (grýllos). I Norge er det kun én sirissart. Dette er hussirissen. Man har imidlertid observert jordsirisser sporadisk i Norge, men disse har aldri blitt værende. Jordsirisser er også utrydningstruet i Sverige, hvor habitatene deres trues av bebyggelse og gjengroing.

En annen trussel er kalde vintre, som rammer begge artene, og som fører til en noe begrenset utbredelse. Det betyr at «syngelyden» som mange av oss forbinder med sirisser oftere kommer fra en gresshoppe eller vortebiter enn fra en siriss.

Adferd

Noe som virkelig utmerker sirissen er dens unike lyd, eller «sang», som oppstår når den gnir vingene mot hverandre. For hannene handler det hovedsakelig om å tiltrekke seg hunner.

I Sverige anses jordsirissen som et skadedyr, da den kan forårsake skader på røtter og annet, spesielt i avlinger. Jordsirissen er svært sjeldent på besøk i Norge, noe som gjør at skadeproblemer er mindre vanlig her sammenlignet med mange andre steder i Europa. Det er imidlertid alltid lurt, spesielt for folk som driver med dyrking av planter, å vite hvordan man kan forebygge og bekjempe sirisser i tilfelle det skulle oppstå problemer.

Utseende

Når det gjelder utseende, er det hovedsakelig lengden og fargen som skiller hussirissen fra jordsirissen. Mens hussirissen er ca. 16–20 millimeter lang, kan jordsirissen være ca. 35–50 millimeter. Sistnevnte har også tynt og fint hår over hele kroppen, mens førstnevnte har svarte markeringer på hodet.

Hussirissen er gulbrun i fargen med lange antenner og sterke ben. Den har også velutviklede vinger, selv om den vanligvis bare flyr ved gunstige temperaturer. Jordsirissen er derimot brun til lysebrun og har et stort, bredt nakkeskjold. Forbena er store og flate, da denne arten bruker forbena til å grave. I motsetning til hussirissen har den også lange vinger som hovedsakelig brukes om natten.

Levemåte

Hussirissen er mest aktiv om natten. Det er vanligvis også da hannen synger for å tiltrekke seg hunner.

Jordsirissen liker fuktige områder og lett jord, for eksempel en strandeng nær en innsjø, dam eller sump. Også i parker, drivhus og hager kan du finne jordsirissen. Her tilbringer den mesteparten av tiden sin under jorden, hvor den graver ganger og leter etter mat. Hovedføden består av meitemark og insektlarver, selv om den også gladelig tygger i seg enkelte røtter.

Desto lenger nord den kommer, desto bedre trives den innendørs, ettersom den ikke er bygget for å tåle temperaturene i nord.

Utbredelse

Det er ca. 25 000 kjente rettvingearter i verden, hvorav ca. 25 av disse finnes i Norge. Disse artene tilhører forskjellige over- og underfamilier der vortebitere, markgresshopper, løvgresshopper og sirisser er blant de mest kjente.

Jordsirissen finnes i store deler av Asia, Europa og Nord-Afrika. Det antas også at hussirissen stammer fra Nord-Afrika og deler av Nord-Asia, og at den med menneskelig hjelp har spredt seg til andre deler av verden. I Europa har denne spredningen pågått i lang tid, og i Sverige var den kjent langt nord allerede på Carl von Linnés tid.

I Norge forekommer jordsirissen ytterst sjeldent, og da oftest helt sør mot grensen til Sverige. Jordsirissen er en art som sakte reduserer sitt tidligere relativt store utbredelsesområde. I Sverige er den nå hovedsakelig å finne i Blekinge og Skåne samt på Öland, som alle ligger lenger sør enn Norge.

Reproduksjon

Jordsirissen formerer seg i slutten av mai når hunnen legger eggene sine i et spesielt kammer som hun har gravd under jorden. En hunn kan legge mellom 100–200 egg, og hun steller dem med omsorg til de klekkes, noe som vanligvis skjer etter 2–4 uker.

Utviklingstiden fra egg til imago tar to år, og akkurat som for andre hoppende rettvinger, har jordsirissen rundt ti forskjellige nymfestadier.

Slik skiller du mellom siriss, gresshoppe og vortebiter

Det er kun hussirissen, som på latin heter Acheta domesticus, som regnes som et skadedyr i Norge. Du kjenner den igjen på den lysegrå til gråbrune fargen, og du finner den vanligvis i varme rom, som for eksempel ved siden av et varmerør eller i fyrrom. Hussirisser var også vanlige innslag i bakerier før i tiden, da de foretrekker å spise organiske og myke materialer (som brød og smuler).

Sirisser blir ofte forvekslet med gresshopper, som – i motsetning til hussirisser – er aktive på dagtid. I Norge er blant annet grønn markgresshoppe en vanlig art. Disse kjennes igjen på sin grønne rygg og gulgrønne mage.

Vortebitene er også lette å forveksle med sirisser og gresshopper. Disse har imidlertid betydelig lengre antenner, ofte lengre enn deres egen kroppslengde. De har generelt sett en mer intens grønnfarge enn gresshopper, selv om det også finnes grå arter av vortebitere.

Sirisser som skadedyr

Gresshoppesvermene som avbildes i bibelhistoriene er såkalte vandregresshopper. Dette er en type gresshoppe som hovedsakelig forekommer i Afrika og Midtøsten, men som ikke trives på våre breddegrader.

Hvis det er en gresshoppe du har med å gjøre, kan du ta det rolig, da de ikke forårsaker materielle skader. De forårsaker heller ikke skader på mennesker eller husdyr.

Hussirisser kan derimot spise organisk materiale som finnes innendørs og regnes derfor som skadedyr. Sirissene tygger mer enn gjerne på ting som matrester, brødsmuler og lignende matvarer som kan stå fremme, eller som oppbevares ubeskyttet.

Noen kan også se på sirissenes sang som et problem, spesielt hvis de har tatt seg inn i huset. Det kan imidlertid også sees på som et varselsignal som kan hjelpe deg med å oppdage dem i tide.

Hvis du mistenker at du har hussirisser, kan du

Lytte etter sirissenes karakteristiske «sang»

Holde deg våken for å se etter sirisser

La brødsmuler ligge ute for å se om de er borte dagen etter

FAQ – vanlige spørsmål

Hva kan jeg gjøre for å unngå lyden av sirisser?

Den enkleste måten å unngå å høre «sangen» på er å sove med vinduer og dører lukket. Alternativet er å bruke ørepropper, da det ikke er mulig å stoppe sirissene fra å synge.

Hvordan ser du forskjell på en siriss og en gresshoppe?

Sirisser er først og fremst mye mindre vanlige i Norge sammenlignet med gresshopper. Dette kan tyde på at det faktisk er en gresshoppe du ser. De er også forskjellige i fargen, da sirisser vanligvis er grå/gråbrune mens gresshopper generelt sett er grønne/gulgrønne. Sirisser er aktive om natten, mens gresshopper er aktive om dagen, noe som også kan være en pekepinn.

Er sirisser vanlig i Norge?

Det finnes kun én art av sirisser i Norge, og det potensielle habitatet til nye arter blir mindre og mindre. Sirisser finnes stort sett kun innendørs i Norge.

Kan sirisser være farlige?

Svermer av sirisser kan gjøre stor skade, men som oftest er det såkalte vandregresshopper (som det står skrevet om i Det gamle testamentet) som kan ødelegge hele avlinger. Dette kan igjen føre til ødeleggende konsekvenser for de som lever av jordbruk, både i form av økonomiske tap og hungersnød.

Klikk for å se flere produkter

Vurder guiden:

4.2/5 - (34 votes)