Hem / Mus / Museskremmer

Museskremmer

Ved å bruke en museskremmer, kan smågnagere som mus og rotter holdes borte fra et avgrenset område. Et alternativ til musefeller – eller et supplement. Det avhenger i stor grad av hvor stort problemet er og hvor musene oppholder seg. Her veileder vi deg til hvordan du effektivt kan bekjempe musene.

Viser alle 3 resultater

-17%
-28%

Hurtigguide – velg riktig museskremmer

De fleste museskremmere fungerer på en lignende måte. Det som skiller modellene er derfor hovedsakelig hvor stort område de kan brukes på.

Størrelse - avhengig av det åpne området

Museskremmere beskrives vanligvis til med et tall, for eksempel MR30 eller MR50. Det siste tallet står for hvor mange kvadratmeter skremmeren kan skremme mus og rotter på. Hvis det er et større område enn det den sterkeste museskremmeren kan dekke, kan man selvfølgelig bruke flere skremmere.

Husk at ultralyden ikke går gjennom vegger eller tykke materialer. Hvis man skal bekjempe mus i et bolighus, er det derfor bedre å ha en skremmer i hvert store rom.

IP55-klassifisert – for fuktige miljøer

De fleste museskremmere er designet for innendørsbruk. Dermed har de ingen spesifikk beskyttelse mot fuktighet og vann. Men hvis skremmeren skal brukes i en kjeller, på et loft eller i en stall, må det velges en modell som er IP55-klassifisert. Disse tåler fukt bedre enn de andre modellene.

Husk å aldri montere en musefelle på steder hvor det kan komme vann på fellen. Risikoen for kortslutning er da stor. Det at fellen er IP55-klassifisert, betyr ikke at den kan utsettes for vann konstant, bare at den tåler mer fuktighet enn de andre modellene.

Hvordan fungerer en museskremmer?

Når museskremmeren settes i en stikkontakt, sendes det ut en ultralyd som mennesker ikke kan oppfatte. Smågnagere kan derimot oppfatte lyden, og blir skremt bort. Den store fordelen med å bruke museskremmer i stedet for musefeller, er at bekjempelsen av mus foregår helt giftfritt og uten å drepe dyrene.

Effektive tiltak – greit å vite

For best mulig resultat, la fellen stå åpen og sørg for at den ikke blir skjermet av møbler eller vegger. Det er dermed noen punkter å tenke på for best effekt. Men jobb også forebyggende for å bli kvitt musene. Hvis de hverken kommer inn i huset eller finner noe å spise, vil det ikke være mye som lokker dem til å bli værende.

  • En skremmer i hvert rom: Ettersom ultralyden ikke kan passere gjennom faste materialer (møbler, vegger, elektronikk), vil en museskremmer kun dekke ett rom. Best effekt oppnås dermed på store, åpne arealer, for eksempel på et garasjegulv. Du kan bruke en museskremmer i ett enkelt rom, men for best resultat bør det være en museskremmer i hvert rom.
  • Ikke sett noe foran museskremmeren: Av samme grunn som at man skal ha en museskremmer i alle rom, skal man heller ikke plassere noe foran dem. Husk å ikke plassere skuffer, møbler eller hauger med klær akkurat der museskremmeren befinner seg. Målet er at ultralyden skal kunne spres så tydelig som mulig over den åpne flaten.
  • Suppler med musefeller: Hvis du kjenner til fordelene med de ulike produktene for musebekjempelse, blir det enklere å velge de produktene som passer best i ulike situasjoner – men også å supplere disse. Museskremmeren fjerner mus fra åpne områder, men du må kanskje supplere med en musefelle på de stedene hvor ultralyden ikke når frem.

Forebyggende tiltak

  • Ikke «inviter» musene til mat: Hold kjøkkenbenken ren, fei opp smuler og oppbevar mat innpakket. Poenget er å minimere risikoen for at de får «ekstra mat» som selvfølgelig kommer til å lokke dem til å bli i huset. Legg heller ikke ut mat til andre dyr (f.eks. fugler), ettersom denne maten også kan spises av mus. Hvis du har et fuglebrett, bør du sørge for at dette er plassert et godt stykke unna boligen.
  • Gjør det vanskelig å komme inn: Prøv å identifisere hvordan musene kommer seg inn i huset. Sprekker eller hull på noen få centimeter er nok til at de trenger inn. Tett sprekker, og sett opp tette metallrister foran ventilasjonshull og andre steder som ikke kan tettes.
  • Se gjennom rørskjøter og gulvsluk: Gulvslukene skal alltid ha en rist og være fylt med vann. Ellers kan både mus og rotter komme seg inn. Se også over rørskjøtene under vasken.
  • Unngå ting og planter ved fasaden: Mus er fantastisk flinke til å klatre, og kan blant annet bruke klatreplanter for å komme seg dit de vil. Unngå derfor større klatreplanter ved fasaden. Ha heller ikke vedhauger eller rusk rundt huset som gir varme og beskyttelse til gnagerne. Da er risikoen større for at de flytter videre inn i huset.
  • Se gjennom boden og loftet: Pakk madrasser, vinterklær og andre ting som er perfekte materialer for musene å bygge reir med inn i plast. Plasser pappesker på hyller og hold omgivelsene så rene som mulig. Også her kan en museskremmer brukes. Men pass på at du velger en IP-klassifisering som kan plasseres i mer fuktige rom.

Museskremmere og musefeller – kan brukes som et supplement

Avhengig av hvor musene er i huset, kan forskjellige typer feller eller skremmere brukes for å bli kvitt dem. I noen tilfeller kan en museskremmer eller en musefelle være tilstrekkelig. I andre tilfeller oppnår man best effekt hvis de utfyller hverandre. La oss gi et eksempel fra en garasje for å tydeliggjøre dette.

  • Museskremmer: Museskremmeren skremmer effektivt bort mus ved hjelp av ultralyd, noe disse dyrene synes er ubehagelig. Det blir dermed en hygienisk, dyrevennlig og giftfri måte å fjerne smågnagerne på fra et åpent område. Sett museskremmeren i en stikkontakt. Pass på at ingenting står foran den, og skrem musene som søker seg inn i garasjen. Den dekker et stort område – men begrenses av at ultralyden ikke kan passere gjennom tykkere materialer.
  • Musefellen: I større garasjer er det ofte mange kriker og kroker. Kanskje en smøregrav, et lite ekstrarom eller et loft? Selv om museskremmeren skremmer musene bort fra de største områdene, kan det være nødvendig å supplere med musefeller. Dette gjelder spesielt i mindre rom.
  • Supplement: For å få mus og rotter bort fra et relativt nytt bolighus, kan det være nok med en museskremmer i hvert rom. Dyrene har da ingen steder å gjemme seg og vil «rømme». I eldre hus, garasjer og større boder kan det derimot være vanskelig å få ultralyden til å spre seg over hele området. I dette tilfellet kan du supplere med musefeller.
  • Musefeller har også den fordelen at de ikke er avhengig av strøm, og kan derfor brukes utendørs. Dette er nemlig en av begrensningene til museskremmeren.

Fungerer virkelig museskremmeren?

Noen ganger kommer det kritikk mot museskremmeren som går ut på at man mener at de ikke fungerer. Magasinet Hus&Bolig har blant annet publisert en artikkel som advarer mot disse produktene. Samtidig påpeker selskapet Silverline at det finnes vitenskapelige bevis for at deres produkt har effekt.

At det finnes ulike meninger, kan muligens komme av hvordan testene har blitt utført. Informasjonen som presenteres i denne artikkelen er imidlertid basert på informasjonen som angis av produsentene i produktbeskrivelsene. Det er vanskelig å tro at de produserer produkter som ikke har noen funksjon i det hele tatt.

Ofte stilte spørsmål om museskremmere

Kan en museskremmer påvirke kjæledyrene mine?

Hvis du har smågnagere som marsvin eller hamstere, anbefales ikke museskremmere. Disse små dyrene kan oppfatte ultralyden som kan være svært ubehagelig. Velg i stedet en eller flere passende musefeller.

Kan ultralyden påvirke elektronisk utstyr?

Nei, ultralyden påvirker ikke elektronisk utstyr på noen måte.

Hvordan vet jeg om det fungerer?

En liten rød lampe lyser opp på museskjermen når den er aktivert. Du bør også merke en forskjell ved at mus og rotter forsvinner.

Er museskremmeren bedre enn en musefelle?

Ja og nei. Det er to forskjellige måter å bekjempe mus på. For best mulig resultat anbefales en kombinasjon av disse. Generelt sett kan museskremmeren sies å være effektivt på store områder, mens musefeller er et mer målrettet tiltak.