Hem / Mus / Musfeller

Musefeller

Den mest effektive måten å bli kvitt mus på, er først og fremst ved å plassere ut musefeller. Deretter kan du supplere med museskremmere og forebyggende tiltak, som for eksempel fjerning av busker, høyt gress og rusk ved siden av fasaden. I nyere tid har elektriske musefeller blitt svært populære, til dels fordi de avliver musen på en rask og human måte, men også fordi de gjør det enkelt å håndtere musene i etterkant.

Populära just nu

-29%
Värdepaket
-25%

Viser alle 34 resultater

-20%
Populær
-10%
Populær
-34%
-29%
Värdepaket
-17%
-25%
-33%
-51%
-12%
-20%
-13%
Populær
-8%
-25%

Hurtigguide: Velg riktig musefelle

En enkel slagfelle eller en effektiv elektrisk felle? Her går vi gjennom de ulike alternativene, slik at du enkelt kan velge den musefellen som passer best for dine behov. Under seksjonen med vanlige spørsmål går vi også gjennom hvilket åte du bør bruke, og hva du skal gjøre med musen i etterkant.

1. Elektriske musefeller

En elektrisk musefelle dreper musen med et elektrisk støt når den er inne i fellen. Å drepe musen på denne måten, skader den ikke på samme måte som en slagfelle eller giljotinfelle. Hvis musefellen har blitt utløst, vil en indikatorlampe som indikerer at et dyr er tilstede lyse.

Passer for deg som: Ikke ønsker å fjerne musen fra fellen, noe man må gjøre med en slagfelle. Når lyset slås på, kan du bare ta fellen med deg til skogen, åpne døren og tømme den. Du trenger aldri å røre den døde musen. De største modellene kan drepe opptil ti mus før de må tømmes.

Vi anbefaler: Musefelle Victor® Elektrisk Delbar

Victor® Elektrisk Musefelle

2. Klassiske musefeller

Slagfellen er den mest klassiske musefellen. Dette er en felle som har eksistert veldig lenge, og som er bygget med en relativt enkel konstruksjon.

Disse finnes i både tre- og plastutgaver, men de fungerer uansett på samme måte. En metallbue spennes bakover og låses med en liten sperre. Deretter legges et åte, for eksempel bacon eller pølse, på fellen. Når musen berører maten, vil sperren løsne og fellen smelle igjen. På den måten blir musen umiddelbart drept av kraften fra fellen.

Passer for deg som: Ser etter billige musefeller som er enkle å sette ut nesten hvor som helst. Ofte koster ikke disse mer enn noen tikroninger per stykk. Ulempen er at de aktiveres relativt enkelt, og at barn kan stikke fingrene i fellen hvis de er plassert på feil steder. I tillegg er det en liten risiko for at musa blir fanget i fellen, men ikke dør, noe som kan føre til unødvendig lidelse.

Vi anbefaler: Pestis™ Musfälla i Trä 3-pack

Musfälla i trä

3. Moderne musefeller

Giljotinfellen er en variant av slagfellen. Den har i bunn og grunn den samme konstruksjonen med et åte som lokker musen, og når den berører åtet, aktiveres fellen. Men denne fellen har noen fordeler.

For det første kan musen kun komme til åtet fra én enkelt retning. Dette gjør det sikrere å sørge for at musen er på nøyaktig rett sted når fellen smeller igjen. For det andre kan du sette opp fellen uten å risikere å få den på dine egne fingre (noe som er en risiko med den klassiske slagfellen).

Passer for deg som: Musefeller med giljotinfunksjon passer på alle steder hvor klassiske musefeller (slagfeller) kan plasseres. Dette er fordi de i utgangspunktet har samme funksjon. Denne fellen passer imidlertid bedre for deg som vil være sikker på at musen virkelig dør, og ikke vil risikere å få fellen over dine egne fingre.

Vi anbefaler: Musefelle Mjölner™ klasse 1

Mjolner™ Musefelle klasse 1

4. Musefeller som fanger musen levende

Et alternativ til musefeller som dreper musen, er å bruke en felle som bare fanger dem, men som ikke skader dem. Det fines ulike typer, men i bunn og grunn dreier det seg om feller hvor musene kan komme seg inn, men ikke ut. Én av modellene innebærer at inngangen rett og slett stenges igjen etter at musen har gått inn.

Den aller enkleste modellen er et brett med tippefunksjon. Den settes mot en bøtte, og når musa går ut på enden, tipper den ned – og musen havner i bøtta. Det som skiller disse modellene fra hverandre er hovedsakelig størrelsen, og dermed hvor mange mus som kan fanges.

Husk å gå langt unna boligområdet før du tømmer fellen. Ellers er det fare for at musene kommer tilbake.

Passer for deg som: Mener du at dyr ikke bør avlives bare fordi de er på feil sted? Da er disse musefellene det beste alternativet. Siden musen blir fanget levende, kan du transportere den langt hjemmefra før du slipper den fri.

En annen fordel er at noen av disse musefellene kan fange mange mus før de må tømmes. De fleste musefeller kan kun håndtere én mus om gangen.  Husk at kravet er at disse skal kontrolleres hver femte time ifølge det svenske Naturvårdsverket.

Musfälla tippbur levandefångst

5. Karbondioksidfeller

En av de nyeste modellene innen musefeller er karbondioksidfellen. Dette er mekaniske musefeller som ved hjelp av karbondioksid kan drepe flere mus uten å måtte tømmes eller håndteres i mellomtiden. Et eksempel er modellen hvor musen går i fellen og deretter blir drept av et stempel. Når musen er død, blir fellen automatisk ladet på nytt, og musen faller ut av fellen. Dermed kan rovdyr fange opp musen og spise den. På denne måten slipper man å tømme musefellen.

Passer for deg som: Har spesielt store problemer med mus og trenger å drepe mange av dem. Dette er en felle som dessuten bør settes der rovdyr og fugler kan få tilgang til de døde musene.

Goodnature A24 råttfälla

Ofte stilte spørsmål

Hvilket åte skal jeg ha i musefellene?

Generelt sett spiser mus hovedsakelig mat som inneholder mye protein, fett og til dels sukker. Dermed kan dette brukes som åte. Eksempler kan være pølser, bacon, rosiner, fisk og kjøtt. Det er også mulig å kjøpe åte bestående av en gelé som legges ut.

Bør jeg bruke ost som åte?

Nei, ost har ikke vist seg å være spesielt attraktivt for mus.

Jeg har brukt musefeller lenge, men blir ikke kvitt musene. Hva skal jeg gjøre?

Ved tilbakevendende problemer kan bedrifter som bekjemper skadedyr kontaktes. Start med å kontakte forsikringsselskapet ditt for å høre om dette er noe som dekkes av forsikringen, og hvilket selskap du i så fall skal hyre inn.

Hvordan fungerer en karbondioksidfelle?

De største (og nyeste) modellene av musefeller er de som drives av karbondioksid. Du trenger ikke å sette den opp manuelt – dette gjøres helt automatisk av trykket som skapes av karbondioksidpatronene. På denne måten kan fellen drepe flere mus før patronen må skiftes. En av de mer vanlige modellene kan drepe opptil 24 mus før en ny patron må brukes.

Bruk musefeller som en proff

Vil du fange mus på den beste måten? Da er det viktig at du lærer deg å bruke musefellene riktig. Her finner du de beste tipsene som hjelper deg med å fange mus i fellene.

Håndtering av musefeller

For å lykkes med å lokke mus til fellen, må du først lære å håndtere den. Her kan du lese hvordan du steg for steg håndterer musefellen som en proff.

Trinn 1: Velg riktig åte. Hvis du ikke lokker musen med noe den liker, vil den selvfølgelig ikke gå i fella. Mange gjør feilen med å velge feil åte. Mus liker peanøttsmør og andre klissete ting. Og tro det eller ei, ost er sjeldent det beste åtet. Det finnes også profesjonelt tilpasset åte som kan fungere veldig bra.

Trinn 2: Strø åtet ved siden av fellen. Ved å gi musen en smak av åtet, vil den lokkes mot felleinngangen.

Trinn 3: Bruk hansker. Ikke berør åtet eller fellen direkte med hendene. Dette etterlater en duft som kan skremme musene. Bruk alltid hansker for å maskere duften din.

Trinn 4: Aktiver fellen. Kontroller alltid at fellen er aktiv og riktig tilpasset. Hvis den ikke er det, vil den ikke kunne fange noen mus – og da blir ventetiden lang. Hvis du er uheldig, klarer musene til og med å gnage i stykker fellen.

Plasseringen av fellen er viktigst

Plasseringen av fellen er avgjørende for å lykkes. Følgende tre plasseringstips øker sjansene dine for å fange musene.

1. Plasser fellen så nært som mulig der musene bor. Mange gjør den feilen å sette opp fellen der musene henter mat, men det vil være mer effektivt hvis fellen plasseres nærmere bostedet.

2. Plasser fellen nært veggen. Musene liker å bevege seg langs veggen, og derfor har du større sjanse for å fange dem her. Sett to feller rygg mot rygg slik at du kan fange mus fra begge retninger.

3. Legg ut flere teståter og se hvilke som får flest bitemerker. Stedet der åtet med flest merker ble plassert, er sannsynligvis også egnet for musefellen.

Unngå konkurranse

Hvis du vil at musefellen din skal lykkes, bør du fjerne konkurrerende feller og mat. Fremfor alt bør du unngå å ha mange forskjellige typer åter og feller på samme sted. Bruker du for eksempel både enkle slagfeller, karbondioksidfeller, elektriske feller og rottegift, vil nok de fleste av disse være overflødige. Det er bedre å kun bruke de enkle slagfellene i rommet og de andre variantene andre steder.

Ha litt tålmodighet

Sist, men ikke minst bør du være tålmodig når du fanger mus. Det å endre musenes atferd og vaner ved å lokke dem med nye åter kan ta tid. Dette gjelder spesielt hvis du bruker avanserte feller. Da bør du regne med at det tar et par uker før de begynner å gå i fella. Vær tålmodig og overvåk fellene dine. Hvis du ikke har sett noen resultater etter 5–6 uker, kan du prøve å flytte fellen. Med tiden vil du klare å fange musene.

Vanlige feil med musefeller

Har du satt ut musefeller, men likevel ikke klart å fange noen mus? Da bør du sjekke at du gjort det riktig. Her kan du lese mer om syv vanlige feil som mange gjør med musefeller.

1. Du flytter på fellene underveis

Unngå å flytte rundt på fellene i huset. Tenk nøye gjennom plasseringen av fellene, og la dem stå der. Hvis du vil ha feller andre steder, er det bedre å kjøpe flere feller og spre dem ut enn å bytte plass på de du allerede har.

2. For få feller

Å bruke for få feller er en av de vanligste feilene. Mus formerer seg raskt, og derfor er det viktig å ha mange feller klare. Plasser fellene med ca. 60 centimeters avstand.

3. Feil mat som åte

Bruker du ost som åte? Da bør du tenke deg om. Mus liker klissete og søte åter som peanøttsmør og banan. Nøtter og frokostblandinger fungerer også bra.

4. Fellene er på feil sted

Plasseringen av fellen er avgjørende for at du skal lykkes. Sett fellene i nærheten av stedet hvor musene holder til, og langs veggene. Mus liker å bevege seg langs veggen, og derfor er dette ofte et av de beste stedene å plassere feller. Helt innerst i matboden er også bra, men unngå altfor åpne plasser.

5. Du er for utålmodig

Vær tålmodig når du fanger mus. Det er viktig å tenke strategisk og vente på resultatet. Det tar tid før musene endrer atferd og vaner. Gi dem tid til å utforske fellen i fred og ro. Hvis du bruker avanserte feller, som for eksempel en karbondioksidfelle, bør du regne med at det tar et par uker før du fanger musene. Hvis du ikke ser noen resultater etter 5–6 uker, bør du imidlertid vurdere å flytte fellen.

6. For mye åte

Mange gjør den feilen å legge for mye åte i fellen i håp om at det vil lokke til seg musene. Problemet med å bruke store åter, er at musen kan spise på det uten å utløse fellen. Mus har en utrolig god luktesans, og de vil bli lokket av selv mindre åter. Ved å redusere størrelsen på åtet, øker du sjansen for at musen utløser fellen

7. Åtet er ødelagt

Som sagt er luktesansen til musen veldig god, og det betyr at de også lukter deg. Unngå derfor å berøre åtet eller fellen med hendene, da dette vil ødelegge åtet. Musene vil sannsynligvis ikke nærme seg fellen hvis de kjenner lukten av et menneske. Bruk alltid hansker for å beskytte åtet mot menneskelig lukt.